Če v bolnišnici ne bo prostora – kako domov?

ZZZS priporoča še komercialno zavarovanje, a je kritje stroškov zaradi epidemije v večini zavarovalnic izključeno.
Fotografija: Zdravljenje covida-19 v EU krije evropska zdravstvena kartica, prevoza domov pa ne. Foto Gašper Završnik
Odpri galerijo
Zdravljenje covida-19 v EU krije evropska zdravstvena kartica, prevoza domov pa ne. Foto Gašper Završnik

Nekateri kljub opozorilom, da je to v času covida-19 tvegano, potujejo v tujino. Država v tokratnem valu pandemije ne bo izvajala evakuacijskih aktivnosti, vsak si bo moral pomagati sam. Kako? Ali se je treba zaradi covida-19 še dodatno zavarovati in ali je to sploh mogoče?
 

Zdravljenje covida na poti po EU in državah bivše Jugoslavije


Zdravljenje covida-19 ne bi smelo nikjer predstavljati težave, saj evropska zdravstvena kartica v vseh državah EU in schengenskega območja zagotavlja enake zdravstvene storitve kot v Sloveniji brez doplačila.

Z državami nekdanje Jugoslavije ima Slovenija sklenjene bilateralne sporazume, po katerih so naši državljani (in njihovi državljani v Sloveniji) tam upravičeni do nujnega zdravljenja, ki jim ga ni treba plačati iz žepa, saj stroške zanje poravna matična država. V to sodi tudi zdravljenje covida-19, kadar mora bolnik v bolnišnico, ker je njegovo življenje ogroženo.
 

Prevoz domov največja težava


Toda med epidemijo so bolnišnične zmogljivosti v posameznih državah lahko zapolnjene, kar pomeni, da kljub pravici do zdravljenja tega ne bomo deležni.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) priporočajo, da se državljani, ki potujejo v teh časih v tujino, tudi komercialno zavarujejo. To namreč vključuje tudi prevoz domov, plačilo razlike v cenah zdravljenja, asistenčne storitve in podobno, kar je odvisno od višine zavarovalne premije, za katero je zavarovanje sklenjeno.
 

Tretje države - plačilo iz žepa


Prav tako priporočajo zavarovanje za tujino z asistenco za potovanje v tiste države, s katerimi Slovenija nima sklenjenih zdravstvenih sporazumov. V Turčiji, Rusiji, Kanadi, ZDA in preostalih tretjih državah morajo tujci vsako zdravljenje plačati iz žepa, nato pa za nujne storitve na podlagi računa lahko v Sloveniji uveljavljajo vračilo stroškov nujnega zdravljenja, a po slovenskih cenah, je povedal Damjan Kos z ZZZS. Ali to velja tudi za covid-19, smo preverili pri nekaj komercialnih zavarovalnicah.
 

Epidemije ni med kritji zavarovanj


V zavarovanjih za tujino z asistenco je epidemija oziroma pandemija navedena med izključitvami. To je usmeritev evropskih zavarovalnic, smo izvedeli v eni od njih, saj ni mogoče vnaprej vedeti, kakšne razsežnosti bo epidemija imela in koliko škode lahko zaradi nje nastane. Pri večini tistih, ki smo jih poklicali, se je to potrdilo.

V Corisu Slovenija so pojasnili, da »v času pandemije za zdravljenje covida-19 in drugih stroškov v zvezi s to boleznijo ni kritja. Ko pandemije ne bo več, se bo za covid-19 mogoče zavarovati.« V Corisu zavarujejo tveganje odpovedi turističnega potovanja v primeru bolezni, kar velja tudi za covid-19.

Zavarovalnice Sava, Grawe in Generali prav tako ne krijejo stroškov, povezanih s pandemijo.

Turistično zavarovanje z asistenco v tujini, ki ga ponuja Zavarovalnica Sava, ne krije stroškov povezanih z razglašeno epidemijo oziroma pandemijo koronavirusa,« so odgovorili v Zavarovalnici Sava.

»Covid-19 je izključen iz kritja, a če bo neka država razglasila epidemijo, bo covid-19 vključen v kritje,« je dejal agent zavarovalnice Grawe.

Generali, ki prav tako nima kritja za stroške, povezane s covidom-19, je podvojil izplačilo zavarovalne vsote pri življenjskih zavarovanjih: če med epidemijo zaradi covida-19 zavarovanec umre, zavarovalnica izplača dvojno zavarovalno vsoto pri že obstoječem zavarovanju, prav tako izplačajo dvojno zavarovalno vsoto za dnevno bolnišnično nadomestilo zaradi covida-19.

Agent zavarovalnice Vzajemna je dejal, da med zapisanimi pogoji zavarovanja ni naveden covid-19, a da je poslovna odločitev Vzajemne, da stroške, ki bi v tujini nastali zaradi te bolezni, krije. Uradnega odgovora iz te zavarovalnice nismo prejeli.
 

Zavarovalnica Triglav zavaruje covid-19


Iz zavarovalnice Triglav so odgovorili, da zagotavljajo zavarovanje potovanj v tujino, ki krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza tudi v primeru covida-19. Paketno zavarovanje kritja zaradi epidemije in pandemije ne izključuje, tudi v primeru covida-19. Svetujejo pa, naj se vsakdo pred odhodom v tujino dobro pozanima o razmerah v državi, v katero potuje.

Preberite še:

Komentarji: