Desnica je zakopala zamere. Je to dovolj za vzpon?

Oživljanje mrtve stranke je nova strategija.
Fotografija: Kongres stranke SLS FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Kongres stranke SLS FOTO: Tomi Lombar/Delo

Medtem ko se manjšinska vlada uči osnov vladanja, denimo, da je ena od njihovih obveznosti, da zagotavljajo kvorum v parlamentu ali da je treba skupaj spraviti proračun (tak, ki drži vodo), se desni pol parlamenta ukvarja s tem, kako priti na oblast. Po minulih volitvah smo se naučili, da ni dovolj, da na volitvah zmagaš, zbrati moraš 46 glasov. Spretnosti pri sestavljanju vlade niso pokazali.Pot do 46 glasov pa ni lahka. Desni pol je poskušal z ustanavljanjem satelitskih strank, a se eksperiment ni izkazal za najuspešnejšega. Prstan Blaža Vodopivca ni zbral glasov niti za registracijo, God Aleša Primca pa pozornosti ni vzbudil, še več, odpovedali so pri proceduri oziroma vložitvi kandidatne liste. Kaj narediti? Prekaljeni politični mački so se spomnili na stranko SLS, ki je v političnem smislu odmrla. Na zadnjih volitvah je dosegla 2,62 odstotka, ker ni prišla v parlament, je desnemu polu odščipnila tri glasove. Res je, da kmečki oziroma podeželski del Slovenije zamira oziroma odmira, toda kljub vsemu ta segment potrebuje zastopstvo v parlamentu, saj sedanje politične stranke tega segmenta ne pokrivajo.

Po nedavnem kongresu je v SLS prišel sanator oziroma politični veteran Marjan Podobnik. Stranko, ki ima še vedno močno župansko mrežo bo poskušal spraviti v parlament, na predčasnih volitvah, ko bodo te v prihodnosti nastopile (po moji oceni ni možnosti, da bi vlada zdržala do rednih volitev). Glede na slog in vladarsko sposobnost manjšinske vlade, bi te lahko bile že v letu ali dveh.

Prva vaja za konsolidacijo SLS bodo županske volitve, druga pa volitve v evropski parlament. SLS je takoj postala bolj profesionalno organizirana, vabijo na tiskovne konference, pojavljajo se v medijih, začelo se je delo na terenu, z NLS (novo ljudsko stranko Franca Kanglerja) so se dogovorili za združitev po lokalnih volitvah ...

Zdi se, da so akterji na desnem polu ugotovili, da prepiri onemogočajo pohod na oblast. Saj se vsi spomnimo prask oziroma sovraštva med Ljudmilo Novak in Janezom Janšo ter napetosti med SLS in Novo Slovenijo, ki sta imeli skupno listo za evropske volitve, pa se projekt ni najbolje izšel in ne nazadnje večne razprtije za prestiž na agrarnem področju med Zadružno zvezo in SLS.

Prvi znaki otoplitve so se nakazali že pred zadnjimi volitvami, a je to bilo prepozno, da bi se pokazali otipljivi rezultati.

Ali bo vse to dovolj, da SDS in NSi obdržita pozicije in se jim pridruži tudi SLS, bomo videli, pri tem jim pomaga popolno razsulo na levi. Stranka SMC kadrovsko razpada, LMŠ se politične obrti šele uči, SD se na (skrajni) levi za primat bode z Levico, stranka Alenke Bratušek pa se za volilno bazo bojuje z Desusom. Nekega močnejšega jedra oziroma združevanja na levi ni videti, večno pa ne bo držal niti antijanša cement.