Smo še vedno država z eno najslabših epidemioloških slik

Zdravstveni inšpektorat je neskladnosti z nacionalno strategijo cepljenja oziroma preskakovanje vrst ugotovil že pri 15 izvajalcih.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Slovenija je v pričakovanju sproščanja ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejevanje širjenja epidemije novega koronavirusa. Glede na vladni načrt bi se lahko v šole vrnili preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole, odprle bi se dodatne servisne dejavnosti ter trgovine, pričakovana je tudi odprava prepovedi prehajanja občinskih meja.

Včeraj so po podatkih sledilnika za covid-19 na območju države evidentirali 1385 novih okužb, od tega 992 s PCR-metodo, 393 pa je bilo pozitivnih hitrih antigenskih testov.

image_alt
V Sloveniji odkrili 1385 novookuženih


Sedemdnevno povprečje okužb znaša po podatkih vlade 837 in ostaja nižje od tisoč, kar je eden od obeh kriterijev na vladnem semaforju za prehod iz rdeče v oranžno fazo in s tem sproščanje ukrepov. Drugi je, da mora tudi število hospitaliziranih bolnikov ostati pod tisoč. Po podatkih vlade jih je 828.



Novinarsko konferenco si lahko ogledate v videu:



Vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša je pred optimističnim pričakovanjem sproščanja ukrepov opozorila, da je Slovenija še vedno ena izmed držav z najslabšo epidemiološko sliko v Evropi, po daljšem času pa se je po njeni oceni ponovno zgodilo tudi to, da imamo več novih okužb kot na isti dan pred tednom dni. Sedemdnevno povprečje okužb za Slovenijo znaša 837 in je za deset višje od včerajšnjega.

Glede novih okužb so med občinami včeraj izstopale naslednje: Ljubljana s 134 novimi okužbami, Maribor s 37, Ajdovščina z 22, Brežice z 20, Celje s 40, Koper z 78, Kranj s 33, Medvode in Nova Gorica s po 23, Novo mesto z 29 in Ptuj s 30. 
 

Inšpektorat začel z nadzorom testiranj v vzgojno-izobraževalnih zavodih


Deana Potza. FOTO: posnetek zaslona
Deana Potza. FOTO: posnetek zaslona
Zdravstvena inšpektorica Deana Potza je za teden od 1. do 7. februarja povedala, da je bilo skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov, določenih za nadzor v PKP7, 3762. Izrekli so 29 prekrškovnih sankcij, 352 opozoril po zakonu o prekrških in 128 upravnih ukrepov. 

Od tega je sam zdravstveni inšpektorat opravil 1084 nadzorov in izrekel 16 prekrškovnih sankcij, 112 opozoril in šest upravnih ukrepov. V gostinstvu je bilo opravljenih 166 nadzorov in izrečenih 14 prekrškovnih sankcij ter 15 opozoril. Pri drugih storitvenih dejavnostih so opravili 447 nadzorov in izrekli dve prekrškovni sankciji, 39 opozoril in eno odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti. Število nadzorov na zunanjih javnih površinah je bilo 365, inšpektorji so izrekli 57 opozoril. V večstanovanjskih stavbah je bilo pri 106 nadzorih izrečenih skupno šest opozoril.

Predstavila je tudi nadzor testiranja delavcev v vzgojno-izobraževalnih zavodih, s katerim so začeli v prejšnjem tednu. Prve nadzore so izvedli na štirih lokacijah v Celju, Žalcu in Ljubljani. Po ugotovitvah inšpektorata so vsi zagotavljali ustrezno testiranje pri pooblaščenem izvajalcu, zaznali pa so nekaj posameznikov, ki se testiranja niso želeli udeležiti. Proti njim bo v primeru ugotovljene kršitve zakona o nalezljivih boleznih uveden prekrškovni postopek.


Nespoštovanje nacionalne strategije cepljenja ugotovljeno že pri 15 izvajalcih


Glede preskakovanja vrst pri cepljenju, ki ni bilo v skladu z nacionalno strategijo, so inšpektorji opravili še 17 inšpekcijskih nadzorov (skupno število opravljenih doslej je že 112). Ugotovili so, da je pri 14 izvajalcih cepljenje potekalo skladno z nacionalno strategijo, pri enem so ugotovili cepljenje posameznikov mimo vrste oziroma mimo prednostnih skupin, dva postopka pa sta še v teku. Ureditveno določbo, s katero je bilo naloženo cepljenje v skladu z nacionalno strategijo, so sicer doslej izdali že 15 zavezancem.

To so splošne bolnišnice v Novem mestu, Novi Gorici, na Jesenicah in Golniku, onkološki inštitut, psihiatrični bolnišnici v Ormožu in Begunjah, ortopedska bolnišnica v Valdoltri, zdravstveni domovi v Velenju, Domžalah, Grosuplju, Novi Gorici, Ilirski Bistrici in Tolminu ter zasebna ambulanta družinske medicine Sajovic Roglič.

Glede medicinske fakultete, kjer je dekan pred časom opozoril, da so se prav tako dogajala preskakovanja, je Potza povedala, da nadzor, ki ga je inšpektorat opravil, nepravilnosti ni pokazal. Cepili so zdravstvene delavce in njihove sodelavce.

Glede Zdravka Počivalška, gostilne v Ormožu in morebitne globe ministru je Potza povedala, da so na podlagi prejete prijave v ponedeljek sprožili inšpekcijski nadzor. Postopek še poteka, zaradi česar ga ni hotela komentirati. Povedala pa je, da odlok o prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev ne posega v razmerja med pravnimi subjekti, a pri tem dodala, da še vedno velja omejitev gibanja in zbiranja ljudi. 

image_alt
Počivalškov obisk kot izjema, ne pravilo

 

Hojsov prehod meje po mnenju policije ustreza slovenskim izjemam


Robert Pečjak. FOTO: posnetek zaslona
Robert Pečjak. FOTO: posnetek zaslona
Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je za dneve med 4. in 10. februarjem navedel, da so policisti glede izvajanja vladnih odlokov o preprečevanju širjenja epidemije opravili nadzore na 15.331 mestih in izdali 1608 ukrepov. Med temi je bilo 1065 opozoril, 532 prekrškovnih postopkov, v desetih primerih so izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru, o enem pa so obvestili zdravstveni inšpektorat, ker ni bil v pristojnosti policije.

Na mejah so policisti izdali 9813 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je kar 57 odstotkov več kot teden pred tem. V kasnejšem postopku so jih 45 preklicali, ker se je izkazalo, da so te osebe imele ustrezna potrdila za vstop v državo brez karantene. Tako je končno število odločb 9768. Na prehodih in kontrolnih točkah so zavrnili 132 oseb, ker po oceni policije niso izpolnjevali pogojev za vstop v državo oziroma tranzit.

V pričakovanju odprave prepovedi prehajanja občinskih meja in večjih gneč na priljubljenih turističnih točkah je Pečjak opozoril vse, naj na poteh upoštevajo ustrezna navodila. Ljudje naj pred potjo preverijo situacijo. V primeru gneče na najbolj priljubljenih turističnih točkah naj se tja ne odpravljajo. Znova je napovedal tudi poostren nadzor prometa. 

Od oktobra dalje, ko je začela veljati epidemiološka (policijska) ura, je bilo sicer različnih ukrepov policije, povezanih z vladnimi odloki o preprečevanju širjenja okužb, več kot 20.000.

Poskus prehoda slovensko-hrvaške meje notranjega ministra Aleša Hojsa, ki so ga hrvaški organi zavrnili, ker ni izpolnjeval pogojev za vstop v državo – obvestili so ga, da lahko na Hrvaško vstopi tako, da mu bo odrejena karantena oziroma bo moral opraviti test –, je Pečjak komentiral kot prehod, ki je s slovenske strani ustrezal izjemam tako ob prehajanju občinske kot državne meje. Po Pečjakovem mnenju je bil upravičen.

image_alt
Na hrvaški meji zavrnili Aleša Hojsa

Preberite še:

Komentarji: