Izstopite iz začaranega kroga

Misli mi že uhajajo v pomlad in poletje, piše bralka. Tečem in hitro hodim, s kakšnimi vajami pa bi rada dosegla še, da celulit na stegnih ne bi bil tako viden.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Pozdravljeni. Misli mi že uhajajo v pomlad in poletje in s tem k poletnemu dopustu. Sem mamica dveh nadobudnih sinov in po vsakem porodu je ostalo nekaj kilogramov, ki se jih ne morem znebiti. Uživam v naravi, zato če le imam čas, tečem in hitro hodim. Želela pa bi si narediti še kakšne vaje, ki bi stopile kakšen kilogram in pripomogle, da celulit na stegnih ne bi bil tako viden. Katere vaje bi mi priporočili, da si malo pomagam in hkrati oblikujem noge? Kako pa je s prehrano? Bralka

Nenehno razmišljanje o odvečnih kilogramih je podobno bojišču, na katerem ni dobljene bitke. Hujšanje je lahko začarani krog, ki prinaša v vaše življenje napetosti. V tem ciklu se boste gibali tako dolgo, dokler nečesa ne ukrenete. Če želite stopiti iz začaranega kroga, morate nekaj spremeniti. Za to pa je potreben načrtovan celostni pristop. Spremeniti morate pogled nase, prehranske navade in način življenja.

Pa najprej k celulitu. Celulit je nepravilno razporejena podkožna maščoba, ki jo težko odpravimo. Gre za »lepotno napako«, ki najbolj prizadene boke, zadnji del stegen in zadnjico, lahko se pojavi tudi na prsih, spodnjem delu trebuha, zgornjem delu rok in na tilniku. Koža na teh predelih postane na videz pomarančna. Strokovnjaki niso enotnega mnenja, kako pravzaprav nastane celulit, vendar si poglejmo nekaj dejstev.

Gre za nadlogo, ki pesti predvsem ženske. Zakaj? Velik vpliv naj bi imel seveda hormon estrogen, ki sodeluje pri nalaganju rezervnega maščevja na stegnih in zadnjici. Hormoni vplivajo tudi na strukturo kolagenskih vlaken v koži, vezivno tkivo postane ohlap­nejše, kar povzroči vidno nagubanost in ohlapnost kože. Celulit se največkrat pojavi pri ženskah v obdobjih hormonskih sprememb, kot so puberteta, nosečnost, menopavza. Ni povezan z debelostjo, pojavlja se tudi pri ljudeh s povprečno in podpovprečno telesno težo. S starostjo se čvrstost kože manjša, zato je lahko bolj viden.

Na njegov razvoj vpliva predvsem način življenja: premalo gibanja, nepravilna prehrana, stres, dodatno pa pripomorejo dedni in hormonski dejavniki. Podedujemo nagnjenost k tej nadlogi, ne samega celulita. Stežka ga popolnoma odpravimo, omilimo pa ga lahko na številne načine. Seveda sta za želene rezultate potrebna čas in vztrajnost.

Izdelkov za odpravljanje celulita je na trgu vse polno, a s kremami in geli dosežemo le majhen učinek, saj prodrejo samo v zgornji del kože. Veliko postopkov je neuspešnih, ker so usmerjeni samo na zunanji videz, za odpravo problema pa je treba storiti nekaj več. Lotiti se ga je treba celovito, s kombinacijo rednega gibanja, zdrave prehrane in redne telesne nege so rezultati opaznejši.

Da povečamo krvni pretok in zmanjšamo podkožno maščevje, se je treba gibati, vsaj dve do tri ure na teden (plavanje, kolesarjenje, aerobna vadba, pilates …). Zelo priporočljiva je tudi ročna masaža prizadetih predelov v smeri limfnega obtoka, saj s tem pospešimo odvajanje toksičnih snovi iz telesa. Hkrati učvrstimo vezivno tkivo in koža postane bolj napeta.

Celulit bo veliko manj viden, če bodo vaše mišice čvrste. Z vadbo se tonus mišic namreč poveča, prekrvitev pa izboljša, zaradi česar je koža na pogled veliko bolj gladka. V boju proti celulitu najbolj pomaga aerobna vadba za celo telo, ki naj traja približno uro in pol. Plešite, kolesarite, delajte vaje za krepitev trebušnih mišic, počepe, izpadne korake, vaje z elastiko, vaje za krepitev nožnih mišic in po vadbi nikoli ne pozabite na sprostitev.

Pazite tudi na prehrano, ki naj bo raznolika, predvsem pa se izogibajte enostavnih ogljikovih hid­ratov (z enostavnimi ogljikovimi hidrati, ki jih vsebujejo npr. sladkor, moka, riž, testenine in kruh, dobimo v telo naenkrat velike količine glukoze, ki jo telo shrani kot maščobno zalogo), nasičenih maš­čob (nasičene maščobe iz mesa in mlečnih izdelkov in predelane rastlinske maščobe podvojijo količino prostih radikalov in tako povzročajo celulit), alkohola, kave in kofeina (v majhnih količinah kofein pospešuje krvni obtok in presnovo, če pa spijete več kot eno kavo, postanejo arterije manj prožne, pretok se poslabša in nastane celulit; kofein ni le v kavi, ampak tudi v pravem čaju, kokakoli itd.), sladkorja in soli (natrij in kalij nadzorujeta količino vode v telesu, razmerje med njima pa ljudje pogosto pokvarijo z uživanjem preveč soli, na kar se telo odzove s poskusom redčenja s tekočino, ki jo zadržuje v tkivih, to pa povzroča celulit).

Uživajte ribe, kot so na primer sled, skuša in losos, ki so bogat vir omega-3 maščobnih kislin in ne vplivajo na zmanjšanje prekrvitve ter kri očistijo toksinov. Tako preprečujejo in zmanjšujejo napihnjenost maščobnega tkiva in izboljšajo celično strukturo. Ne pozabite tudi na zelenjavo, bogato z vlakninami, kajti te ohranjajo črevesje čisto in odvajajo odvečno tekočino iz telesa.

Torej, če želite drugačen rezultat, drugačno telo, več zdravja, je treba spremeniti pot. Če pa v sebi ne najdete dovolj moči in se vam zdi, da nimate potrebnega znanja, se priključite vodeni skupini, v kateri boste naredili začetne korake in dobili napotke za primerne vaje. Na poti vztrajajte in se veselite najmanjšega koraka. Nagradite se. A ne s sladicami. Z obiskom masažnega ali kozmetičnega salona, frizerja ali izberite kakšno drugo obliko razvajanja, o kateri ste že dolgo razmišljali.

Komentarji: