V Rimu izgredi na protestu proti ukrepom

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Po poročanju italijanskih medijev je bil najmanj en policist poškodovan, več protestnikov je bilo aretiranih. FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Odpri galerijo
Po poročanju italijanskih medijev je bil najmanj en policist poškodovan, več protestnikov je bilo aretiranih. FOTO: Filippo Monteforte/AFP19.12 Priprave na samotestiranje šolarjev v teku

Minister za zdravje Janez Poklukar poudarja, da je zanj ključni cilj, da se 12. aprila znova začne pouk v šolah. Z možnostjo prostovoljnega samotestiranja na domu pa želijo omogočiti, da bi tak način šolanja ohranili še 11 tednov do konca šolskega leta. Ne bo pa samotestiranje pogoj za obiskovanje pouka v šoli. Glede na vladni semafor sproščanju ukrepov bo Slovenija v prihodnjih dneh najverjetneje v rdeči fazi, v kateri je predvideno, da pouk poteka na daljavo. Vendar pa je svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v ponedeljek zvečer razpravljala o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov.

image_alt
Poklukar: Vse sile usmerjamo v to, da se bodo šole 12. aprila odprle


19.11 Italijanska vlada dovolila gledalce na evropskem prvenstvu

Italijanska vlada je sporočila, da bodo tekme evropskega nogometnega prvenstva junija na stadionu v Rimu potekale ob prisotnosti gledalcev na tribunah, je danes objavila italijanska nogometna zveza. Zaenkrat še ni znano, koliko gledalcev bo lahko na tribunah, kjer je sicer 70.000 sedežev.

18.51 WHO: Razmerje med tveganji in koristmi cepiva AstraZenece še vedno v veliki meri pozitivno

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je razmerje med tveganji in koristmi cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca še vedno v veliki meri pozitivno kljub domnevni povezavi med tem cepivom in pojavom krvnih strdkov. V WHO pravijo, da ni dokazov, da se je razmerje med tveganji in koristmi cepiva AstraZenece spremenilo. »V tem trenutku ni povezave med cepivom in trombotskimi dogodki s trombocitopenijo,« je na novinarski konferenci dejal Rogerio Pinto de Sa Gaspar iz WHO. »Ocena, ki jo imamo v tem trenutku – in strokovnjaki jo preučujejo – je, da je razmerje med tveganji in koristmi cepiva še vedno v veliki meri pozitivno,« je poudaril. Dodal je, da trenutno ni dokazov, da bi morali to oceno spremeniti.
WHO je do zdaj proti covidu-19 poleg cepiva AstraZenece odobril še cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Johnson & Johnsona.

18.18  Slovenski raziskovalci prispevali k napredku pri razvoju zdravila za covid-19

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) so v sodelovanju s tujimi kolegi prispevali k napredku na področju razvoja zdravila proti bolezni covid-19. Članek z ugotovitvami njihove raziskave je bil v teh dneh objavljen v eni najbolj uglednih mednarodnih znanstvenih revij Science.

image_alt
Slovenski raziskovalci z objavami v najprestižnejših znanstvenih revijah


18.14 Madžarski premier je napovedal sproščanje protikoronskih ukrepov

Na Madžarskem so do danes proti covidu-19 cepili 2,5 milijona ljudi, zato je madžarski premier Viktor Orban napovedal sproščanje omejitvenih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom od srede dalje. V državi tako ponovno odpirajo trgovine ter med drugim skrajšujejo policijsko uro, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na Madžarskem bo od srede policijska ura namesto od 20. ure veljala od 22. do 5. ure. Pri odpiranju trgovin bo veljalo pravilo ena stranka na deset kvadratnih metrov, vrata trgovin pa bodo lahko odprta od 5. do 21. ure. Poleg trgovin bodo na Madžarskem v sredo odprli tudi frizerske in kozmetične salone. Hoteli in gostinski lokali zaenkrat še ostajajo zaprti, lahko pa še naprej ponujajo storitev za s seboj. Šole in vrtce naj bi predvidoma odprli 19. aprila, do takrat naj bi cepili vzgojitelje in učitelje.

16.58 V Severni Makedoniji novi ukrepi zaradi covida-19, Vučić se je cepil s kitajskim cepivom

V Severni Makedoniji od danes vejajo strožji krepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zaprli so gostinske lokale, policijska ura pa velja dve uri prej, od 20. do 5. ure. Ukrepi bodo veljali do 20. aprila. V Srbiji se je s cepivom kitajskega Sinopharma proti covidu-19 cepil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Makedonski premier Zoran Zaev je po seji vlade pojasnil, da so nove omejitvene ukrepe sprejeli na predlog kriznega štaba, saj je opazno širjenje bolj nalezljive britanske različice novega koronavirusa. Narašča tudi število okužb in smrti zaradi covida-19. Ukrepe so sprejeli pred pričakovanim toplejšim vremenom in pravoslavnimi velikonočnimi prazniki, da bi jih prebivalci lahko preživeli s svojimi najbližjimi, je dejal, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Srbiji se je s cepivom kitajskega Sinopharma  cepil srbski predsednik Vučić. FOTO: Zorana Jevtic/Reuters
V Srbiji se je s cepivom kitajskega Sinopharma  cepil srbski predsednik Vučić. FOTO: Zorana Jevtic/Reuters


16.55 Škoti bodo dobili po dva testa na covid-19 tedensko

Škoti bodo lahko dobili po dva hitra testa na novi koronavirus tedensko, je danes napovedala škotska premierka Nicola Sturgeon. Škotska je s tem sledila načrtom Anglije, kjer so podoben ukrep napovedali v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Sturgeonova je danes ocenila, da jim bo tovrsten pristop do testiranja omogočil boljšo oceno vpliva asimptomatskih okužb na širjenje novega koronavirusa. Več podrobnosti o testiranju bo škotska vlada objavila kasneje ta teden.

16.28 Raziskava kaže poslabšanje duševnega zdravja med mladimi

Izsledki raziskave NIJZ kažejo na poslabšanje stanja na področju duševnega zdravja med študenti v času epidemije covida-19. Zaskrbljenost nad rezultati, po katerih je skoraj četrtina vprašanih razmišljalo o samomoru, so izrazili tudi v študentskih organizacijah. Izsledki raziskave za oceno potreb po psihosocialni podpori med epidemijo covida-19, ki so jo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opravili med novembrom in januarjem, je med drugim pokazala, da je kar 89 odstotkov od skupno 484 vprašanih študentov v zadnjih štirih tednih opazilo motnje razpoloženja, kot sta anksioznost in depresija, slabih 24 odstotkov pa je med psihofizičnimi težavami navedlo tudi samomorilno vedenje. Med psihofizičnimi težavami, ki jih doživljajo, so študenti izpostavili tesnobo in zaskrbljenost, obup, jezo, nihanje razpoloženja, napade joka, depresijo ter panične napade.

16.26 Predstavniki EU za varovanje podatkov pozivajo k upoštevanju najvišjih standardov pri covidnem potrdilu

Pri razvoju digitalnega zelenega potrdila, ki bo olajšal varno in prosto gibanje med pandemijo covida-19, pozivajo najvišji predstavniki EU za varovanje osebnih podatkov k upoštevanju visokih standardov. Covidna potrdila morajo biti popolnoma usklajena z evropsko direktivo o varovanju podatkov, so poudarili. Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) in evropski nadzornik za varstvo podatkov (EDPS) sta danes v skupni izjavi poudarila, da digitalno zeleno potrdilo nikakor ne sme posredno ali neposredno diskriminirati posameznikov. Pozvali so, da mora biti v celoti v skladu z načeli učinkovitosti, nujnosti in sorazmernosti. Upoštevati je potrebno tudi vso obstoječo evropsko zakonodajo s področja varovanja podatkov, so še zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani uradov.

15.50 Ema še ni sprejela odločitve glede cepiva AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da še niso sprejeli odločitve o tem, ali cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca povzroča krvne strdke. Visoki predstavnik agencije je sicer pred tem potrdil povezavo med tem cepivom in strjevanjem krvi. Odbor agencije za varnost zdravil, ki se je danes sestal na seji, na kateri obravnava vprašanje varnosti AstraZenecinega cepiva, še ni sprejel odločitve in pregled trenutno poteka, so sporočili iz Eme in dodali, da bodo odločitev po pričakovanjih sporočili v sredo ali četrtek.

15.22 V BiH covid-19 zahteval 99 življenj, protestniki v Sarajevu zahtevajo odstop vlade

V Bosni in Hercegovini je v zadnjih 24 urah umrlo 99 bolnikov s covidom-19, kar je največ od izbruha epidemije v državi. Največ bolnikov, 63, jih je umrlo v Federaciji BiH. Okoli tisoč ljudi je medtem na protestu v Sarajevu danes zahtevalo odstop sveta ministrov BiH in vlade Federacije BiH zaradi slabega upravljanja epidemije. Protest so organizirali civilnodružbeni aktivisti na družbenih omrežjih. Poudarili so, da je BiH najslabša v regiji pri dobavi cepiv proti covidu-19 in da slabo organiziran zdravstveni sistem s težavo prenaša breme epidemije. Za to so po njihovem mnenju najbolj odgovorne oblasti na državni ravni in na ravni entitete Federacije BiH. Zahtevajo njihov odstop v 14 dneh in nujno nabavo cepiv. Zahtevajo tudi uvedbo obveznega PCR-testa za vstop v BiH, poročata portal klix.ba in hrvaška tiskovna agencija Hina.

15.17  V Avstriji bodo vzhodnih deželah ukrepe podaljšali do 18. aprila

Avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija, Gradiščansko in Dunaj so se zavzele za podaljšanje strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do 18. aprila. Podaljšanje zagovarjajo tudi strokovnjaki, saj da še ni videti trenda manjšanja števila okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dunajski župan Michael Ludwig je danes ocenil, da še ni čas za sprostitev ukrepov. Varovanje zdravja državljanov ima namreč prednost, je prepričan in zato predlagal podaljšanje ukrepov. Podobno je predlagal za celoten bolj prizadet vzhoden del države. Predstavniki Spodnje Avstrije in Gradiščanskega so popoldne za APA izrazili solidarnost z Dunajem in, da tudi sami zagovarjajo podaljšanje ukrepov do 18. aprila. Razmere na intenzivnih oddelkih bolnišnic na vzhodu Avstrije ostajajo napete, do danes pa niso zabeležili opaznejšega trenda izboljšanja razmer.

Avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija, Gradiščansko in Dunaj so se zavzele za podaljšanje strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. FOTO: Helmut Fohringer/AFP
Avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija, Gradiščansko in Dunaj so se zavzele za podaljšanje strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. FOTO: Helmut Fohringer/AFP


14.24 EU ni dosegla marčnega cilja glede cepljenja ranljivih skupin

EU ni dosegla prvega cilja glede cepljenja proti covidu-19 – da bodo do konca marca cepili najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev. Cilja ni dosegla nobena članica Unije. V Bruslju kljub temu ocenjujejo, da je drugi cilj, to je cepiti 70 odstotkov odraslih do konca poletja, še vedno uresničljiv.

image_alt
V Slovenijo prihaja aprila 347.019 odmerkov cepiv


14.18 Češka namerava prve trgovine in storitve odpreti do konca aprila

Češka vlada namerava prve korake na poti do ponovnega odprtja javnega življenja na področju gostinstva in trgovin narediti do konca meseca. Če bo šlo vse v redu, bodo do takrat postopoma odprli storitve, trgovine in terase gostinskih lokalov, je danes napovedal notranji minister Jan Hamáček. Večina trgovin je na Češkem zaradi epidemije covida-19 z izjemo krajšega obdobja pred božičem zaprta od oktobra. Izjema so le trgovine z nujnim blagom in lekarne.

13.20 Danska zrahljala omejitvene ukrepe

Na Danskem so z današnjim dnem zrahljali nekatere ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Vrata so med drugim znova odprli frizerski, kozmetični in masažni saloni, svoje storitve lahko znova nudijo tudi šole vožnje. V šolske klopi je že v ponedeljek sedlo nekaj več učencev kot doslej.

13.16 Trgovinska zbornica z novim pozivom k odprtju vseh trgovin

Trgovinska zbornica vlado poziva, naj trgovinsko dejavnost vključi v rdečo fazo vladnega sproščanja ukrepov in s tem omogoči obratovanje vseh trgovin. Ponovili so, da trgovina ni vir okužb, pri tem pa navedli, da so od 17. februarja do 2. aprila opravili skoraj 5000 hitrih testov med zaposlenimi, delež pozitivnih testov pa znašal le 0,0022 odstotka.

Visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila (Ema) je potrdil povezavo med cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZenece in krvnimi strdki. FOTO: Raul Arboleda/AFP
Visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila (Ema) je potrdil povezavo med cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZenece in krvnimi strdki. FOTO: Raul Arboleda/AFP


12.44 V ZDA okoli 40.000 otrok izgubilo starša zaradi covida-19

V ZDA je zaradi covida-19 vsaj enega starša izgubilo okoli 40.000 otrok, med katerimi je tri četrtine najstnikov, so ugotovili raziskovalci Univerze Stony Brook na Long Islandu. V pismu, ki so ga objavili v reviji JAMA Pediatrics, so pojasnili, da so do tega sklepa prišli na podlagi ocene števila otrok, ki jih je imel odrasli, ko je umrl zaradi covida-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

12.35 H&M naj bi v Španiji odpustil več kot tisoč zaposlenih

Švedski tekstilni velikan Hennes & Mauritz (H&M) bo po navedbah sindikata CCOO v Španiji odpustil več kot tisoč zaposlenih, ki so trenutno vključeni v shemo čakanja na delo. V podjetju informacije še niso potrdili.

12.12 Težave v Vancouvru se stopnjujejo, na seznamu že 17 članov ekipe

Hokejisti moštva Vancouver Canucks v ligi NHL imajo velike težave z valom okužb v ekipi. Po zadnjih podatkih je na seznamu covida-19 že 17 članov ekipe, vodstvo tekmovanja je preložilo šest tekem tega kluba.

12.03 Predstavnik Eme potrdil povezavo med cepivom AstraZenece in krvnimi strdki

Visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila (Ema) je v danes objavljenem intervjuju potrdil povezavo med cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZenece in krvnimi strdki. Ni pa še jasno, kaj povzroča tovrstno reakcijo, je v pogovoru za italijanski časnik Il Messagero dejal Marco Cavaleri, ki je pri Emi pristojen za področje cepiv.

V ponedeljek so v Sloveniji odkrili 273 novih okužb, opravili pa so 1879 PCR-testov in 3511 hitrih testov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V ponedeljek so v Sloveniji odkrili 273 novih okužb, opravili pa so 1879 PCR-testov in 3511 hitrih testov. FOTO: Voranc Vogel/Delo


11:35 Na Hrvaškem se število covidnih bolnikov v bolnišnicah hitro povečuje

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem ob 6333 testih potrdili 735 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 30 bolnikov s covidom-19. Hrvaški zdravniki opozarjajo, da se število covidnih bolnikov v bolnišnicah vse hitreje povečuje.

11.00 Sedem ljudi umrlo

Vlada je potrdila številke, ki jih je pred tem objavil že sledilnik za covid-19. V ponedeljek so tako odkrili 273 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar predstavlja 14,4 odstotka vseh testiranih. Umrlo je sedem ljudi, na intenzivni negi je 132 ljudi, hospitaliziranih pa 573 ljudi. Iz bolnišnice so odpustili 23 ljudi.9.35 V ponedeljek odkrili 273 novih okužb

V ponedeljek so v Sloveniji odkrili 273 novih okužb, opravili pa so 1879 PCR-testov in 3511 hitrih testov, poroča sledilnik za covid-19. Sedem ljudi je umrlo, dejavnih primerov je 13.395.

9.20 ZDA želijo močneje podpreti globalna prizadevanja za cepljenje proti covidu-19

ZDA iščejo načine, kako bi lahko v prihodnosti v večji meri s cepivom proti covidu-19 pomagale drugim državam, je v ponedeljek sporočil državni sekretar Antony Blinken. Za ta namen je ustvaril nov položaj koordinatorja za globalni odziv na covid-19 in zdravstveno varnost.

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo dobrih 285.000 prebivalcev, kar je 13,5 odstotka vseh, kažejo podatki na aplikaciji cepimose.si. FOTO: AFP
Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo dobrih 285.000 prebivalcev, kar je 13,5 odstotka vseh, kažejo podatki na aplikaciji cepimose.si. FOTO: AFP


8.40 Prvi odmerek cepiva prejelo 285.048 prebivalcev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo dobrih 285.000 prebivalcev, kar je 13,5 odstotka vseh, kažejo podatki na aplikaciji cepimose.si. Najbolj je cepljenje napredovalo v starostni skupini od 70 do 74 let, kjer so dosegli 45,18-odstotno precepljenost. Drugi odmerek je prejelo 118.767 prebivalcev oziroma 5,7 odstotka vseh. Ta teden bo sicer vse razpoložljivo cepivo namenjeno cepljenju prebivalcev nad 60 let, so sporočili iz NIJZ, glede na razpoložljivo cepivo lahko pričakujemo konec tedna več kot 350.000 cepljenih s prvim odmerkom, ki nudi delno zaščito pred covidom-19. J. T.

7.45 Med Avstralijo in Novo Zelandijo kmalu potovanja brez karantene

Prvič od začetka pandemije novega koronavirusa bodo lahko prebivalci Avstralije in Nove Zelandije že v kratkem znova potovali med obema državama, in sicer brez obveznosti karantene. Ureditev, ki jo je danes potrdila še Nova Zelandija, naj bi začela veljati 19. aprila.

Evropska agencija za zdravila (Ema) začenja novo razpravo o varnosti cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. FOTO: Yves Herman/Reuters
Evropska agencija za zdravila (Ema) začenja novo razpravo o varnosti cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. FOTO: Yves Herman/Reuters


6.30 Ema začenja novo razpravo o cepivu AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (Ema) začenja novo razpravo o varnosti cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Odbor Eme za varnost zdravil se bo sestal, potem ko so prejšnji teden v Nemčiji zaradi primerov strjevanja krvi pri mlajših preventivno priporočili cepivo AstraZenece le za starejše od 60 let.

6.20 IMF bo objavil najnovejše gospodarske napovedi za svet in posamezne članice

Mednarodni denarni sklad (IMF) bo danes objavil najnovejše gospodarske napovedi za svet in članice ustanove, med drugim za Slovenijo. Po besedah generalne direktorice IMF Kristaline Georgieve bo sklad napoved svetovne gospodarske rasti nekoliko zvišal, potem ko je januarja napovedal 5,5-odstotno.

6.00 Poklukar: Vse sile usmerjamo v to, da se bodo šole 12. aprila odprle

Minister za zdravje Janez Poklukar je za POP TV povedal, da trenutno vse sile usmerjajo v to, da se bodo šole 12. aprila odprle. Zato predlagajo tudi ponavljajoče prostovoljno samotestiranje na domu. Prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev višjih razredov osnovnih šol pa bi lahko začeli v drugi polovici aprila.

Komentarji: