TV namigi: Dosje: Javne televizije v primežu politike in Od Haldna do Attice

Na izbiro imate oddajo o javnih televizijah, ki jo je pripravila Ksenija Horvat, finski dokumentarec o zaporih in odlično britansko serijo.
Fotografija: Ljubljana, 15. 6. 2020 Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ljubljana, 15. 6. 2020 Foto Voranc Vogel

Torek, 28. septembra

 

Dosje: Javne televizije v primežu politike: TV SLO 1 ob 21.00

Slo., 2021. Avtorica: Ksenija Horvat. Pog. odd. 55 min.

Povsod po Evropi so se javne radiotelevizije znašle pod plazom kritik, predvsem populističnih politikov in strank. Celo v Nemčiji, kjer javni televizijski in radijski servisi uživajo široko podporo državljanov, je Alternativi za Nemčijo v Spodnji Saški uspelo kar leto dni blokirati povišanje RTV-prispevka. V Avstriji so ORF-ovi novinarji in uredniki doživljali hude pritiske, ko je bila Svobodnjaška stranka del vladne koalicije. Na Poljskem in na Madžarskem, ugotavljajo strokovnjaki, sta javna RTV-ja že prestopila magično mejo transformacije iz javnega v državni medijski servis.


Od Haldna do Attice: TV SLO 2 ob 20.05

Vägen tillbaka. Fin., 2017. Režija: Tomas Lindh. Dok. odd. film. 60 min.

Zaporniki med prestajanjem kazni sodelujejo s pazniki in drugim osebjem pri družabnih igrah, pri delu v avtomehanični delavnici, pri snovanju načrtov za prihodnost. Kaznjenci si oblikujejo sistem vrednot, se urijo v veščinah in pridobivajo novo znanje, da bi po vrnitvi na prostost lahko prispevali k družbeni blaginji kot dejavni državljani, zaposleni davkoplačevalci in opolnomočeni starši. V ZDA je zgodba v zaporih čisto drugačna. Tam zapornike skrbi predvsem preživetje in to, kako se izogniti nasilju, izkoriščanju, poniževanju, celo lakoti, paznike pa, kako se vsak dan zdrav vrniti k svoji družini. A sodelovanje med tema dvema svetovoma je že prineslo znatne izboljšave vsaj v enem izmed ameriških zaporov.


Leta in leta: TV SLO 2 ob 21.05

Years and Years. VB., 2020. 1/6. Režija: Simon Cellan Jones. Igrajo: Russell Tovey, Rory Kinnear, T'Nia Mille. Nan. 65 min.
Leta in leta Foto Press
Leta in leta Foto Press

Leta 2019 se na političnem prizorišču pojavi kontroverzna političarka Vivienne Rook, ki že s prvim intervjujem povzroči škandal. Leta, ki sledijo, so zaznamovana z družbenopolitičnimi spremembami, novimi tehnologijami, gospodarsko krizo in vojno. V te negotove čase je vpeta družina Lyons, na čelu katere je odločna mama in babica Muriel. Sin Stephen živi v Londonu, z ženo Celeste in hčerkama. Brat Daniel je tik pred poroko z Ralphom, sestra Edith je politična aktivistka, najmlajša Rosie pa mati samohranilka ...

Komentarji: