Vzgojiti starše za vzgojo

Zdrava pamet tako kot strokovnjaki pravi, da sta nujna doslednost in zgled.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

»Svoboda in popustljivost otrokom ne prineseta nič dobrega. Ker sami še ne zmorejo presojati, potrebujejo nadzor in disciplino. Na drugi strani pa sta gospodovalnost in strogost slab način ravnanja z ljudmi, ki jih vodi lastni razum,« je zapisal angleški filozof John Locke v svojem delu Nekaj misli o vzgoji leta 1693. Pa še zdaleč ni bil prvi, ki se je z vzgojo ukvarjal povsem zavestno, če se spomnimo le Aristotelove Nikomahove etike.

Starši o vzgoji veliko berejo, forumov na spletu ne manjka. Starši en teden uporabljajo eno metodo, naslednji teden drugo. Edina stalnica v vzgoji je, da ni stalnice. Je negotovost. Ta pa ni dobra niti za odrasle ljudi, kaj šele otroke.

Verjetno pri vzgoji ni enopomenskega odgovora, kaj je najboljše. V takih primerih se sicer dobro obnese zdrava pamet. Ki tako kot strokovnjaki pravi, da sta nujna doslednost in zgled. Kako naj starši zahtevajo, da je otrok vljuden, če sam nikoli nikogar ne pozdravi? Ali z vpitjem lahko zahteva, da otrok neha vpiti? Cilj so vzgojeni otroci, pot do tja je drugo vprašanje.

Če bi bila vzgoja lahka, se človeštvo verjetno ne bi z njo ukvarjalo že tisočletja. Prav tako se ne bi z njo ukvarjalo, če ne bi bila pomembna. Ker bodo vsi ti otroci, ki jih vzgajamo danes, jutri vodili našo družbo. Tega se država, ki finančno podpira nekatere vzgojne projekte, očitno zaveda, posamezne šole in vrtci pripravljajo predavanja za starše. Pridejo običajno tisti, ki so že prej veliko prebrali.

Čeprav so starši zaradi neštetih različnih informacij o vzgoji lahko zmedeni, je prav želja po vedeti čim več o vzgoji tudi znak, da si želijo dobro vzgojenih otrok. Za spremembe ni prepozno, se je pa treba najprej pogledati v ogledalo. In morda najprej (pre)vzgojiti sebe.