Ankaran dal dovoljenje za širitev pristanišča

Minister za infrastrukturo in ankaranski župan sta podpisala pogodbe za pridobitev zemljišč za razvoj pristanišča.
Fotografija: Luka Koper se bo lahko širila na ankaranskem polotoku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Luka Koper se bo lahko širila na ankaranskem polotoku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Po večletnih pogajanjih smo končno naredili preboj! Z današnjim dnem smo od Občine Ankaran odkupili nepremičnine v skupni površini okoli 120.000 kvadratnih metrov, ki bodo namenjene razvoju koprskega pristanišča,« je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Prepričan je, da so s tem naredili velik korak k dolgoročnemu razvoju pristanišča, kar je pomembno tudi za razvoj slovenskega gospodarstva. »Republika Slovenija bo pridobila nepremičnine na območju kaset 6A in 7A, po državnem prostorskem načrtu za koprsko pristanišče namenjene ureditvi parkirišč za avtomobile, kar je izrednega pomena predvsem v povezavi z gradnjo drugega tira Koper–Divača,« je poudaril. Vrednost pogodb pa znaša 9,3 milijona evrov.

Hkrati je država ankaranski občini prodala nepremičnini na območju Sv. Katarine v skupni površini 7708 kvadratnih metrov po pogodbeni vrednosti 946.213 evrov. Občina Ankaran je namreč leta 2017 državi prodala zemljišča za ureditev novega vhoda v pristanišče ter tako omogočila gradnjo tako imenovanega Srminskega vhoda v pristanišče, kar izboljšuje delovanje pristanišča, država pa je ustanovila odkupno pravico v korist občine za omenjeni nepremičnini.

Danes je bila podpisana tudi pogodba o brezplačnem prenosu lastništva na črpališču depresijskih voda Ankaranske bonifike z ankaranske občine na državo. S tem se ustvarjajo pogoji za zagotavljanje poplavne varnosti javne vodne in komunalne infrastrukture, predvsem za zavarovanje obstoječih in nadaljnjih investicij v pristaniško infrastrukturo, namenjeno za javni promet.
 

Za ravnovesje razvoja


Minister in ankaranski župan Gregor Strmčnik sta podpisala tudi pismo o nameri, s katerim sta se zavezala k sodelovanju pri nadaljnjem razvoju pristanišča in lokalne skupnosti. Na ta način naj bi zagotovila ravnovesje med razvojem in širitvijo pristanišča na območju ankaranske občine, hkrati pa tudi kakovostnejše življenje prebivalcev. Za ta namen bosta imenovala delovno skupino.

Preberite še:

Komentarji: