Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje

Ogrožena občina bo predvidoma prejela strokovno pomoč, kadrovske okrepitve in zaščitna sredstva.
Fotografija: Črna na Koroškem. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Črna na Koroškem. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Danes je začela veljati odredba ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki zaradi nalezljive bolezni covid-19 razglaša Črno na Koroškem za ogroženo območje. Odredba, ki je bila včeraj napovedana na vladni novinarski konferenci in objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije, sicer pomeni, da bo občina, ki je razglašena za ogroženo območje, prejela strokovno pomoč, kadrovske okrepitve in zaščitna sredstva. 

Na včerajšnji vladni novinarski konferenci je premier Janez Janša o Črni na Koroškem dejal, da so »tam številke okuženih izjemno visoke, k sreči pa število tistih, ki so dejansko zboleli, ni visoko.« Pojasnil je, da razglasitev ogroženega območja pomeni predvsem to, da imata ministra za zdravje ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na območju formalne pristojnosti za prerazporejanje kapacitet.

Ogroženo območje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ogroženo območje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ogroženo območje zaradi nalezljive bolezni lahko na podlagi četrtega odstavka 7. člena zakona o nalezljivih boleznih razglasi minister za zdravje. Za okuženo območje velja območje, na katerem je ugotovljen eden ali več virov okužbe in na katerem so možnosti za njeno širjenje, ali območje, na katero se lahko prenese nalezljiva bolezen z okuženega območja in na katerem so možnosti za širjenje okužbe.

Danes se je na delovni obisk na Koroško odpravila tudi vlada. Medtem je Nemčija Koroško zaradi slabe epidemiološke slike že uvrstila na seznam nevarnih območij.

Preberite še:

Komentarji: