Zmanjkalo pet glasov za ukinitev volilnih okrajev

Poslanci SDS in Robert Polnar onemogočili spremembe, ki jih je naložilo ustavno sodišče.
Fotografija: SDS je edina stranka, ki je usklajeno glasovala proti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
SDS je edina stranka, ki je usklajeno glasovala proti. FOTO: Jure Eržen/Delo

Spremembe volilne zakonodaje z ukinitvijo okrajev in uvedbo preferenčnega glasu, ki so jih vložile poslanske skupine SAB, LMŠ, Levica in SD, tudi tokrat v državnem zboru niso dobile potrebne dvotretjinske večine. Za novelo zakona je glasovalo 55 poslank in poslancev, proti 26, navzočih je bilo 84.

Predlog novele zakona o volitvah v DZ, ki predvideva spremembo volilnega sistema z uvedbo neobveznega relativnega prednostnega glasu in ukinitvijo volilnih okrajev, je tako podprlo 55 poslancev iz vrst omenjenih strank ter SMC, NSi in SNS ter en predstavnik narodnosti. Od poslancev naštetih strank nista bila prisotna dva poslanca SD in eden iz NSi. Proti so bili poslanci SDS in poslanec DeSUS Robert Polnar, trije poslanci DeSUS so se vzdržali, eden pa na glasovanju ni bil prisoten.

image_alt
Koalicija najprej sama v usklajevanje volilne zakonodaje


Sprememba volilne zakonodaje je nujna, saj je ustavno sodišče ugotovilo, da je ta neustavna v delu, ki govori o določitvi volilnih okrajev. Zakonodajalcu je postavilo tudi dveletni rok za izpolnitev odločbe, ki poteče v ponedeljek.

Ker predlog za ukinitev okrajev in uvedbo preferenčnega glasu tudi to pot ni prejel potrebne večine, je sicer pričakovati vložitev predloga za spremembe meja volilnih okrajev, ki je druga pot za implementacijo ustavne odločbe.

Preberite še:

Komentarji: