TV namigi: Potovanje, Lovec na jelene in Vod smrti

V Potovanju o mirovnem procesu na Severnem Irskem, v drugih dveh filmih pa je v ospredju vojna v Vietnamu oziroma njene posledice za vojake, ki so jih poslali tja.
Fotografija: The Journey - Potovanje Foto TVS
Odpri galerijo
The Journey - Potovanje Foto TVS

Petek, 22. novembra

 

Potovanje: TVS 2 ob 21.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Journey. VB, 2016. Režija: Nick Hamm. Igrajo: Timothy Spall, Colm Meaney, John Hurt, Catherine McCormack. Drama. 100 min.

Leto 2006. Še ena etapa v mirovnem procesu na Severnem Irskem. Na nevtralnem terenu v škotskem višavju se pod patronatom Tonyja Blaira sestaneta delegaciji protestantov – vodi jih Ian Paisley – in katolikov pod vodstvom nekdanjega borca Ire Martina McGuinessa. Moža, ki sta bila v sporu vse življenje, sta primorana potovati v istem avtomobilu. Se bo predvsem okoreli starosta protestantov omehčal in podpisal mirovni sporazum?

Zanimiv portret dveh mož, ki sta skupaj spisala del zgodovine.

 

Lovec na jelene: Kanal A ob 22.30

Vikendova ocena: 5 (od 5)

The Deer Hunter - Lovec na jelene Foto Pro Plus
The Deer Hunter - Lovec na jelene Foto Pro Plus


The Deer Hunter. ZDA, 1978. Režija: Michael Cimino. Igrajo: Robert De Niro, John Cazale, John Savage, Christopher Walken, Meryl Streep. Voj. film. 205 min.

Film, ki poglobljeno prikaže, kako je vojna v Vietnamu zaznamovala ljudi mesteca v Pennsylvaniji, se je zapisal med kultne filmske stvaritve, leta 1979 pa je prejel tudi pet oskarjev.

Michael, Steven in Nick so nerazdružljivi prijatelji, ki delajo v tovarni v majhnem industrijskem mestu Clairton. Kot sošolci so skupni prosti čas preživljali v lokalih in na lovih na jelene. Kmalu pa se jim mirno življenje spremeni, ko dobijo poziv na nabor za vojno v Vietnamu. Tam jih ujame posebej sadistična skupina sovražnikov in groza, ki jo doživijo, jih zaznamuje za vedno.

 

Vod smrti: TVS 2 ob 23.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Platoon - vod smrti Foto TVS
Platoon - vod smrti Foto TVS


Platoon. ZDA, 1986. Režija: Oliver Stone. Igrajo: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Keith David, Forest Whitaker. Voj. film. 125 min. 

Charlie Sheen se kot idealistični prostovoljec Taylor v Sajgonu najprej sreča z vozom, polnim vreč s trupli. In to je šele vrh tobogana, po katerem se nevede spusti. Poleg boja proti »Charleyju« imajo namreč v vodu še eno vojno, in sicer za duše vojakov. Narednik Elias (Willem Dafoe) je kljub grozi ohranil svojo človečnost, medtem ko je za narednika Barnesa (Tom Berenger) ubijanje »način življenja«.

Vietnam Oliverja Stona, ki je bil tudi sam veteran te vojne, ni metafora in ni politično sporočilo, je le krut in nekompromisen portret Vietnama, kakršnega so v 70. letih doživeli mladi vojaki. 

Film je dobil štiri oskarje (za film, režijo, montažo in zvok), tri zlate globuse in srebrnega berlinskega medveda.

Komentarji: