Erjavec meni, da uživa zaupanje Šarca

Knovs ministru očita zlorabo vojaške obveščevalne službe za razrešitev Škerbinca.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Minister za obrambo Karl Erjavec napoveduje, da bo premierju Marjanu Šarcu, pa tudi vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju, jutri ali sredo poslal poročilo glede razrešitve poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca in odziv na sklepe komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb. Erjavec meni, da uživa zaupanje Šarca in koalicije.

Iz kabineta predsednika vlade so danes sporočili, da slednji od Erjavca pričakuje poročilo glede sklepov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter glede zamenjave Škerbinca. Knovs namreč Erjavcu očita zlorabo vojaške obveščevalne službe (OVS) za razrešitev Škerbinca, saj da je na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Alenki Ermenc oz. njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Erjavec je danes za STA ponovno zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita in pravilna. Razrešil ga je na predlog Ermenčeve, saj je Škerbinc izgubil njeno zaupanje. Med razlogi za izgubo zaupanja pa sta bila verjetno tako nočno streljanje na Počku kot domnevno obrekovanje Ermenčeve, je danes menil Erjavec.

Prav tako je prepričan v pravilnost ravnanja, ko je naročil vojaški obveščevalni službi, naj na podlagi informacij, da je Škerbinc neprimerno govoril o Ermenčevi, zasliši vojake. S poročilom OVS je bil seznanjen, a ne ve, kdaj, je povedal Erjavec. Prav tako ne razkriva ugotovitev v poročilu, saj da so interne in zaupne narave, postopek pa tudi še ni zaključen. Poročilo bo po njegovih navedbah prejela načelnica generalštaba, ki se bo tudi nadalje odločala.



Je bil pa Erjavec danes oster do Sindikata vojakov Slovenije, ki je predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.
 

Erjavec: Prav je, da premier dobi informacije iz prve roke


»Kaj pa ima sindikat z zaupanjem v ministra? Začuden sem, da so prišli s tako pobudo, saj je to zunaj njihove pristojnosti, presegli so meje sindikalnega delovanja,« je bil oster Erjavec in opozoril, da s pozivom k interpelaciji sindikat vstopa na politično polje. Ob tem je ponovno zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita.

Erjavec se ni izrekel, ali pričakuje vložitev interpelacije. Na vprašanje zaupanja koalicije pa je ponovil, da je ves čas ravnal v skladu z zakoni. Po njegovih navedbah je bilo nujno potrebno, da preverijo resničnost informacij, ali je Škerbinc pred postrojem razpravljal o zdravju Ermenčeve, saj to gotovo ne bi bilo v skladu z vojaško etiko. Ob tem je minister prepričan, da je OVS pri tem opravljala svoje redne naloge. OVS ima po njegovem mnenju opredeljeno kot redno dejavnost zbiranje podatkov, ko gre za določene ekscesne primere.

Nekdanji direktor OVS Marjan Miklavčič je za POP TV ocenil, da ni šlo za zlorabo pooblastil ministra Erjavca. »Na to ne smemo gledati kot na neko obliko klevetanja in obrekovanja, vezano na ime načelnice Ermenčeve kot načelnice generalštaba, temveč kot načelnice institucije v Slovenski vojski. Celotna Slovenska vojska na čelu z delovnim mestom načelnice se je s takim dejanjem, torej žaljivim obrekovanjem, nekako izkvalificirala in degradirala,« je povedal Miklavčič.

Poročilo o razrešitvi Škerbinca ter odziv na sklepe Knovsa bo Erjavec poslal tako Šarcu kot vrhovnemu poveljniku vojaških sil Borutu Pahorju in predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku. »Prav je, da premier dobi informacije iz prve roke, da bo z vsem natančno seznanjen,« je dejal Erjavec.

Preberite še:

Komentarji: