Več kot 6000 etažnih lastnikov oškodovali za 3,2 milijona evrov

Celjski kriminalisti so kazensko ovadili dve pravni in dve fizični osebi zaradi 248 kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.
Fotografija: Družba Atrij je že nekaj let v stečaju, kriminalistična preiskava pa je pokazala oškodovanje za več milijonov evrov. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Družba Atrij je že nekaj let v stečaju, kriminalistična preiskava pa je pokazala oškodovanje za več milijonov evrov. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Kriminalisti Policijske uprave Celje so dve leti po tistem, ko so vkorakali v opustele prostore družbe Atrij in še na deset drugih lokacij, zaključili obsežno preiskavo, povezano z upravljanjem večstanovanjskih objektov na širšem celjskem območju. Kot je povedal vodja celjskih kriminalistov Damijan Turk, so zaradi sumov storitve 248 kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja kazensko ovadili dve pravni in dve fizični osebi.
 
Kazniva dejanja so se dogajala vse od leta 2005 do leta 2017, preiskavo pa so sprožile prijave sumov kaznivih dejanj stanovalcev oziroma etažnih lastnikov. Šlo je za prijave zaradi oškodovanj, za katera je bilo domnevno odgovorno podjetje Atrij, katerega direktor je bil Radovan Cink. Ta je bil tudi direktor družbe Atrij Fisa, o kateri je Cink leta 2017 razlagal, da gre za strateškega partnerja. Ta strateški partner je pošiljal tudi položnice etažnim lastnikom, nekateri so jih celo plačali, čeprav niso imeli pogodbe z novo družbo Atrij Fisa. Prokurist Atrija Fise, ki še vedno deluje, je Stojan Fišer.


 

Milijonska premoženjska korist

 
Kot je pojasnil Turk, sta osumljena predstavnika poslovodstva obeh pravnih oseb nenamensko porabljala denar rezervnega sklada in to prikrivala na različne načine: »V vsem tem času sta v škodo etažnih lastnikov in v neupravičeno korist pravne osebe pridobila več kot 3,2 milijona evrov premoženjske koristi. Okoli 2,5 milijona evrov sta si pridobila s sredstvi rezervnega sklada večstanovanjskih in poslovnih objektov, v preostalem delu pa gre za zbrana in neodvedena sredstva obratovalnih stroškov in najemnin za tretje osebe, torej komunalnih stroškov, stroškov elektrike, zavarovanja in podobno.«
 
Turk je dodal, da sta družbi upravljali 244 večstanovanjskih in poslovnih objektov. »V nasprotju z določili stanovanjskega zakona sta sredstva puščala na transakcijskih računih upravljavca, čeprav bi jih morala prenesti na poseben transakcijski račun. Sredstva sta v nadaljevanju uporabljala za plačila obveznosti, ki se niso nanašala na vzdrževanje večstanovanjskih objektov, oziroma sta jih uporabljala nenamensko.« Tega denarja etažni lastniki niso več videli, celjski Atrij je v stečaju. Kam natančno je poniknil, kriminalisti še preiskujejo, je pojasnil Turk: »Do zdajšnje ugotovitve kažejo, da je vsaj del sredstev bil nenamensko porabljen tako, da se je nastopalo na tveganih trgih z nepremičninami. Poenostavljeno povedano, etažni lastniki so s svojimi sredstvi nosili tveganja, eventualni profit pa je nosila gospodarska družba ali posameznik.«

Damijan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Celje: »V vsem tem času sta odgovorni osebi pravnih oseb v škodo etažnih lastnikov in v neupravičeno korist pravne osebe pridobila več kot 3,2 milijona evrov premoženjske koristi.« FOTO:
Damijan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Celje: »V vsem tem času sta odgovorni osebi pravnih oseb v škodo etažnih lastnikov in v neupravičeno korist pravne osebe pridobila več kot 3,2 milijona evrov premoženjske koristi.« FOTO:

 

Ogromno dela za kriminaliste

 
Kot so ugotovili kriminalisti, so bili posamezni objekti odškodovani za nekaj sto do celo več kot 50.000 evrov. Kriminalisti so sicer prejeli več kot 60 posameznih prijav sumov kaznivih dejanj, opravili so več kot 30 zasegov listin in poslovne dokumentacije, izvedli so 11 hišnih preiskav, zasegli okoli 6000 listin in pridobili sedem sodnih odredb za različne podatke.
 
Damijan Turk je povedal, da ima kazenska ovadba brez prilog okoli 370 strani. Za obravnavano kaznivo dejanje pa je zagroženo do osem let zapora.