Neurja se bodo nadaljevala tudi danes ponoči

Nestabilno in nevihtno vreme se lahko nadaljuje tudi danes, mogoča je tudi toča.
Fotografija: Nevihta na plaži v Strunjanu. FOTO: Lari Lehpamer
Odpri galerijo
Nevihta na plaži v Strunjanu. FOTO: Lari Lehpamer

Zvečer so še možna krajevna neurja. Nevihte se bodo po napovedih vremenoslovcev pomikale od Dolenjske čez Zasavje proti Štajerski in Prekmurju. O obilnih padavinah poročajo z območja Celja, kjer je popoldne zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov. O posledicah poročajo tudi z območja Trebnjega in Hrastnika.

Okoli 17. ure je območja Celja zajelo neurje z obilnimi padavinami. Prizadete so bile predvsem občine Prebold, Celje, Laško, Žalec in Šentjur. Zaradi hudega naliva so težave povzročale meteorne vode, ki so zalile več kleti stanovanjskih in večstanovanjskih ter poslovnih objektov, so sporočili iz celjskega centra za obveščanje.

Skupaj so do sedaj prejeli preko 70 prijav o zalitih objektih. V Celju je razkrilo tudi streho gostinskega objekta, zamakala pa je tudi streha na tamkajšnji glavni pošti. Prav tako poročajo o zalitju več podvozov, v Šentjurju pa je najhuje na Ulici ob Pešnici, so še sporočili.

Neurje je v občini Hrastnik povzročilo poplavljanje potoka Brnica, sprožil se je zemeljski plaz, voda je zalivala objekte in ceste. Na terenu so gasilci, policisti, delavci podjetja CGP Novo mesto in predstavnik Civilne zaščite Občine Hrastnik.

Gasilci so posredovali tudi v občini Trebnje, ki jo je zajelo neurje. Skupaj z dežurnimi delavci komunalnega podjetja Trebnje so s cestišča odstranili dve podrti drevesih, sanirali zemeljski plaz na cestišču ter pokrili tri odkrite strehe na objektih.

Močne padavine z nalivi se danes pojavljajo predvsem na območju Dolenjske, Zasavja, Štajerske in Prekmurja, je za Kanal A povedal Janez Polajnar z Agencije RS za okolje (Arso). Intenzivne padavine bodo po njegovi oceni trajale vse tja do polnoči, v drugem delu noči pa se bodo zadeve umirile. V ogroženih območjih je še pričakovati težave z meteorno vodo, naraste pa lahko tudi kakšen hudournik.

Polajnar je opozoril tudi na povečan spodnji tok reke Drave, ki je danes močno narasla in bi se lahko v manjšem obsegu razlila po kmetijskih zemljiščih. Opozoril je tudi na možnosti razlivanja reke Mure. Po njegovi oceni je danes do 22. ure ponekod možen tudi pojav toče.
 

Najhuje je bilo na obali


Neurja z močnim vetrom in nalivi so bila včeraj najsilovitejša na Obali, prizadela pa so tudi druge dele države, in sicer 25 občin, poroča Center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Obalo je v ponedeljek popoldne dosegla izrazita nevihtna linija z viharnimi sunki vetra in nalivi. Neurja z močnim vetrom in nalivi so se nato iznad Primorske začela širiti prek Notranjske v osrednjo Slovenijo in naprej v Zasavje, Posavje ter Podravje, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso).

Strunjan. FOTO: Lari Lehpamer
Strunjan. FOTO: Lari Lehpamer


Neurje z močnim vetrom in obilnim dežjem je skupno prizadelo območja 25 občin, največ škode je povzročilo v občinah slovenske Istre, kjer so obravnavali 29 dogodkov. Na območju Notranjske so obravnavali 19 dogodkov, v Ljubljani z okolico pa deset.

Posledice neurja v Ankaranu. FOTO: Lari Lehpamer
Posledice neurja v Ankaranu. FOTO: Lari Lehpamer
V večini primerov je šlo za podrto drevje, poškodovana ostrešja objektov ter druge infrastrukture. V dveh primerih je zagorelo zaradi udara strele. Sprožila sta se dva zemeljska plazova. Meteorna voda je poplavila oziroma ogrožala nekaj objektov in poplavila eno cestišče. Na terenu so po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje posredovali gasilci iz 30 gasilskih enot.

Neurje je razdejalo tudi portoroško plažo. Po besedah Egona Štibilja, poveljnika piranske civilne zaščite, je bilo precej škode na jadrnicah, tako v portoroški marini kot v mandraču. V zadnjem je celo poškodovalo valobran. Veliko je bilo padlega drevja, poškodovan je bil daljnovod na Maliji, zaradi česar so v Portorožu za pol ure ostali brez elektrike. Denis Glavina, predstavnik koprske gasilske brigade, je dodal, da je odneslo dele strehe v portoroškem dijaškem domu, precej škode so imeli tudi v bolnišnici Valdoltra.

Plaža v Portorožu. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Plaža v Portorožu. FOTO: Nataša Čepar/Delo

 

Ponekod naraščajo reke


Vreme bo danes spremenljivo oblačno, pričakovati je tudi plohe in nevihte, ki bodo krajevno lahko tudi močnejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija, kaže meteorološka napoved Agencije RS za okolje (Arso).

Danes bosta reki Drava in Mura še naraščali. Mura se lahko zvečer in v noči na sredo razlije znotraj protipoplavnih nasipov, Drava pa v spodnjem toku ob strugi. Ob močnejših nalivih lahko danes narastejo tudi manjši hudourniški vodotoki zlasti na območju južne in jugovzhodne Slovenije. Vodnatost drugih rek po državi bo ostala povečini nespremenjena.


 

Vreme se bo jutri umirilo


Vreme se bo, kot kaže, začelo umirjati v sredo. Na Primorskem bo deloma sončno in večinoma suho, napoveduje Arso. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, zlasti v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Še bo pihal veter severne smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.
V četrtek bodo padavine postopno povsod ponehale, čez dan se bo delno zjasnilo. Popoldne bo v notranjosti še nastalo nekaj krajevnih ploh. V petek bo pretežno jasno in spet bolj vroče.

Več iz te teme: