Cinkarnin krompir z raziskavo voda z Bukovžlaka

Nemci trdijo, da ljudi ne ogroža odlagališče odpadkov Bukovžlak, ampak vrtnarjenje na strupih iz preteklosti
Fotografija: Jezero nad odlagališčem nenevarnih odpadkov in pregrado Cinkarne Celje v Bukovžlaku, desno vrh spomenika v Parku spomina Teharje. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Jezero nad odlagališčem nenevarnih odpadkov in pregrado Cinkarne Celje v Bukovžlaku, desno vrh spomenika v Parku spomina Teharje. FOTO: Brane Piano

Celje – Nikolaja Podgoršek Selič, tehnična direktorica Cinkarne Celje, poskuša biti ob objavi ugotovitev spodbudna: »Strokovnjaki so pokazali, da se tudi v takšnih primerih onesnaženosti zemljišč da pomagati. Tako da se pH (kislost ali bazičnost – op. p.) zemlje dvigne nad vrednost 6. To se preprosto naredi z dodajanjem dolomitne moke oziroma apnenčevega peska z dodatkom humusa in s čim manjšo uporabo umetnih gnojil, ki so prav tako vir vnosa kadmija.«

Starejši par je v četrtek opoldne na njivi tik ob ograjenem travniku pod odlagališčem nenevarnih odpadkov Bukovžlak izkopaval krompir. Pod travnikom odlagališča so piritni ogorki, na drugi strani ograje je Park spomina na povojne poboje na Teharjah, nad pregrado pa je umetno jezero nad odlagališčem sadre. Mnogi Celjani, tudi v najbolj s težkimi kovinami zastrupljenih predelih Celja, še vedno vrtnarijo in se ne ozirajo na opozorila in dolgoročno ogrožanje lastnega zdravja.

Od kod kadmij v krompirju in korenju

Nekaj ur kasneje sta v četrtek tehnična direktorica in glavni direktor Tomaž Benčina v Cinkarni javnosti predstavljala toksikološko oceno tveganja za Bukovžlak. Nemško izvedensko podjetje CDM Smith je ugotovilo, da »viseča podzemna voda« izpod pregrade in prevoz piritnih ogorkov v osemdesetih letih na to lokacijo ne predstavljata tveganja za zdravje ljudi.
CDM Smith je tla analiziral po naročilu Cinkarne. Poskušali so določiti vir kadmija na obdelovanih njivah in vrtovih pod odlagališčem nenevarnih odpadkov Bukovžlak (ONOB – zaprto legalno odlagališče Cinkarne, ki ga ne gre zamenjevati s črnim odlagališčem na drugi lokaciji v Bukovžlaku – op. p.).

Pregrada pod odlagališčem nenevarnih odpadkov Cinkarne Celje v Bukovžlaku. FOTO: Brane Piano
Pregrada pod odlagališčem nenevarnih odpadkov Cinkarne Celje v Bukovžlaku. FOTO: Brane Piano


Nemci so že lani nakazali možnost vpliva onesnažene podzemne vode z ONOB na tamkajšnje pridelke. Od septembra 2017 do januarja 2018 so v skladu s priporočili Evropske agencije za varnost hrane analizirali vzorce pridelkov iz sadovnjakov in z vrtov ter krme za živino s travnikov pod ONOB.

Na eni izmed njiv so odkrili visoke koncentracije kadmija v korenju in krompirju. Primerjava z drugimi njivami je ovrgla možnost, da bi koncentracije izvirale iz onesnažene podzemne vode, ki odteka izpod ONOB. Posumili so, da kadmij v vrtninah izvira iz tal.
Zato so od marca do avgusta vzeli 51 vzorcev tal na parcelah v okolici, jih pregledali na kadmij in določili pH-vrednost tal, to pa so primerjali z dvema vzorcema izcedne podzemne vode. Oceno so nato izdelali na podlagi nemškega zakona o zaščiti tal o najvišji vrednosti kadmija v tleh za uporabo v kmetijstvu.

Zakisana tla so bolj strupena

Ugotovili so, da so povišane koncentracije kadmija v korenju in krompirju na eni izmed lokacij posledica nizke naravne pH-vrednosti tal in visoke koncentracije kadmija na širšem območju, kar je posledica industrijske dejavnosti na tem območju v preteklosti.

»Rezultati jasno kažejo, da je dostopnost kadmija rastlinam pri pH-vrednosti tal nad 6 močno zmanjšana, kar se ujema tudi s strokovno literaturo,« so zapisali. Da bi ugotovitev dodatno potrdili, so na lokaciji z nizko pH-vrednostjo tal in visoko akumulacijo kadmija v rastlinah predlagali poskusni polji z dodatkom apnenčeve moke za dvig vrednosti pH. Na obeh letos rasteta korenje in krompir.

Pregrada pod odlagališčem. FOTO: Brane Piano
Pregrada pod odlagališčem. FOTO: Brane Piano


Kar zadeva cilje raziskave, je CDM Smith ugotovil, da onesnažena podzemna voda z jezera nad pregrado in prevoz ostankov praženja piritov v osemdesetih letih ne predstavljata tveganja za zdravje ljudi. S tem je, kakor bi smeli reči, Cinkarna imela krompir, na tiskovni konferenci pa je vodstvo Cinkarne povzelo tudi priporočila kmetom in domačim vrtnarjem na zastrupljeni celjski zemlji.

Kmetijski in gradbeni nasveti

CDM Smith prebivalcem za vzgojo rastlin na lokacijah s povišano vsebnostjo kadmija v tleh priporoča vzorčenje in analizo korenja in krompirja s poskusnih polj, dodajanje humusa po spravilu pridelka ter ponovno dodajanje apnenčeve moke v letošnji jeseni.

A tudi Cinkarna bo imela z ONOB oziroma v Bukovžlaku še dodatne stroške. Čeprav sta podjetji Hidrosvet in VOC Celje že ojačali pregrado in uredili odvod meteornih vod izpod nje, CDM Smith zaradi geomehanske stabilnosti in preprečevanja površinskih izvirov izcednih vod Cinkarni priporoča dodatne drenaže na severovzhodnem boku ONOB. Približno tam, kjer je Park spomina Teharje.

Sanacija celjske zemlje se nikakor ne začne. Občinska oblast le deli nasvete prebivalcem, katere zelenjave ni priporočeno gojiti in uživati, katera pa vsebuje manj težkih kovin. Letošnji pregled korenja in krompirja je prvi po 30 letih, ki so minila od pregleda celjske zelenjave in perjadi.

Preberite še:

Komentarji: