Odgovorno v gorah, tudi zavoljo drugih

V nedeljo zdrsnila dva planinca, policija tudi nad kršitelje.
Fotografija: Reševanje v Kranjski Gori. FOTO: Egon Cokan
Odpri galerijo
Reševanje v Kranjski Gori. FOTO: Egon Cokan

Kranjska Gora – V nedeljo sta se na območju občine Kranjska Gora zgodili dve hudi gorski nesreči. Policisti vsem polagajo na srce, naj bodo v teh časih previdni, najprej zaradi sebe, pa tudi zaradi drugih, ki naj jih po nepotrebnem ne spravljajo v nevarnost.

Prva nesreča se je zgodila, ko je planinec opoldne zdrsnil na poledeneli snežni podlagi pod Kredarico in drsel na območju Snežne konte. Utrpel je hujše poškodbe, ponj so odšli gorski reševalci GRS Mojstrana in posadka s helikopterjem Slovenske vojske, poškodovanca so na kraju oskrbeli in ga nato prepeljali v SB Jesenice. Sredi popoldneva pa se je na planinski poti s Ciprnika proti Planici poškodoval še en planinec, ki je padel po strmem pobočju. Zdrsnil je na poti, na kateri je bilo listje. Tudi on je utrpel hujše poškodbe, saj se je kotalil po strmem pobočju okoli 400 metrov ter pri tem utrpel poškodbe glave. Ponj so odhiteli gorski reševalci GRS Rateče in Kranjska Gora ter ekipa helikopterske nujne pomoči, ta je poškodovanca oskrbela. Tudi njega so prepeljali v jeseniško bolnišnico.

»Planinec na Kredarici je bil v družbi s še eno osebo, drugi pa je hodil sam. Proti vsem trem bo uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve prehajanja mej občin,« je pri tem pojasnil Bojan Kos, tiskovni predstavnik policijske uprave Kranj. Prav tako po njegovih besedah kranjskogorski policisti prekrškovni postopek vodijo proti osebi, ki se je izgovorila, da je v občini zaradi vzdrževanja nepremičnine, čeprav so jo zalotili na izletniški točki na območju Srednjega Vrha. Blejski policisti pa imajo v postopku moškega, ki se je javno hvalil z vzponom na Triglav, čeprav se je zavedal, da krši prepoved prehajanja mej občin.

Reševalci so imeli veliko dela. FOTO: PU Kranj
Reševalci so imeli veliko dela. FOTO: PU Kranj


»Nikomur ne odrekamo obiska gora, razumemo tudi, da sprehodi za koga niso dovolj, vendar naj to vsak počne v svoji občini in na varen način oziroma tako, da ne ogroža sebe in drugih. Kjer je teren zasnežen in poledenel, je nevarno. Zelo podcenjujoča nevarnost je tudi listje na planinskih poteh. Kdor doslej ni bil vajen hoje po takem terenu, naj se tega ne začne učiti zdaj, v času najbolj zaostrenih epidemioloških razmer,« je dejal Kos. »Upoštevajte tudi, da je zaradi samo enega poškodovanca v gorah vedno aktiviran ves reševalni sistem, ki ga ne sestavljata samo helikopter in druga tehnika, ampak predvsem ljudje, ki imajo tudi svoje družine in tudi lahko zbolijo. Ljudje so tisti, ki vas rešujejo v gorah, tehnika je samo pripomoček. Zato zavoljo vseh: bodite pametni, ravnajte odgovorno,« je dodal.