Bandelli bo odstopil z ministrskega položaja

Kohezijski minister Marko Bandelli bo odstopil z ministrskega položaja, je sporočila predsednica stranke Sab Alenka Bratušek. 
Fotografija: Minister Marko Bandelli pravi, da je zelo na tleh in da si tega ni zaslužil. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Minister Marko Bandelli pravi, da je zelo na tleh in da si tega ni zaslužil. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Marko Bandelli je zaradi neprimerne komunikacije in nekaterih drugih očitkov odstopil z mesta ministra in že podpisal odstopno izjavo. Alenka Bratušek je vnovič ponovila, kar je povedala že za Delo, da pričakujejo, da ima premier Marjan Šarec enaka merila za vse, tiste, ki jih je branil do danes, in tiste, ki jih še bo branil. Na vprašanje, ali s tem meri na državne funkcionarje, je odgovorila, da na vse funkcionarje.


Od predsednika vlade zahteva tudi spoštovanje koalicijskih dogovorov, saj so šli po njenih besedah na volitve in v vlado, da bi uredili pokojnine, zdravstveni sistem ter poskrbeli za mlade. »To so bili pogoji, da je naša stranka postala del vlade. Naša zahteva, od katere ne bomo odstopili, je ureditev pokojnin. To je naša zaveza, in če vlada oziroma koalicija tega ni sposobna uresničiti, potem svoje vloge v vladi in koaliciji ne vidimo več.«

»Mislil sem, da bom s predsednikom vlade malce dlje,« je povedal Bandelli in dodal, da je njun sestanek trajal le deset minut, od tega je Šarec govoril sedem minut. »Sestanek je bil le formalnost,« je pojasnjeval minister, ki ga je tako kot Bratuškovo zmotilo, da je Šarec preko družbenih omrežji pojasnjeval razloge za njegovo zamenjavo. »V dveh mesecih sem na ministrstvu naredil ogromno, zamenjal veliko ljudi. Spremenili smo sistem delovanja, začel sem se ukvarjati z računalniškim problemom, ki pet let ni bil rešen in je velik zalogaj,« Bandelli zavrača kritike predsednika vlade.
 

Bandelli čustveno: »Ali niste dovolj očrnili moje družine, mojih otrok in mene?«


Bandelli je ob prihodu na izvršni odbor stranke najprej novinarje vprašal, kaj bi radi še imeli. »Ali niste dovolj očrnili moje družine, mojih otrok in mene? Zakaj pa, za en stavek, za katerega sem se petnajstkrat opravičil? Ali je bil to cilj vas, novinarjev?« je bil oster Bandelli in obenem priznal, da je »zelo na tleh«. »Nisem si tega zaslužil,« je prepričan. Pojasnil je, da več kot dveh glob nima v svojem življenju. »Moji otroci doma jočejo,« je pristavil.

Na ponedeljkovem srečanju s Šarcem pa po njegovih besedah ni bilo govora o njegovem delu, pač pa o (ne)sodelovanju Saba.



Minister iz vrst Stranke Alenke Bratušek (Sab), ki se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije, včeraj po srečanju s Šarcem za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv. V njegovem imenu so iz stranke sporočili, da se je Bandelli opravičil za napako in okoliščine svojega dopisovanja županskemu kandidatu Eriku Modicu premieru Šarcu pisno posredoval že pred njunim srečanjem. Med drugim je navedel, da se je v dopisovanju zares spozabil, da mu je za zapisano resnično žal in da si zasluži, da se dokaže z delom na ministrstvu. »Zavedam se, da sem okrnil ugled ministrstva, ki ga vodim, slabo luč pa s svojim zapisom vrgel tudi na celotno vlado,« je zapisal Bandelli in priznal tudi, da se je zaradi zapletenega ozadja v svoji ostrini spozabil. V pismu je Bandelli Modica namreč opozoril, da lahko njegove poteze vplivajo na črpanje evropskega denarja, o katerem odločata ministrstvi pod okriljem Saba.
 

Šarec zahteva odstop tako zaradi ministrovega dela kot ministrovih ravnanj


Predsednik vlade Marjan Šarec je pred iztekom ultimata, ki ga je dal kohezijskemu ministru, na družbenem omrežju v daljšem zapisu navedel, da se je za poziv k odstopu odločil tako zaradi ministrovega dela kot ministrovih ravnanj.

Zaradi prepočasne dinamike je Šarec 5. novembra ministru Bandelliju naložil, naj do naslednje seje vlade 11. novembra v sodelovanju z ministrstvom za finance pripravi informacijo o črpanju EU-sredstev, ki naj vsebuje pregled stanja in ukrepe za učinkovitejše črpanje EU-sredstev. A Bandelli po Šarčevih besedah tega ni storil, prav tako ga je »o samovoljni odločitvi, da si podaljša rok za pripravo informacije, po elektronski pošti obvestil šele po izteku roka«. Glede na trenutno stanje in nespodbudne informacije pa je – tako Šarec – nesprejemljivo, da Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dva meseca po nastopu mandata še ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU-sredstev in ustreznega akcijskega načrta.

Nedopustno pa je tudi zadnje ministrovo ravnanje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature. »Zanj ni opravičila. Pozicijo moči, in to ne zgolj svoje, je namreč uporabil v osebnem poznanstvu, s tem pa okrnil zaupanje tako v svojo integriteto kot tudi v poštenost in nepristranskost vseh svojih prihodnjih odločitev in ravnanj,« še navaja Šarec in poudarja, da ministrov način komunikacije, njegove izjave v javnosti, predvsem pa njegova ravnanja predstavljajo odstopanje od standardov, norm in vrednot, ki so pričakovana na takšni funkciji.

Na preskusu trdnost koalicije


Bandelli se je včeraj takoj po sestanku pri predsedniku vlade oglasil tudi pri predsednici stranke Alenki Bratušek na ministrstvu za infrastrukturo. V stranki pravijo, da jo je seznanil z dogajanjem na sestanku, kar bi moral storiti sicer že Šarec. V skladu s protokolom o sodelovanju bi se morala namreč predsednik vlade in predsednik stranke koalicijskega partnerja sporazumeti o tem, ali minister ostane ali se zagotovi izvolitev drugega ministra.

Kaj bo njegova poteza pomenila za koalicijo, Šarec ne ve. »Prepričan sem, da sem ravnal pravilno. Kaj se bo dogajalo naprej, bomo pa videli,« je povedal. Na vprašanje, ali bo Sab izstopil iz koalicije, pa je odvrnil, da je to odvisno od njih.

Poleg njegove LMŠ so ga pri njegovi odločitvi o zamenjavi ministra že podprli tudi v SMC in Desusu. Franc Jurša, vodja poslanske skupine Desusa, je Šarčevo potezo podprl, a jo hkrati označil tudi za »hrabro odločitev« ob manjšinski vladi, ki jo ima: »Če bi imela ta vlada 55 glasov, bi bila odločitev veliko lažja.« Vodja poslanske SMC Igor Zorčič pa je ocenil, da Šarčev poziv ne bo zamajal vladne koalicije in opomnil, da so se podobne menjave ministrov dogajale tudi v prejšnjih vladah. Trdnost koalicije bo pred preizkušnjo, ko bodo sprejemali rebalans proračuna. V SD dogajanja niso želeli komentirati. Glasove za Bandellijevo razrešitev pa bi prispevali tudi v Levici.

Če Bandelli ne bo odstopil, ga, kot kaže, čaka razrešitev. V vsakem primeru se bo pridružil ministrom, ki so imeli v vladah najkrajši staž – 60. dan je premier že zahteval njegov odstop. Ker je bil izvoljen za poslanca, se lahko vrne v poslanske klopi.

Preberite še:

Komentarji: