TV namigi: Odpotovanja: Maroko in Božena

Dokumentarna serija na TVS bo gledalce odpeljala v Maroko, predvajali pa bodo tudi štiridelno serijo o najslavnejši češki pisateljici.
Fotografija: VIKEND - Departures - Odpotovanja: Maroko Foto Tvspored-service Tvspored-service
Odpri galerijo
VIKEND - Departures - Odpotovanja: Maroko Foto Tvspored-service Tvspored-service

Ponedeljek, 4. oktobra


Odpotovanja: Maroko: TV SLO 2 ob 20.00


Departures. Kan., 2009. 1/13. Režija: Andre Dupuis. Dok. serija. 50 min.
Scott Wilson in Justin Lukach, ki sta prijatelja še iz srednje šole, sta v svojih poznih dvajsetih letih sklenila, da si v enem letu ogledata svet. Justin se po koncu prvega leta potovanja sam potepa po Franciji in Španiji. Tam se dobi s Scottom in Andrejem, ki sta prišla na kratek oddih v praznično Sevillo. Skupaj jo mahnejo v Gibraltar, kjer Justina nadlegujejo sladkosnede opice. Od tam se s trajektom odpravijo na drugo celino. V Maroku obiščejo mesto Fez in tradicionalno kazbo. Navdušeni so nad prijaznostjo Maročanov. V gorovju Atlas pa se mukoma povzpnejo na najvišji vrh Severne Afrike. Ob tem podvigu spoznajo, kako zelo si vsi trije še želijo potovati, spoznavati in snemati nove dežele.


Božena: TV SLo 2 ob 20.50

VIKEND - Božena - Dediščina Evrope: Božena Foto Tvspored-service Tvspored-service
VIKEND - Božena - Dediščina Evrope: Božena Foto Tvspored-service Tvspored-service

Božena. Češ., 2021. 1/4. Režija: Lenka Wimmerová. Igrajo: Anna Gei- slerová, Jan Hájek, Anna Linhartová, Martin Mysicka. 100 min.
Božena je biografska nadaljevanka o najslavnejši češki pisateljici, pesnici in urednici Boženi Němcovi, rojeni kot Barbora Novotná (1820–1862). Bila je začetnica češke realistične povesti, njeno najbolj znano delo je povest Babica (češ. Babička). Skromno mladost je preživljala v bližini mesteca Ratiborce, oboževala je nemško književnost in glasbo. Ko je bila stara sedemnajst let, so ji našli moža, Josefa Nemca, ki je bil petnajst let starejši od nje, a z dobro službo. Bil je zaveden Čeh, pogumen, odločen in samozavesten, večkrat je imel težave z nadrejenimi. Zakon z Boženo je bil razburkan ...

 

Komentarji: