DZ zavrnil Mira Preka za sodnika na splošnem sodišču EU

Zanj je glasovalo 39 poslancev, potreboval pa bi najmanj 46 glasov.
Fotografija: Miro Prek FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Miro Prek FOTO: Roman Šipić/Delo

Državni zbor je danes na tajnem glasovanju zavrnil Mira Preka za položaj sodnika na splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu, zanj je namreč glasovalo 39 poslancev, potreboval pa bi najmanj 46 glasov. Medtem pa so s 55 glasovi podpore za sodnika na Splošnem sodišču EU potrdili Marka Pavliho.

Proti Preku je danes glasovalo 25 poslancev, medtem ko je bilo proti kandidaturi Pavlihe 14 poslancev. Tajnega glasovanja se je udeležilo 78 poslancev, za potrditev pa je vsak kandidat za sodnika potreboval najmanj 46 glasov.

Med javno predstavitvijo svojih dosedanjih kariernih uspehov se Miro Prek minuli teden ni mogel izogniti očitkom o domnevnem nasilju nad nekdanjo sodelavko. »Kot sodnik in javna oseba sem na to dolžan odgovoriti, a moti me, da odgovarjam na govorice. Tu nastopam z imenom in priimkom, s tem, kar sem v dosedanji karieri dosegel,« je dejal med predstavitvijo in dodal, da je šlo za nesporazum.

Kot je povedal, je o obtožbah obvestil tudi predsednika sodišča EU Koena Lenaertsa in predsednika splošnega sodišča Marca Jeagerja, ki sta mu, kot pravi Prek, dejala, da podpirata njegovo kandidaturo ter da bodo izvedli interni postopek, s katerim bodo izvedeli, kaj se je dejansko zgodilo.

Prek, rojen leta 1965, je po izobrazbi doktor prava in se je za sodniško mesto na Sodišču EU potegoval že tretjič. Prvič je bil na sodniško funkcijo na tem sodišču izvoljen oktobra 2006, maja 2013 pa ga je DZ izvolil za nov šestletni mandat.

Preberite še:

Komentarji: