Vzrok smrti: selfi

Največ žrtev med mladimi. V Indiji opozarjajo, da prizadevanje za najbolj neverjetnimi selfiji lahko postane resen zdravstveni problem.
Fotografija: Youtube je poln posnetkov, ki potrjujejo, da ljudem ne zmanjka domišljije pri zbiranju všečkov. FOTO: Youtube.com
Odpri galerijo
Youtube je poln posnetkov, ki potrjujejo, da ljudem ne zmanjka domišljije pri zbiranju všečkov. FOTO: Youtube.com

Ko se je 32-letna Američanka Tu Thanh Nguyen približala robu 60-metrskega prepada s pogledom na Gornje jezero v Severni Ameriki, ni mislila na globine pod sabo, ampak predvsem na posnetek sebe s prečudovitim ozadjem ter na tisoče všečkov, ki jih bo s tem požela. V trenutku nepazljivosti ji je spodrsnilo, omahnila je v smrt in pristala na seznamu ljudi, ki so umrli, medtem ko so delali selfi. Indijski raziskovalci so jih v šestih let prešteli skoraj 260, toda to so le primeri, ki so se razširili po spletu in v medijih, uradnih podatkov namreč ni.

Koliko ljudi se je pri nas ponesrečilo, medtem ko so poskušali posneti selfi ali so zaradi česa drugega uporabljali mobilni telefon, ni mogoče dobiti, saj na policiji, kot so nam povedali, tako ne vodijo podatkov. Tudi primeri, ki so jih zbrali indijski raziskovalci in objavili na spletni strani ameriške nacionalne medicinske knjižnice, so večinoma povzeti iz medijskih poročil in spletnih objav o tovrstnih nesrečah. Za takšne smrtonosne posnetke se je uveljavilo poimenovanje kilfi.

Uradnih podatkov, koliko nesreč se zgodi zaradi neprevidnosti pri snemanju selfijev, ni. FOTO: Youtube.com
Uradnih podatkov, koliko nesreč se zgodi zaradi neprevidnosti pri snemanju selfijev, ni. FOTO: Youtube.com


V obdobju od oktobra 2011 do novembra 2017 je zaradi neprevidnosti pri snemanju selfija v 137 nezgodah umrlo 259 ljudi, 85 odstotkov ponesrečenih je bilo starih od deset do trideset let, izstopajo predvsem mladi do 19 let. Najpogostejši vzrok smrti je padec v globino, sledijo nesreče v prometu in utopitve. Izstopajo tudi primeri, ko so iskalci najdrznejšega posnetka umrli zaradi opeklin, saj so se poskušali čim bolj približati požaru, jih je ubila elektrika ali so jih pokončale divje živali.
 

Žival se ni hotela fotografirati


Med najpogostejšimi žrtvami so Indijci. V omenjeni raziskavi jih je navedenih skoraj 160, sledijo jim Rusi (16 primerov) in Američani (14 primerov). Podobno so ugotovili tudi znanstveniki iz New Delhija v drugi analizi; v njej so pregledali več tisoč selfijev, objavljenih na twitterju od marca 2014 do septembra lani, ter prešteli 127 smrtnih žrtev, od tega je bilo skoraj 80 Indijcev. Vzrok za tako velike številke je, da ima 1,4-milijardna Indija največji delež prebivalstva, starega do 30 let, med njimi je največ moških.

Takšno nevarno početje je v družbi menda tako razširjeno, da ga zaznavajo kot resen zdravstveni problem, zato so vse pogostejši pozivi k uvedbi območij, na katerih so selfiji prepovedani, recimo na Tadž Mahalu, kjer je pred tremi leti zaradi fotografiranja po stopnicah zdrsnil japonski turist in na koncu podlegel poškodbam.

Onesnažena voda je v takih primerih še najmanjša navarnost. FOTO: Reuters
Onesnažena voda je v takih primerih še najmanjša navarnost. FOTO: Reuters


Več kot ducat indijskih turistov je umrlo, ko so pozirali v morju – dokler jih ni odnesel močan val. Letos se je v medijih razširila še bolj neverjetna vest o Indijcu, ki ga je ubil medved, medtem ko se je poskušal z njim fotografirati. Še sveža je tudi vest o indijskem gozdarju, ki si je zaželel slave s posnetkom pitona na ramenih. Pitonu njegovo početje seveda ni bilo všeč, toda v tem primeru je gozdar ostal živ, saj so mu pomagali kolegi.
 

Zadnji posnetek pred smrtjo


Seznam primerov poškodb in smrtnih primerov zaradi omenjenega vzroka je mogoče najti tudi na wikipedii. Ob njem bralec obnemi – vse dokler se ne poglobi v množico posnetkov na youtubu, ki slavijo najneverjetnejše in najbolj nevarne selfije. Veliko pove že prvi zapisani primer. Zgodil se je skoraj pred natanko sedmimi leti in vzel tri mlada življenja. Najstnice iz Amerike so poskušale posneti osupljiv selfi tako, da so se postavile pred vlak. Zadnja slika, ki so jo objavile na facebooku, je imela sporočilo: »Stojimo tik pred vlakom, ahahaha, super je!« Osredotočene na posnetek očitno niso slišale niti zvočnih opozoril niti da se jim vlak hitro približuje.

Nič manj grozljiv ni drugi primer, ki se je zgodil dva meseca pozneje, ko je kilfija posnelo 17-letno dekle iz Velike Britanije. Poimenovala ga je »Zadnji posnetek, preden umrem« in skočila pred vlak podzemne železnice. Čeprav sta prva primera opisana kot nesreči v prometu, po številu sicer izstopajo padci z razglednih točk in turističnih znamenitosti, utopitve in udari elektrike.

Mladi Indijci so med najpogostejšimi žrtvami, ne le zato ker ima ta država skoraj 1,4 milijarde prebivalcev, ampak tudi zato, ker je med njimi največ mladeničev, ki se najpogosteje nepremišljeno izpostavljajo nevarnostim. FOTO: Reuters
Mladi Indijci so med najpogostejšimi žrtvami, ne le zato ker ima ta država skoraj 1,4 milijarde prebivalcev, ampak tudi zato, ker je med njimi največ mladeničev, ki se najpogosteje nepremišljeno izpostavljajo nevarnostim. FOTO: Reuters


Ena takih nesreč se je na začetku letošnjega leta zgodila blizu nas, v Zagrebu. Štirinajstletni fant se je na železniški postaji povzpel na vagon tovornega vlaka in se poskušal fotografirati, ko ga je udarila elektrika. Samo leto prej se je podobno zgodilo v Reki, pri čemer je 20-letnik umrl, 19-letnik pa je preživel zelo hude opekline. S Hrvaške so pred dvema letoma poročali še o primeru kanadskega turista, ki je padel s 75 metrov visoke razgledne točke, a kljub hudim poškodbam preživel. Slovaška turistka leto prej med podobnim početjem ni imela te sreče.
 

Številke so gotovo višje


Raziskovalci, ki so se tokrat lotili analiziranja tveganja smrti zaradi snemanja selfijev, so opozorili, da je pravo število žrtev precej višje od tistega, ki so ga zaznali oni. »Večino smrtnih primerov, ki se zgodijo na cesti zato, ker so udeleženci pozirali, obravnavajo kot prometne nesreče,« so poudarili. Ker ima problem po njihovem prepričanju še veliko večje razsežnosti, so države pozvali, naj proučijo vzroke za tovrstne nezgode in realno ocenijo njihovo breme za družbo, da bodo lahko sprejele tudi ustrezne preventivne ukrepe.

Komentarji: