V lokalu je preverjal, ali je pištola prava

Elvis Šljivar je v steno lokala poslal šest krogel, a prizna le neumnost, ne pa kaznivega dejanja
Fotografija: Elvis Šljivar je streljal na terasi lokala. Foto Dejan Javornik
Odpri galerijo
Elvis Šljivar je streljal na terasi lokala. Foto Dejan Javornik

Ljubljana – Da storil veliko neumnost, ki jo tudi obžaluje, in zdaj po njegovih besedah zaradi nje trpi tako on kot njegova družina, je na sodišču dejal Elvis Šljivar, ki je 29. novembra lani v večernih urah na terasi lokala Mangas bar na Zaloški cesti v Polju streljal. A krivde za povzročitev splošne nevarnosti ne prizna.

O tem, ali pištola sploh prava ali ne, je menda za mizo lokala tekla beseda med Elvisom Šljivarjem in njegovim prijateljem Nerminom H. Izkazalo se je, da o te, ne more biti dvoma, saj je Elvis zaradi dogodkov, ki so sledili, končal celo v priporu. Šljivar, ki je bratranec Mervana Šljivarja (januarja letos je bil ta pri nas obsojen na 30 let zapora zaradi umora iz leta 2014 v BiH) je namreč kar v steno lokala izstrelil šest nabojev. Kmalu so ga prijeli in preiskovalni sodnik je starega znanca policije, ki je dejanje – tožilstvo mu očita povzročitev splošne nevarnosti – storil v času preizkusne dobe, poslal na hladno. Šljivar sicer ne zanika, da bi streljal, vendar krivde na sodišču ni priznal, ker zanika, da je bil njegov namen kogarkoli ogroziti.

"Tistega dne sme bil na Viču pri prijatelju, ki mu je v prometni nesreči v Švici umrlo dekle. Govoril je o tem, da njegovo življenje nima več smisla, za pasom pa je imel pištolo. Ko je odšel na stranišče, sem jo zgrabil, da si ne bi česa storil," je o tem, kako in zakaj je imel tistega dne sploh opravka z orožjem, na sodišču povedal Šljivar. Pištole prijatelju ni hotel vrniti in jo je odnesel s seboj, še preden je odšel domov, pa se je z Nerminom H. in še enim prijateljem ustavil v lokalu Mangas. Tam je prijateljema pojasnil potek dogodkov, Nermin pa je rekel, da ne verjame, da je pištola sploh prava. Elvis jo je preprosto usmeril v steno in "v hipu" v steno poslal šest krogel. Blizu sta sedela dva gosta, ki pa nista reagirala, je pa začela kričati natakarica. Zgrabila ga je panika, je dejal Šljivar, zato je stopil za njo, da bi se opravičil, a je ni našel. Začel je pobirati tulce in v tistem je prišla šefica lokala, zato se je opravičil njej. Nato je zbežal domov, med potjo celo bruhal, po poti pa pištolo odvrgel. Še naslednjega dne se je šefici lokala po telefonu opravičil, dejal je tudi, da bo povrnil vso škodo.

Natakarica je na sodišču povedala, da trojica za mizo ni po ničemer izstopala in je bila neproblematična. Pištolo je v Šljivarjevih rokah opazila, ko je šla mimo mize, a si je mislila, da zagotovo ne more biti prava. A ko je šla že mimo mize, je v ogledalu videla, kako je Šljivar dvignil roko in je počilo. Slišala je samo en strel, nato je stekla v lokal, neka stranka pa je poklicala policijo.

Nermin H. pa je med drugim povedal, da se delno čuti krivega za zadevo, ker je Šljivarja tako vztrajno spraševal, naj pokaže pištolo. Dejal je, da je bil prepričan, da ni prava, in tudi Šljivar naj bi dejal, da "izgleda kot prava," kot da bi imel v mislih, da v resnici ni. Še po dogodku je Nermin H. preverjal, ali so v steni res luknje, in naposled moral ugotoviti, da je pištola res prava. A Šljivar je, na to je opozorilo tožilstvo, med preiskavo celo dejal, da je pri prijatelju vzel ven nabojnik in ga zopet vstavil v pištolo. "Če sem tako rekel, bo držalo," je na to le včeraj dejal obtoženi.

Naslednjič bo na sodišču predvidoma zaslišan izvedenec za balistiko Franc Sablič, ki ga je angažirala obramba. Ta naj bi namreč ugotovil, da ob streljanju ni bil nihče neposredno ogrožen, saj je bila natakarica oddaljena več kot tri metre, še dva gosta pa več kot štiri. Streli, trdi obramba, pa so leteli v prostor, v katerem ni bilo nikogar in ki je brez oken in vrat. V njem so bili le stoli, dva je Šljivar tudi prestrelil, in mize.