Bo Igor Šoltes postal član stranke Desus?

Evropske volitve: Če hoče biti nosilec liste stranke, bo evroposlanec moral postati član stranke Karla Erjavca.
Fotografija: Slovenski poslanec v evropskem parlamentu Igor Šoltes morda razmišlja, da je še premlad za včlanitev v stranko upokojencev.  FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Slovenski poslanec v evropskem parlamentu Igor Šoltes morda razmišlja, da je še premlad za včlanitev v stranko upokojencev.  FOTO: Jure Eržen/Delo

Potem ko je agencija Ninamedia prejšnji mesec izmerila, kako bi se na majskih evropskih volitvah odrezal dvojček evroposlanca Igorja Šoltesa in stranke Karla Erjavca, so se začeli tudi konkretni pogovori. Po naših informacijah so, kot smo pisali, namreč v anketi ugotovili, da bi Šoltes s samostojno listo zbral približno toliko glasov kot Levica. To z drugimi besedami pomeni, da je Šoltesova ponovna izvolitev za evropskega poslanca negotova. Prav tako slabo kaže Desusu. Če pa bi nastopili skupaj, Šoltesova izvolitev po ugotovitvah Ninamedie ne bi bila negotova.

Igor Šoltes je zdaj dobil povabilo za vstop v stranko Desus. »Povabili smo ga v stranko, da bi bil naš nosilec liste za evropske volitve. V Desusu vidimo Igorja Šoltesa kot tisto osebo, ki bo v evropskem parlamentu še naprej odpiral teme, ki se nanašajo na položaj starejših in upokojencev. Zlasti pa je v zadnjem času zelo aktualna problematika zagotavljanja slovenske hrane, kar politično promovira tudi Igor Šoltes. To je tema, ki je pomembna tudi za Desus, glede na to, da se s to problematiko ukvarja naša ministrica za kmetijstvo,« je za Delo povedal prvak stranke Karl Erjavec. Imela sva že nekaj pogovorov, dodaja Erjavec, in ugotavljava programsko podobnost. Erjavec vidi odlično sinergijo za uspešen nastop na evropskih volitvah. »Pogovori v tem trenutku uspešno tečejo in ocenjujem, da obstaja verjetnost, da se dogovorimo,« dodaja prvak Desusa.

Šoltes Desus po naših informacijah na listi Desusa lahko kandidira le kot član stranke. Tako določa njen statut. Da potekajo pogovori na temo včlanitve v stranko, so potrdili tudi v taboru Igorja Šoltesa. Informacijo, ki je danes zakrožila po družabnih omrežjih, da je Šoltes članstvo zavrnil, zanikajo.

Karl Erjavec, prvak Desusa, je evr poslanca povabil, naj postane član Desusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Karl Erjavec, prvak Desusa, je evr poslanca povabil, naj postane član Desusa. FOTO: Leon Vidic/Delo


Desus je po anketi, ki jo je za našo hišo opravila Mediana, v zadnjem mesecu okrepil položaj pri volivcih. Februarja je bila namreč njegova volilna podpora le 1,7-odstotna, nove meritve pa so mu namerile 2,8-odstotno podporo. To je več kot za SNS, SLS, SAB in SMC, ki ima le še 0,8-odstotno podporo volivcev.

Kot smo že pisali, je anketa Ninamedie torej pokazala, da bi bil Šoltes s pomočjo Desusa znova izvoljen v evropski parlament. Povezovanje evroposlanca in stranke zato ne bi bilo presenečenje. Težje bi bilo povezovanje s SAB, kjer imajo svojega kandidata za nosilca liste za evropske volitve, SMC pa je po zadnjih aferah klinično mrtva stranka. Desus je po drugi strani ostal brez Iva Vajgla, ki je dolgo veljal za strankinega paradnega konja na majskih volitvah, a je nato sporočil, da ne bo kandidiral. Igor Šoltes je po drugi strani ostal brez formalne podpore stranke Evropskih zelenih, čeprav je bil v tem mandatu član njene politične skupine v evropskem parlamentu. Evropski zeleni so raje podprli predsednico društva Ekologi brez meja Uršo Zgojznik, Šoltes pa je tedaj tudi napovedal, da bo v drugi polovici marca začel zbirati podpise za samostojni nastop na majskih volitvah. Za to bi moral zbrati tri tisoč podpisov. 

Komentarji: