Še kar o zakonitosti hišne preiskave

Policisti trdijo, da so pojasnili razlog obiska pri enem od obtoženih in njegovih sorodnikih.
Fotografija: Predobravnavnega naroka za Aljošo Pajsarja še niso izpeljali do konca. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Predobravnavnega naroka za Aljošo Pajsarja še niso izpeljali do konca. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Aljoša Pajsar, eden izmed sedmerice hudodelske združbe, ki je s preprodajo drog oskrbovala vsaj 75 odvisnikov, še ni dočakal zaključka predobravnavnega naroka. Sodišče namreč tudi včeraj ni moglo zaslišati vseh prič, ki naj bi povedale, kaj naj bi šlo narobe pri hišni preiskavi, v kateri so v stanovanju Pajsarjeve sestre zasegli večjo količino prepovedanih drog. Policisti vztrajajo, da je bilo vse po predpisih.

Tožilstvo Pajsarju očita, da je trikrat prodal večje količine prepovedanih drog. Pajsar krivdo zanika. Njegov zagovornik Aleš Bolcar je že februarja zahteval izločitev dokazov, pridobljenih ob hišni preiskavi 31. maja lani, ko so v stanovanju Pajsarjeve sestre Veronike zasegli skupno več kot dva kilograma kokaina, heroina in konoplje. Bolcar trdi, da je bila odredba za preiskavo nezakonita, predlagal je zaslišanje več prič.

Sestra Veronika je v svojem pričanju izrecno poudarila, da je kriminalistom povedala, da v stanovanju, kjer so kasneje zasegli prepovedane droge, živi s partnerjem, da Aljoša nima niti ključa. Tajni policijski delavec, ki so ga včeraj zaslišali prek videokonference na način, da se ga ni dalo prepoznati, nadeli pa so mu vzdevek Maska, je potrdil, da so pregledali tudi stanovanje Pajsarjeve sestre: »Po odredbi smo morali preiskati celotno hišo. Imeli smo podatek, da je lahko na tem naslovu tudi sestra, nismo pa vedeli, kje. Napisa na vratih ni bilo.«



V hiši so sicer tri stanovanja, v enem živi sestra, drugem Pajsarjev oče, v pritličnem babica, ki je v svojem pričanju ogorčeno povedala, da so ji zamaskirani, oboroženi policisti uničili vrata, pa sploh ni vedela, kaj se dogaja. Ob vstopu v sestrino stanovanje so zagotovo povedali, kaj počnejo, je včeraj zatrdil Maska: »Mislim, da smo potrkali. Ko so se vrata odprla, smo zaradi naše varnosti jasno in glasno povedali: 'Policija. Tu se bo opravljala hišna preiskava.' Omejeno je bilo gibanje, zavarovali smo prostor, nihče od prisotnih stanovalcev pa ni ničesar rekel.« To je povsem drugače, kot sta pričali tako sestra kot babica, ki bosta morali pričati še enkrat.

Policist šmarske policijske postaje Matjaž Ravnik, ki je bil prav tako na hišni preiskavi, se tako kot tajni policijski sodelavec pripomb ni spominjal: »Vem le, da je Aljošo Pasarja motilo, kako so policisti ravnali z njegovo staro mamo in da je policiste opozoril, da je sestra noseča, da ne bi bil zanjo prevelik šok.« Preodbravnavni narok se bo z zaslišanjem prič nadaljeval čez tri tedne.