TV namigi: Samo za pogumne, Zadnji kitajski cesar, Marceline

Film o elitni enoti gasilcev, z devetimi oskarji nagrajena mojstrovina Bernarda Bertoluccija in portret pisateljice in režiserke Marceline Loridan-Ivens.
Fotografija: Samo za pogumne Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Samo za pogumne Foto Tv Slo

Petek, 21. januarja

Samo za pogumne: TV SLO 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Only the Brave. ZDA, 2017. Režija: Joseph Kosinski. Igrajo: Josh Brolin, Miles Teller, Jeff Bridges, Jennifer Connelly, James Badge Dale, Ben Hardy, Andie MacDowell. Akc. film. 135 min.

Gasilska enota iz Prescotta v Arizoni bila ena najpomembnejših elitnih gasilskih enot v državi. Junija 2013 se je enota borila s hudim požarom v Yarnellu. Po resničnih dogodkih je Joseph Kosinski (režiser novega Top Guna) posnel film o gasilcih, možeh, ki ko drugi bežijo stran, tečejo v nevarnost, ki tvegajo vse, da bi rešili življenja, domove in vse, kar nam je ljubo.

Film z impresivno igralsko zasedbo in osupljivo vizualno podobo se lahko pohvali tudi z močnim čustvenim nabojem, ko herojem nadene zelo človeško podobo.

Zadnji kitajski cesar: TV SLO 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

The Last Emperor. Koprod., 1987. Režija: Bernardo Bertolucci. Igrajo: John Lone, Joan Chen, Peter O’Toole, Ying Ruocheng, Victor Wong, Dennis Dun. Bio. film. 165 min.

Zadnji kitajski cesar Foto Tv Slo
Zadnji kitajski cesar Foto Tv Slo

Zadnji kitajski cesar je z devetimi oskarji nagrajena mojstrovina italijanskega režiserja Bernarda Bertoluccija.

Skozi film spoznamo življenje poslednjega kitajskega vladarja Pu Yija, ki je v začetku dvajsetega stoletja že pri rosnih treh letih zasedel prestol. Kmalu se mu je moral odpovedati, nato ga je izobčila še nova vlada. Ko se piše leto 1950, je Pu Ji že pet let v zaporu, kamor ga je zaprla Rdeča armada med sovjetsko invazijo Mandžurije ob koncu druge svetovne vojne. Pu Ji se v zaporu spominja svojega odraščanja v razkošju Prepovedanega mesta.

Marceline, ženska 20. stoletja: TV SLO 2 ob 22.20

Marceline, une femme, un siècle. Fr./Niz., 2018. Režija: Cordelia Dvorak. Dok. film. 85 min.

Marceline, ženska 20. stoletja Foto Tv Slo
Marceline, ženska 20. stoletja Foto Tv Slo

Film je portret pisateljice in režiserke Marceline Loridan-Ivens (1928–2018). Kot otrok je preživela taborišče Auschwitz-Birkenau. Zase je pravila, da je radikalna in nekonvencionalna, ko se je približala devetdesetemu letu pa, da ostaja nespremenjena, le da življenje poteka nekoliko počasneje.

V filmu jo spoznamo ob druženju s prijatelji, ob debatah o zgodovinskih dogodkih, kot so alžirska vojna za neodvisnost, vietnamska vojna ali kulturna revolucija na Kitajskem, ki so zaznamovali njeno filmsko ustvarjanje.

Komentarji: