Umrl je Mustafa Nadarević

Bošnjaški igralec, ki je igral v več kot sedemdesetih filmih, je danes umrl zaradi pljučnega raka.
Fotografija: Mustafa Nadarević v filmu Ko se zdani iz leta 2012. FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Mustafa Nadarević v filmu Ko se zdani iz leta 2012. FOTO: Dokumentacija Dela

Igralec Mustafa Nadarević je danes umrl star 77 let, so sporočili regionalni mediji. V svoji izjemno plodni karieri je Nadarević igral v več kot sedemdesetih filmih in številnih gledaliških igrah. Verjetno je najslovitejši film, v katerem je igral, Oče na službeni poti Emirja Kusturice, za vlogo v filmu Glembajevi pa je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja prejel nagrado Pulskega filmskega festivala.

Odmevnejše novejše vloge je nanizal tudi v filmih Nikogaršnja zemlja, Čefurji raus! in Piran-Pirano ter priljubljeni televizijski nadaljevanki Nor, zmeden, normalen. Za svoje delo je dobil številne nagrade in priznanja, med drugim tudi hrvaško državno nagrado Vladimirja Nazorja za življenjsko delo.

Nadarević je bil rojen 1943 v Banja Luki, ki je med drugo svetovno vojno pripadala fašistični Neodvisni državi Hrvaška. S šolanjem je pričel v Zagrebu, kjer je v prvem razredu odigral svojo prvo vlogo v predstavi Rdeča kapica, nadaljeval pa v Bosanskem Novem in na Reki. Zaradi študija se je ponovno vrnil v Zagreb, kjer je diplomiral na Akademiji dramskih umetnosti. 

Kariero je začel v Zagrebškem gledališču mladih, od leta 1969 do odhoda v pokoj leta 2011 pa je deloval v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu. Po razpadu Jugoslavije je ostal v Zagrebu in ustvarjal zlasti na Hrvaškem. 

Za rakom na pljučih je bil diagnosticiran januarja letos. Kljub bolezni je še vedno snemal in nastopal. Danes zjutraj, nedolgo potem ko je bil odpuščen iz bolnišnice, je za posledicami pljučnega raka umrl na svojem domu v Zagrebu. 

Preberite še:

Komentarji: