Nove slovenske »inovacije«

Pod hudim pritiskom neznosne vročine, so si ljudje na različne načine lajšali tegobe.
Fotografija: V razbeljeni pločevini si nekateri vozniki pomagajo tako, da hlajenja ne ugasnejo, tudi ko dlje časa stojijo. FOTO JOŽE SUHADOLNIK/DELO
Odpri galerijo
V razbeljeni pločevini si nekateri vozniki pomagajo tako, da hlajenja ne ugasnejo, tudi ko dlje časa stojijo. FOTO JOŽE SUHADOLNIK/DELO

Ljudstvo je že od nekdaj zelo inovativno, o tem ni dvoma, kar je prav. V preteklih tednih, ko smo bili dolgo časa pod hudim pritiskom skoraj neznosne vročine in še hujšega pomanjkanja dežja, so si ljudje na različne načine lajšali tegobe, ki sta jim jih povzročala omenjena vremenska pojava. Uporaba vode je bila različno omejena in v nekaterih primerih celo prepovedana. Lajšanje temperaturnih pritiskov pa je bilo bolj ali manj prepuščeno iznajdljivosti posameznikov.

Družbena in državniška opozorila so bila glede splošnega varčevanja usmerjena k nam, posameznikom in naši zavesti, kaj v kritičnem stanju v okolju lahko sami pripomoremo, kaj na področju energije in ohranjanja že tako načetega okolja lahko kar največ storimo. Ta vprašanja pa trkajo na našo družbeno odgovorno zavest, ki je predvsem izraz stanja našega duha, naše kulture in soodgovornosti za ohranjanje že zelo prizadetega bivalnega okolja. Vsak normalno čuteč in odgovoren državljan se sprašuje, kaj koristnega lahko stori zase, naše okolje, celotno družbo in svoje drage, ne da bi bil ne vem kako prizadet in prikrajšan ... Pri tem pa ne gre za nič drugega kot to, da se morda v hudi okoljski krizi odpovemo nekaterim razvadam, kar nas ne bo veliko stalo, in da namenoma ne počnemo stvari, ki stanje našega bivalnega okolja še bolj obremenjujejo. To nam nazorno prikazujejo ne tako osamljeni primeri, ki smo jim bili pogosto priča v tem poletju.

Niso bili redki primeri, ki so se dogajali predvsem pred gostinskimi lokali: gosti izstopijo iz avtomobila in gredo v lokal, vozniki pa namenoma pustijo prižgane motorje vozil. S tem ostanejo delujoče tudi njihove klimatske naprave, ki ohranjajo nastavljeno temperaturo na primerno udobni potovalni temperaturi. Pri tej skrbi za svoje potnike pa pozabljajo, da s tem močno in neodgovorno onesnažujejo okolje. Recimo, da bi človek to še na neki način razumel, če bi šlo za taksiste, pa ne, gre za naše kolege sodržavljane. V takih primerih sem že večkrat pomislil, če bi kazalo takšne voznike opozoriti. Ocenjujem, da bi s tem pri mnogih izzval revolt in nerazumevanje.

Menim, da je to zelo grob prometni in še predvsem moralni prekršek, ki bi ga policija lahko primerno sankcionirala. Predvsem pa gre za hudo družbeno neodgovornost.

Opisanih primerov ni bilo malo, sicer ne bi bili omembe vredni.

Preberite še:

Komentarji: