Moja Afrika ameriške prve dame

Melania Trump je lahko srečna. Treba se je le odmak­niti dovolj stotin kilometrov stran od Washingtona in zadušljivega okolja, ki obdaja njenega soproga. Njena petdnevna turneja po Afriki je bila polna iskrenih nasmehov, ki jih Američani doma vidijo poredko.
Fotografija: Afrika je Melanii naposled izvabila iskren nasmeh. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Afrika je Melanii naposled izvabila iskren nasmeh. FOTO: Reuters

Ameriška prva dama Melania Trump nikoli ni kazala pretiranega nagnjenja do javnega življenja v prestolnici ZDA, njena načrtna odmaknjenost globoko v senco vsakodnevnega medijskega vrveža, ki obdaja njenega soproga, in skoraj togi izraz, kadar je potisnjena vanj, sta ji prinesla vzdevek slovenska sfinga.

Toda ko se je v torek v Gani začela nasmihati okrogloličnim otrokom, je vroče afriško sonce na plan izvabilo prisrčno plat njenega značaja. To morda ne bo dovolj, da popravi vso škodo, ki so jo na črni celini povzročile grobe besede ameriškega predsednika, njegov prezirljivi odnos do Afrike in ostra politika Najprej Amerika, s katero ZDA odmika od zaveznic in se zoperstavlja vsemu svetu.

Za premagovanje užaljenosti bo potrebno še kaj več od mehke diplomacije prve dame, je za New York Times dejala ganska novinarka Marie-Franz Fordjoe. Po njenih besedah je obisk »nepomemben, saj se zelo dobro zavedamo izolacionistične zunanje politike Donalda Trumpa in njegovega očitnega odpora do ljudi drugačne barve«.

Toda boljša polovica sedanjega predsedniškega para se je trudila, da z drobnimi gestami pokaže svoje spoštovanje do gostiteljev in omili neprijeten priokus ob ravnanju tudi v tujini enega najmanj priljubljenih ameriških voditeljev. Po besedah Anite McBride, vodje kabineta Laure Bush, so prve dame v Afriki nasploh bolj priljubljene kot njihovi možje. »To je priložnost za mehkejše tone in gradnjo mostov, pomembno je, da prva dama poskuša omiliti vtis, ki ga daje Trump,« je dejala McBridova.


En sam sredinec


Melanio Trump v medijih pogosto imenujejo netradicionalna prva dama, toda njena pot v Afriko je zelo tradicionalna in vse od časov Pat Nixon, ki je 1972 sama obiskala Liberijo, Gano in Slonokoščeno obalo, samostojne afriške turneje sodijo v železni repertoar predsed­niških soprog. Hillary Clinton je 1997. hčerko Chelsea popeljala v pet afriških držav in poudarjala ameriško podporo demokraciji v Afriki, Laura Bush je v imenu soproga in njegovih pobud za izboljšanje zdrav­stva kar petkrat sama odšla čez Atlantik.Michelle Obama
je v zadnjem letu v Beli hiši skupaj s hčerkama Malio in Sasho v Liberiji in Maroku poudarjala pomen izobraževanja deklet. Trumpova je v Gani, Malaviju, Keniji in Egiptu predstavljala svojo pobudo Bodi najboljši, njena prva samostojna pot je hkrati poskušala pokazati, da so ZDA odprte za različne kulture.

V Gani je obiskala grad Cape Coast, od koder so evropske ladje skozi vrata brez vrnitve v suženjstvo odpeljale na tisoče Afričanov, in v redkem nagovoru novinarjev dejala, da nikoli ne bo pozabila izjemnega doživetja in zgodb, ki jih je slišala. Malavi je v četrtek prinesel prve znake nejevolje, ko je nekaj protestnikov karavano vozil s prvo damo pospremilo z napisom
Dobrodošli v Malavi. Ne ritni luknji.

Grob izraz za afriške države je predsednik ZDA menda uporabil med interno razpravo o ameriški politiki priseljevanja, a je žalitev hitro prišla v javnost, Trump jo je pozneje zanikal. Drug napis je oznanjal #Melaniatoo, s poudarjenim Me in too, kar se nanaša na šovinizem ameriškega predsednika, tretji je opominjal na otroke, ki so zaprti v središčih za nedokumentirane priseljence. Vsi protestniki so bili belopolti, ameriški novinarji, ki sprem­ljajo turnejo, pa so zapisali, da so »v množici mahajočih Malavijcev opazili le en iztegnjen sredinec«.


Odpiranje srca


Kot vedno je bilo veliko pozornosti namenjene garderobi Trumpove, ki slovi po svoji naklonjenosti visoki modi, zaradi česar je včasih celo preveč elegantna, kakor so bile recimo visoke pete ob obisku prizorišč naravne nesreče. Na turneji ni bilo žal besed, saj je vedno pravočasno iz visokopetne elegance Manolo Blahnik prestopila v zanjo poceni mokasine iz Zare.

Ves čas jo spremlja tudi osebna frizerka Mordechai Alvow, toda veliko pomembnejša je bila vloga Marka Greena, vodje Ameriške agencije za mednarodno pomoč (USAID). Ta bo samo petim afriškim državam njene turneje namenila skoraj pol milijarde dolarjev.

Predsednik je namreč zahteval znižanje proračuna agencije kar za tretjino, čeprav takšna mehka diplomacija po mnenju analitikov močno prispeva k večji stabilnosti in varnosti. Prva dama je še pred afriškim obiskom dejala, da se »veseli seznaniti«, kako ameriška pomoč pomaga tamkajšnjim otrokom. Morda bo doma lahko soproga prepričala, naj vendarle odpre denarnico in srce.

Komentarji: