Erjavec umika soglasje h kandidaturi za mandatarja

Soglasje je umaknil zaradi slabe epidemiološke slike. Ko se bodo razmere izboljšale, sledi nova vložitev nezaupnice.
Fotografija: Predsednik Desusa Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Predsednik Desusa Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. FOTO: Jure Eržen/Delo

Karl Erjavec je danes zjutraj umaknil soglasje h kandidaturi za mandatarja, kar pomeni, da za jutri predvidenega glasovanja o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše ne bo. Namesto za danes predvidenega kolegija predsednika državnega zbora, kjer bi potrdili sklic seje državnega zbora, so se vodje poslanskih skupin dobili na posvetu in se dogovorili, da pripravijo predloge – v četrtek naj bi posvet nadaljevali –, kako spremeniti poslovnik, da bi lahko poslanci glasovali tajno tudi na daljavo. To namreč zdaj ni predvideno.

Erjavec je po naših informacijah odločitev sprejel zaradi dejstva, da ima zaradi okužb z novim koronavirusom za uspeh na voljo še manj glasov, kot je kazalo v petek ob vložitvi konstruktivne nezaupnice. Podpisniki pod konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše namreč zaradi okužbe ali rizičnega stika ne morejo glasovati. Zato bo po njegovih besedah treba počakati do zagotovitve pogojev za glasovanje vseh poslancev. 



Ko se bodo razmere izboljšale, sledi nova vložitev nezaupnice. »Mislim, da je čas, da se poslovnik državnega zbora posodobi. A ker vem, da je to dolgotrajna procedura, ni pričakovati, da bi ga spremenili čez noč. Pričakujem pa, da bodo vzpostavljeni realni pogoji, da bomo o konstruktivni nezaupnici razpravljali in glasovali v državnem zboru. Zame je pomembno, da imajo tisti, ki so se pod predlog podpisali, možnost razpravljati in glasovati. Nekateri, ki konstruktivne nezaupnice ne podpirajo, niti ne bodo dvignili glasovnice,« je še povedal Erjavec. Kot ga je bilo mogoče razumeti, bodo konstruktivno nezaupnico ponovno vložili takoj, ko bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo pod predlog podpisani, tudi če spremembe poslovnika do takrat še ne bo.

Za spremembo poslovnika, s katerim bi uredili tajno glasovanje tudi na daljavo, kot tudi zamik glasovanja – do 30 dni –, bi sicer potrebovali tudi podporo koalicijskih poslancev. Pravniki – med drugim tudi Janez Pogorelec – so včeraj sicer razmišljali, da bi poslancem ob tako pomembnem institutu, kakor je konstruktivna nezaupnica, moralo biti omogočeno tajno glasovanje, kar bi bilo po Pogorelčevih besedah mogoče tudi ob obstoječem poslovniku, na primer z oddajo glasovnic pred stavbo.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič ideji tajnega e-glasovanje ni najbolj naklonjen, saj se ob tem odpira vrsta pravnih in varnostnih vprašanj. Dopustil pa je možnost, da bi spremenili poslovnik in omogočili tajno glasovanje izven dvorane, na primer izven dvorane ali pa bi da volilne komisije obiskale poslance, ki se seje ne morejo udeležiti. Tako možnost že poznamo pri volitvah, saj 83. člen zakona o volitvah v državni zbor omogoča volivcem, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, glasovanje pred volilnim odborom na svojem domu. To morajo sporočiti okrajni volilni komisiji najkasneje tri dni pred dnem glasovanja.

Ker pa gre za težko pravno vprašanje, pa po besedah predsednika državnega zbpra sicer stvari ne bo mogoče stvari rešiti čez noč. Po njegovem mnenju je precej zgovorno že to, da državni zbor tega doslej ni uspel urediti.

image_alt
Virus pokvaril načrte opozicije

Komentarji: