Odpovedali dogodek in se odpravili na pomoč v Črno na Koroškem

V soteski Vintgar bodo prihodek od vstopnin namenili v dobrodelne namene. V Kostelu odpovedali Tamburanje va Kostele.
Fotografija: Blejski Vintgar bo prihodke ob obiska na današnji dan namenil za odpravo posledic poplav. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Blejski Vintgar bo prihodke ob obiska na današnji dan namenil za odpravo posledic poplav. FOTO: Črt Piksi/Delo

Turistično društvo Gorje bo dnevni izkupiček od prihodkov od vstopnin v sotesko Vintgar namenilo za pomoč po poplavah. Na današnji dela prost dan pričakujejo 3000 obiskovalcev. Letos praznujejo tudi 130. obletnico odprtja Vintgarja za obiskovalce.

»V Turističnem društvu Gorje globoko verjamemo v moč skupnosti, solidarnosti in nujnost pomoči v težkih trenutkih. Zato smo se odločili, da ves dnevni izkupiček od vstopnic v ponedeljek, 14. avgusta, ko je razglašen dan solidarnosti, namenimo ljudem, ki so jih prizadele poplave. Prihodek od vstopnin je namreč naš primarni prihodek od dejavnosti upravljanja druge največje naravne vrednote v Sloveniji,« so zapisali in k donaciji od prihodkov od svoje dejavnosti na današnji dan pozvali tudi druge organizacije od podjetja.

Julijske Alpe in območje Triglavskega narodnega parka, v katerega sodijo, imajo letos rekordno število gostov in obiskovalcev, so sporočili. Ena izmed ključnih turističnih točk za obisk je naravna vrednota državnega pomena soteska Vintgar, kjer danes pričakujejo približno 3000 obiskovalcev. »Če kdo ve, kaj je moč narave, tudi surova moč, potem smo to upravljavci soteske Vintgar,« so zapisali. Kot je znano, je nedavna naravna ujma prizadela tudi to območje. Voda reke Radovne je odnesla nekaj infrastrukture, prinesla naplavine lesa in hudourniške nanose, zato je bila do danes zaprta.

»Že 130 let, odkar so sotesko Vintgar prvič odprli za obiskovalce, vemo, kako pomembno je, da skupaj premagamo izzive tudi v trenutkih, ko se nam narava ne zdi več naš zaveznik. Skupaj gradimo mostove upanja, tako kot so jih v Vintgarju zgradili že pred dobrim stoletjem,« so zapisali.

V Kostelu odpovedali Tamburanje va Kostele in odhiteli na pomoč v Črno na Koroškem

V občini Kostel so odpovedali za danes in v torek predvideno največjo občinsko prireditev Tamburanje va Kostele. Namesto tega se je ekipa iz Kostela solidarnostno odpravila v Črno na Koroškem, kjer bo pomagala pri odpravljanju posledic poplav. Med drugim bo gostinec, ki bi sicer kuhal na prireditvi, pripravil vsaj 300 obrokov.

Kot je za STA povedala županja Kostela Nataša Turk, so se za odpoved prireditve odločili iz solidarnosti do ljudi, ki jim je nedavna vodna ujma poplavila domove. Sami namreč zelo dobro razumejo, kako se počutijo, saj so imeli v Kostelu tudi sami lani jeseni poplave.

Tako se je danes dopoldne v Črno na Koroškem odpravila ekipa iz občine, ki jo sestavljajo pripadniki civilne zaščite, ožje občinsko vodstvo in gostinec, ki bi sicer kuhal na Tamburanju va Kostele. Tako bo danes v Črni na Koroškem skuhal tople obroke za vsaj 300 domačinov, ki odpravljajo posledice poplav. Prostovoljci, ki prihajajo od drugod, naj bi si namreč malico prinesli s seboj, je povedala županja.

Vse tiste, ki bi danes in v torek obiskali odpovedano Tamburanje va Kostele, županja poziva, da svoj čas in energijo tudi sami po svojih zmožnostih usmerijo v pomoč prizadetim po poplavah, bodisi s fizično pomočjo prek organiziranih delovnih skupin bodisi s finančnimi donacijami.

V občini Kostel so se sicer lani jeseni sami dvakrat zapored soočili z obilnimi poplavami, ki so povzročile precej škode. Najnujnejše stvari so po besedah županje sanirali, medtem ko bo za temeljito sanacijo potrebna finančna pomoč države, na katero pa še vedno čakajo.

»Trenutno se dogovarjamo, da bi za sanacijo dela infrastrukture prejeli 1,7 milijona evrov, za kar čakamo podpis pogodbe. To nam bo nato omogočilo začetek sanacijskih del. Potrebna pa bo tudi sanacija hudourniških vodotokov, za kar še vedno čakamo pristojne iz državnih služb, sicer se nam lahko že jeseni katastrofa ponovi,« je opozorila.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: