EU komisarka Johanssonova zaskrbljena za svobodo medijev v Sloveniji

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson bo v četrtek obiskala Slovenijo.
Fotografija: Evrospka komisarka Ylva Johansson bo v četrtek obiskala Slovenijo. FOTO: Olivier Hoslet/AFP
Odpri galerijo
Evrospka komisarka Ylva Johansson bo v četrtek obiskala Slovenijo. FOTO: Olivier Hoslet/AFP

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson bo na obisku v Sloveniji ta konec tedna odprla tudi tematiko svobode medijev. Ima tudi nekaj vprašanj v povezavi s financiranjem STA. Slovenija ne bi smela podcenjevati tveganj za njen mednarodni ugled, še zlasti pred predsedovanjem Svetu EU, je povedala v pogovoru z STA pred odhodom v Ljubljano.

»Svoboda in pluralizem medijev sta temeljna pogoja za demokracijo. Pritiski ali napadi na svobodo in pluralizem medijev so tako tudi napadi na demokracijo. Zato daje komisija temu takšen poudarek,« je izpostavila Johanssonova.

Spomnila je, da je komisija že v prvem poročilu o vladavini prava v vseh članicah v uniji, ki ga je objavila lani septembra, opozorila na zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji, od takrat pa da se je položaj še poslabšal.

Svoboda medijev je sicer dosje, nad katerim bdi podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je že večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi položaja medijev v Sloveniji.
 

Zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje


Pred obiskom v Sloveniji je sedaj tudi Johanssonova izpostavila, da obstajajo razlogi za resno zaskrbljenost zaradi nadlegovanja novinarjev in verbalnih napadov na novinarje. Dejala je, da ima tudi nekaj vprašanj glede financiranja STA, kar, kot razume, ureja zakon. »To so pomembne zadeve, ki jih bom odprla ob srečanju s predstavniki vlade. Resnično upam, da se to lahko reši na pozitiven način,« je povedala komisarka.

Opozorila je tudi, da Slovenija ne bi smela podcenjevati tveganja, ki ga ima dogajanje na področju svobode in pluralizma medijev za njen mednarodni ugled. O tem se razpravlja v Evropskem parlamentu in to je sploh prvič, da se pojavljajo takšne skrbi v povezavi s Slovenijo, je izpostavila Johanssonova.

Glavni namen obiska je sicer po komisarkinih besedah podpreti Slovenijo pri pripravah na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta. Med ključnimi temami je naštela schengen, migracije in varnost.

Slovensko predsedstvo je lahko po njenih besedah most od pandemije do okrevanja. To je lahko zelo pozitivna zgodba za slovensko predsedovanje, je še izpostavila Johanssonova v pogovoru z STA pred obiskom v Sloveniji. STA bo celoten pogovor objavila v sredo dopoldne.

Komisarka se bo v četrtek sestala z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom. Predvideno je tudi dvostransko srečanje s predsedujočim upravnega odbora Frontexa Markom Gašperlinom.

Preberite še:

Komentarji: