Brezdomec umrl zaradi poškodb glave

Stari znanci policije: pridržana trojica osumljenih v sodnem pridržanju. Motiv je bil maščevanje za pretekla dejanja.
Fotografija: Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije PU Kranj FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije PU Kranj FOTO: Blaž Račič/Delo

Tržič – Brezdomec, ki so ga policisti v nedeljo našli mrtvega v bivalnem zabojniku za brezdomce na Jesenicah, je umrl za posledicami telesnih poškodb, je prve ugotovitve policistov razkril Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj. Trije osumljenci ostajajo v sodnem pridržanju. 

V nedeljo zjutraj je jeseniške policiste o najdbi trupla v bivalnem zabojniku za brezdomce v Bazi na Jesenicah obvestila oseba, ki opravlja nadzor nad razmerami v zabojniku, je povedal Primož Donoša. Policisti so na kraju dogodka ugotovili, da bi bile poškodbe na truplu brezdomca lahko posledica nasilnega dejanja. O dogodku sta bila obveščena preiskovalni sodnik in okrožna državna tožilka, ki sta si ogledala kraj kaznivega dejanja.

Policisti so zaradi vidnih posledic nasilja na truplu opravili ogled kraja kaznivega dejanja in začeli zbirati obvestila o okoliščinah in ljudeh, ki bi bili lahko vpleteni v kaznivo dejanje. Ogled kraja kaznivega dejanja je bilo za policiste zahtevno opravilo, saj so na kraju dogodka našli le truplo, in kot je dejal Donoša, so policisti morali najti sledove in dokaze, da so bili osumljeni na kraju dogodka v času storitve kaznivega dejanja. Dosedanja zbrana obvestila, predvsem pa izsledki obdukcije kažejo, da so bile poškodbe povzročene s fizičnim obračunavanjem, v večini primerov je šlo za poškodbo glave. Odrejena je bila sodna obdukcija, v ogled kraja kaznivega dejanja pa so vključili tudi strokovnjake nacionalnega forenzičnega laboratorija, je povedal Donoša.

Bivalni zabojnik za brezdomce na Jesenicah, v katerem je za posledicami poškodb glave umrl brezdomec. FOTO: Blaž Račič/Delo<br />
 
Bivalni zabojnik za brezdomce na Jesenicah, v katerem je za posledicami poškodb glave umrl brezdomec. FOTO: Blaž Račič/Delo
 


Tako so policisti prišli do kroga ljudi, ki bi bili lahko vpleteni v dogodek, že do nedelje zvečer pa so tri osumljence, dva moška in žensko, stare od 34 do 47 let, tudi pridržali. V torek so vse tri osumljence privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku in so od takrat v sodnem pridržanju, saj jih utemeljeno sumijo kaznivega dejanja storitve posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt. Zagrožena kazen za to dejanje je od tri do 15 let zapora. Aktivnosti policistov, zbiranje obvestil in opravljanje forenzičnih preiskav se nadaljujejo. 

V dosedanjih postopkih so policisti ugotovili, da so se vsi štirje (umrli in trojica osumljenih) poznali, Donoša pa je izpostavil, da so bili pokojni in osumljeni stari znanci policije. Vse je v preteklosti policija že obravnavala tako zaradi prekrškov kot tudi zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, vendar ne za tako huda dejanja. Osumljenci so v policijskih postopkih sodelovali.

Primož Donoša je o motivu za dejanje povedal, da je šlo za maščevanje zaradi preteklih dejanj med udeleženimi, na novinarsko vprašanje, ali je imela zgodba ljubezensko ozadje, pa je Donoša dejal, da so to osebni podatki, ki jih za zdaj ne razkrivajo in bodo predmet obravnave v kazenskem postopku.