Predstavitvena informacija

Tudi nakupujete lahko trajnostno: preberite tri nasvete

Vsako majhno dejanje lahko prispeva k boljšemu jutri in vsak posameznik lahko pripomore k čistejšemu okolju.
Fotografija: Pri trajnostnem nakupovanju ni pomembno le, kaj izberemo, ampak tudi, kako z izdelki oz. ostanki ravnamo po uporabi. FOTO: Spar Slovenija
Odpri galerijo
Pri trajnostnem nakupovanju ni pomembno le, kaj izberemo, ampak tudi, kako z izdelki oz. ostanki ravnamo po uporabi. FOTO: Spar Slovenija

V službo lahko prihajamo s kolesom ali doma varčujemo z električno energijo, prav tako pa se lahko odločimo za trajnostno nakupovanje. Kako torej trajnostno nakupovati, kakšne so alternative in kje lahko nakupujemo brez embalaže? Tri nasvete najdete tukaj.
 

1. Vaša izbira šteje – izberite naravi prijazne alternative


Dandanes je na voljo ogromno alternativnih izdelkov, ki so pakirani v okolju prijaznejši embalaži – treba je le malce pobrskati in raziskati. Med iskanjem izdelkov v okolju prijazni embalaži poiščite take, ki so pakirani v steklu, recikliranem kartonu ali plastiki, lahko pa celo v biorazgradljivi embalaži.
 
Velika izbira takšnih izdelkov je na voljo v Sparu, kjer dobite tudi sladoled SPAR Natur*pur v banjici, ki je 100-odstotno kompostabilna in jo lahko po uporabi zavržete v biološke odpadke. Poleg tega vas v Sparovih trgovinah čaka še veliko trajnostnih izdelkov, med katerimi izstopajo SPAR Natur*pur bio siri v okolju prijaznejši embalaži, SPAR Super pralni praški v embalaži iz recikliranega kartona in SPAR Super mehčalci iz 100-odstotno recikliranega materiala. Ponudba je velika, vi pa lahko izbirate med kakovostnimi izdelki, ki so hkrati prijazni do okolja.
 

2. Načrtujte nakup. V trgovino se odpravite z lastno embalažo.

 
Ste vedeli, da lahko nakupujete povsem brez embalaže? Obiščite trgovino INTERSPAR Citypark, kjer so razširili ponudbo izdelkov v rinfuzi in zdaj ponujajo več kot 45 živil! Izbirate lahko med pestro ponudbo izdelkov, ki jih preprosto napolnite v papirnate vrečke ali v lastno embalažo. Zdaj lahko v rinfuzni obliki nakupujete tudi žita, stročnice, testenine, riž, zdrob, kosmiče, semena in več vrst kaš. Nakupovanje živil brez embalaže ima poleg manjše uporabe plastike še eno prednost – količino živil lahko prilagodite svojim željam in potrebam.

FOTO: Spar Slovenija
FOTO: Spar Slovenija

 
V Sparu prav tako omogočajo nakupovanje z lastno embalažo na vseh delikatesnih oddelkih, že v štirih trgovinah INTERSPAR pa lahko prazno embalažo čistil napolnite s pomočjo refilnih avtomatov Odori. Kaj pa nakupovanje na oddelku sadja in zelenjave? V trgovinah SPAR in INTERSPAR je več kot 70 % vsega sadja in zelenjave na voljo v rinfuzi, torej brez embalaže! Za nakup lahko uporabite trajnostne mrežaste vrečke SPAR za sadje in zelenjavo ter se tako izognete plastičnim vrečkam. Preprosto in prijazno do narave.
 

 

3. Ločeno zbirajte odpadke – ampak ločujte pravilno!


Pri trajnostnem nakupovanju ni pomembno le, kaj izberemo, ampak tudi, kako z izdelki oz. ostanki ravnamo po uporabi. Ločeno zbiranje odpadkov je pomembno, ampak ali res vemo, kako ločevati pravilno, kaj zares spada med biološke odpadke, kaj vse uvrstiti v rumene koše in kaj dejansko spada med ostanke odpadkov? V koše za plastiko ne spadajo stare zobne ščetke, vžigalniki ali plastične igrače, medtem ko lahko v biološke odpadke uvrstimo izključno odpadke, ki jih je mogoče kompostirati.

Še eno pomembno pravilo je, da embalažo prehranskih izdelkov pred ločenim zbiranjem dobro očistimo in ločimo različne materiale. Se sprašujete, kaj spada med ostanke odpadkov? Med preostanek odpadkov sodijo le odpadki, ki jih ni mogoče reciklirati, a vseeno niso nevarni. To so različne toaletne potrebščine, nogavice, zelo umazana embalaža in fotografije … Če kdaj niste prepričani, kam točno spada kakšna embalaža, lahko vedno preverite spletne strani, kot je Ekologi brez meja, in tako poskrbite za pravilno ločevanje.

FOTO: Spar Slovenija
FOTO: Spar Slovenija

 
Za ločeno zbiranje odpadkov lahko poskrbite tudi v Sparu! V večini trgovin po vsej Sloveniji so vam na voljo avtomati za povratno embalažo Tomra, v katere lahko vrnete prazne steklenice in tako poskrbite za njihovo ponovno uporabo – samo lani so kupci vrnili skoraj 1800 ton steklenic! V nekaterih trgovinah so na voljo tudi ekološki otoki, ki so namenjeni ločenemu zbiranju odpadkov. Uporabljajo jih lahko vsi, ki se želijo znebiti določene embalaže ali odpadkov že pred prihodom domov.


 

Naročnik oglasnega sporočila je Spar Slovenija