Pismo gostincem: preglasna glasba v lokalih

Apeliram na vse gostince in druge odločevalce, da resno razmislijo o škodljivosti hrupnega okolja.
Fotografija: V lokalu so stalno preglasno predvajali glasbo ali radijski program, kar je bilo za vse nas tako moteče, da smo se res s težavo pogovarjali. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
V lokalu so stalno preglasno predvajali glasbo ali radijski program, kar je bilo za vse nas tako moteče, da smo se res s težavo pogovarjali. FOTO: Mavric Pivk

Mednarodni dan skrbi za sluh vsako leto zaznamujemo 3. marca in to je dan, ki naj bi bil posvečen resni skrbi za sluh in predvsem razmisleku, kako naš sluh čim bolj obvarovati pred škodljivimi vplivi vsakdanjega okolja tako na delovnem področju kot tudi v vsakdanjem življenju.

Še vedno je preveč škodljivega hrupa vsepovsod; značilen primer so, denimo, gostinski lokali, kar smo zelo nazorno doživeli pred kratkim ob povabilu na kosilo ob življenjskem jubileju naše dolgoletne članice, kjer so stalno preglasno predvajali glasbo ali radijski program, kar je bilo za vse nas tako moteče, da smo se res s težavo pogovarjali, saj je bil v tisti zmešnjavi zvokov vsak normalen pogovor tako rekoč nemogoč. In namesto da bi se sproščeno pogovarjali, smo se pogovarjali še bolj glasno, tako kot verjetno tudi vsi drugi obiskovalci v lokalu, kar je hrup samo še dodatno potenciralo ... Zaradi vsega nadležnega hrupa potem komaj čakaš, da odideš in si v miru spočiješ bolečo glavo.

Pri vsem tem se sam pravzaprav resno sprašujem, zakaj je zadnje čase to sploh potrebno, včasih takšnega glasbenega nadlegovanja v gostinskih lokalih ni bilo in se je dalo normalno pogovarjati.

Kot uporabnik slušnega aparata in predsednik Medobčinskega društva gluhih in naglušnih za Gorenjsko Auris Kranj vljudno apeliram na vse gostince in druge odločevalce, da resno razmislijo o škodljivosti hrupnega okolja in zmanjšajo nepotrebni hrup na minimum.

Naša in vaša ušesa vam bodo zelo hvaležna.

Preberite še:

Komentarji: