V silvestrski noči na Krasu umrla 18-letni voznik in sopotnik (FOTO)

Tudi prvi dan novega leta ni minil brez smrtnih žrtev na cestah. 
Fotografija: Avtomobil je bil popoloma uničen. FOTO: Pgd Komen
Odpri galerijo
Avtomobil je bil popoloma uničen. FOTO: Pgd Komen

Silvestrska noč žal ni minila brez hudih prometnih nesreč.

Ob 23.39 se je po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) zgodila tragedija na Gorjanskem v občini Komen. Voznik je z osebnim vozilom trčil v drevo, pri tem sta se dve osebi tako hudo poškodovali, da sta na kraju nesreče umrli. 

»18-letni voznik je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, v drevoredu zapeljal v levo in trčil v drevo. V vozilu so bili še trije 18-letni fantje in 17-letnik, vsi doma s Krasa oziroma okoliških vasi,«je povedala Anita Leskovec s Policijske uprave (PU) Koper. Eden od udeležencev je umrl takoj na kraju nesreče (potnik, ki je sedel zadaj), voznika pa so na kraju oživljali, a je zdravnik potrdil smrt ob 1.30. 

Gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom rešili dve ukleščeni osebi. Nudili so pomoč NMP Sežana in Nova Gorica pri reanimaciji in oskrbi poškodovancev ter CPK pri sanaciji cestišča.

Po podatkih URSZR so reševalci tri osebe prepeljali v SB Šempeter. Radio Slovenija je poročal, da je ena oseba huje ranjena, dve pa lažje.

Umrli sta dve osebi. FOTO: Pgd Komen
Umrli sta dve osebi. FOTO: Pgd Komen


Tudi prvi januarski dan ni minil brez smrtne žrtve


Zjutraj so novogoriški policisti odhiteli v Zadlaz, kjer se je smrtno ponesrečil voznik osebnega avtomobila. Vozil je po cesti iz Tolmina proti Vasi Zadlaz - Žabče, kjer je v neposredni bližini ene do stanovanjskih hiš zapeljal levo z vozišča in zgrmel približno 100 metrov v grapo.

43-letnik je zaradi hudih poškodb umrl, je sporočil Dean Božnik s PU Nova Gorica. Naknadno je Božnik sporočil, da so prometni policisti z ogledom in dodatnim zbiranjem obvestil med drugim ugotovili, da je 43-letni voznik avtomobila okoli 5. ure zjutraj vozil po lokalni cesti iz Tolmina proti naselju Tolminske Ravne.

Ko je voznik pripeljal v desni nepregledni ovinek (v bližini ene od stanovanjskih hiš v naselju Zadlaz – Žabče), je z vozilom zapeljal levo, kjer je ob levi strani vozišča s prednjim delom avtomobila trčil v kamnit obcestni kamen in se nato preko levega boka z vozilom prevrnil po strmem pobočju navzdol, kjer je nato osebno vozilo obstalo približno 100 metrov pod cesto v grapi. Poleg policistov PP Tolmin, Postaje prometne policije Nova Gorica in gorske policijske enote PU Nova Gorica so na kraju današnje tragične nesreče posredovali tudi gasilci PGD Tolmin, pripadniki gorske reševalne službe ter reševalci NMP ZD Tolmin. Cesta je bila zaradi intervencije več ur zaprta. 


Prijava streljanja, veliko kršitev zaradi uporabe pirotehnike


Silvestrovo za policiste tako ni bilo nič kaj praznično, največ prijav so prejeli med 20. uro zvečer in 3. uro zjutraj. Samo gorenjski policisti so v tem času prejeli 133 klicev in obravnavali 52 dogodkov, največ zaradi kršitev javnega reda in miru. Izstopa uporaba pirotehničnih sredstev, obravnavali pa so tudi prijavo streljanja na javnem kraju.

Prijavo streljanja na javnem kraju so kranjski policisti obravnavali opolnoči. V hitri intervenciji so na kraju izsledili moškega, pri katerem so našli naboje za plinsko pištolo. Proti kršitelju sedaj vodijo prekrškovni postopek, so sporočili s kranjske policijske uprave.

Prijave kršitev z uporabo pirotehnike so začeli prejemati že v ponedeljek popoldne, ko so policisti v Radovljici obravnavali prijavo metanja petard proti ljudem. Pri tem so mladoletniku zasegli 31 kosov pirotehnike, poroča STA.Od 20. ure zvečer pa so se zvrstile prijave metanja petard na Zgornjem Brniku, gorečih smetnjakov v Podlubniku in Kranju, na Jesenicah je gorela travnata površina, v Kranju pa naj bi del pirotehnike neko osebo rahlo poškodoval po glavi. Iz Bohinja pa so kranjski policisti prejeli prijavo spuščanja raket med parkiranimi vozili in suma poškodovanja vozil. 

Nič manj mirno ni bilo v prestolnici. V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 233 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 61 dogodkov, s področja javnega reda in miru 106 dogodkov in s področja prometne varnosti 51 dogodkov.

Na policijskih upravah Maribor in Celje so pojasnili, da med dogodki oz. intervencijami ni bilo nič posebnega v primerjavi z drugimi dnevi oz. konci tednov.