Med osumljenci lanskega terorističnega napada na Dunaju tudi Slovenec

Medtem ko je Čečen v preiskovalnem priporu, naj bi bil 29-letnik še na prostosti v Sloveniji.
Fotografija: Avstrijsko prestolnico je 2. novembra lani pretresel teroristični napad. Fotografija je simbolična. FOTO: Joe Klamar/Afp
Odpri galerijo
Avstrijsko prestolnico je 2. novembra lani pretresel teroristični napad. Fotografija je simbolična. FOTO: Joe Klamar/Afp

Avstrijski preiskovalci lanskoletnega terorističnega napada na Dunaju, v katerem so umrli štirje ljudje, so rekonstruirali nakup orožja. Med osumljenimi sta čečenski posrednik in 29-letni Slovenec, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Po pisanju časnika Der Standard naj bi Čečen deloval kot posrednik, slovenski državljan pa naj bi priskrbel orožje in naboje. Medtem ko je Čečen v preiskovalnem priporu, naj bi bil 29-letnik še na prostosti v Sloveniji. Očitke zavrača, a preiskovalci njegovim izjavam ne verjamejo.

image_alt
V streljanju v središču Dunaja več žrtev


Zagotovil naj bi naboje in kalašnikovko; glede na izjave Čečena naj bi domnevno že lani junija dobavil orožje, kasneje pa tudi naboje, ki jih je sicer napadalec neuspešno skušal dobiti iz Slovaške. Osumljenca iz Slovenije bi lahko preiskovalci povezali tudi z drugim orožje napadalca, na nabojih so namreč našli njegovo DNK.

Čečen je od decembra lani v preiskovalnem priporu, 29-letnik iz Slovenije pa je najverjetneje še na prostosti - na zaslišanje so ga skušali povabiti v maju s pismom, ki so ga poslali na njegov naslov. Der Standard je na slovensko notranje ministrstvo naslovil vprašanje, ali je osumljeni v preiskovalnem priporu, a še ni dobil odgovora.

image_alt
Odgovornost za napad je prevzela Islamska država


Avstrijsko prestolnico je 2. novembra lani pretresel teroristični napad, ko je islamski skrajnež Kujtim Fejzulai v strelskem pohodu ubil štiri ljudi in jih več kot 20 ranil, preden ga je ubila policija. Po napadu je na dan prišlo, da je bil moški že kaznovan. Obveščevalci pa so vedeli, da se je na Dunaju srečal z islamisti iz Nemčije in Švice ter da je skušal na Slovaškem kupiti strelivo.

Preberite še: