Nasedlo mu je 3500 Slovencev

Policisti so prijeli goljufa, ki je pozimi z lažnimi oglasi ponujal vinjete po polovični ceni.
Fotografija: Policisti so prijeli goljufa, ki je pozimi z lažnimi oglasi ponujal vinjete po polovični ceni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Policisti so prijeli goljufa, ki je pozimi z lažnimi oglasi ponujal vinjete po polovični ceni. FOTO: Leon Vidic/Delo

Mariborski kriminalisti so pred dnevi v Ljubljani odvzeli prostost 28-letnemu Ljubljančanu, slovenskemu državljanu, ki je med 13. in 15. januarjem letos prek SMS-sporočil oglaševal prodajo slovenske vinjete 2018 za polovično ceno, torej za samo 55 evrov. Prav tako je na spletni strani www.hallokupon.si med drugim objavil oglas, da lahko interesenti kupijo slovensko letno vinjeto za polovico cene: »Letna vinjeta 2018 – plačajte le 55 evrov namesto 110 evrov!«

Oglas za vinjeto po polovični ceni je samo v dobrih dveh dneh premamil 3500 Slovencev. FOTO: PU Maribor
Oglas za vinjeto po polovični ceni je samo v dobrih dveh dneh premamil 3500 Slovencev. FOTO: PU Maribor


Policisti so 16. maja osumljenega 28-letnega Ljubljančana zaradi nenehnih spreminjanj naslovov bivanja prijeli na cesti, ko se je vozil z avtomobilom znamke Porsche.

Ugotovili so, da ga je policija s tem vozilom že prijela v začetku maja letos na Dolenjskem, ko ga je vozil brez vozniškega dovoljenja, zato so mu takrat vozilo odvzeli. Vozilo je bilo po tem vrnjeno lastniku, vendar ga je osumljeni Ljubljančan ponovno dobil v posest. Tudi ob prijetju je ponovno vozil brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar so mu vozilo ponovno odvzeli.

Zaseženi avtomobil FOTO: PU Maribor
Zaseženi avtomobil FOTO: PU Maribor


Sedemnajstega maja so ga privedli k preiskovalnemu sodniku Okrajnega sodišča v Mariboru, ki je zanj odredil pripor. Pri hišni preiskavi pa so mu nato zasegli še več elektronskih naprav, med drugim modem GSM GPRS 2G z možnostjo vstavitve 16 SIM-kartic za množično avtomatsko pošiljanje SMS-sporočil (v tem primeru »phishing« SMS-sporočil). Pri preiskavi računalnikov so ugotovili, da osumljeni poseduje bazo skoraj dveh milijonov telefonskih številk večinoma slovenskih uporabnikov.

GSM GPRS 2G modem z možnostjo vstavitve 16 SIM kartic za množično avtomatsko pošiljanje SMS sporočil. FOTO: PU Maribor
GSM GPRS 2G modem z možnostjo vstavitve 16 SIM kartic za množično avtomatsko pošiljanje SMS sporočil. FOTO: PU Maribor


Osumljeni ima poleg slovenskega državljanstva tudi državljanstvo Republike BiH, kjer si je lani celo spremenil ime in priimek ter tako pridobil nove uradne dokumente. Osumljeni je te dokumente uporabljal tudi v Sloveniji pri upravnih postopkih, s čimer je v Sloveniji predstavljal dve samostojni fizični osebi.


Klicatelje oškodoval za skupaj okoli 40.000 evrov


Goljuf je vedel, da je oglas lažen ter da se na kontaktno telefonsko številko 090, ki jo je zakril z mednarodno klicno številko Slovenije 00386, nihče ne bo odzval. Zaradi tega klicatelji oglaševanih slovenskih vinjet sploh ne bi mogli naročiti, saj mu je šlo le za to, da prejme plačilo iz naslova klicev na premijsko številko. Tako je povzročil materialno škodo v skupni višini okoli 40.000 evrov. Pri tem se je na internetni spletni strani izdajal za družbo Spectre International LTD s Sejšelov.

Na policijo je na območju celotne države več deset oškodovancev podalo pisne prijave v zvezi kaznivega dejanja goljufije. Ugotovili so, da je samo v dveh dneh na navedeno premijsko številko 090 klicalo okoli 3500 ljudi, večina slovenskih državljanov, ki so skupaj opravili okrog 12.000 minut klicev.

Pri preiskavi računalnikov so ugotovili, da osumljeni poseduje bazo skoraj dveh milijonov telefonskih številk večinoma slovenskih uporabnikov. FOTO: Tomica Šuljić
Pri preiskavi računalnikov so ugotovili, da osumljeni poseduje bazo skoraj dveh milijonov telefonskih številk večinoma slovenskih uporabnikov. FOTO: Tomica Šuljić


Policiji je skladno z določili 502. člena ZKP pri operaterjih uspelo zablokirati izplačilo vseh denarnih sredstev, ki bi jih s klici na premijsko številko oseba prejela. Prav tako so na policiji ugotovili, da so oškodovanci na mobilne telefone prejeli tako imenovani »phishing« SMS-sporočilo in so klicali z namenom, da bodo prejeli vinjeto 2018 za slovenske avtoceste za pol cene.
Pri tem klicatelji v SMS-sporočilu niso bili seznanjeni, da kličejo premijsko telefonsko številko.
 

Večina se ni pritožila na račun operaterja


Prav tako so policisti ugotovili, da so ob klicu slišali sporočilo telefonske tajnice, naj počakajo na prostega operaterja, vendar nihče ni prevzel klica. Večina oškodovancev operaterjem pritožbe oziroma reklamacije računa sploh ni podala, saj so večinoma menili, »da tako in tako pri operaterju ne bodo ničesar dosegli, zato je bolje plačati, da se izognejo nadaljnjim težavam, kot sta izklop telefonske številke ali izterjava«. so zapisali v sporočilu Policijske uprave Maribor.

Potem ko so jih klicatelji seznanili z goljufijo, so jim nekateri operaterji odpisali terjatev. Veliko klicateljev pa ni podalo prijave policiji.
 

Če je slišati prelepo, da bi bilo res, potem ni


Ne nasedajte spletnim goljufijam, opozarja policija. Za spletne goljufije je značilno, da storilci ponujajo različne predmete ali storitve po mamljivo nizkih cenah ali pa obljubljajo izjemno velike nagrade. »Če je slišati prelepo, da bi bilo res, potem ni,« svarijo policisti. Najpogosteje goljufi želijo, da žrtev denar nakaže prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram, ki ne omogočajo popolne sledljivosti denarja.

Goljufije izvršujejo tudi tako, da v primerih prodaj različnih predmetov, ki jih oškodovanci oglašujejo na spletu, pošiljajo ponarejene dokumente in lažno prikazujejo, da so plačali kupnino.