Bruselj odobril pomoč STA, Janša meni, da je bil denar že izplačan

Današnja odločitev bo STA omogočila, da nadaljuje s svojo pomembno javno službo, pravijo v Bruslju. Janša je odločitev kratko komentiral med obiskom v Parizu.
Fotografija: Evropska komisija odobrila nadomestilo za STA.
FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Evropska komisija odobrila nadomestilo za STA. FOTO: Jure Eržen/Delo

V medijih odmeva današnji prižig zelene luči za financiranje STA v Bruslju. Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za opravljanje njene javne službe, so danes sporočili v komisiji. »Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu,« so zapisali.

»Današnja odločitev bo STA omogočila, da nadaljuje s svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije imajo ključno vlogo v svetu medijev. Ohranitev neodvisne nacionalne tiskovne agencije v državi članici zagotavlja medijem dostop do novic o nacionalnih in mednarodnih dogodkih s perspektive države članice. To prispeva k pluralnosti medijev in informacijskih virov v celotni EU,« je povedala komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Premier Janez Janša se je po poročanju Radia Slovenija v Parizu, kjer se je sestal z Emmanuelom Macronom, na novico presenetljivo odzval s komentarjem, da »kolikor vem, je to denar, ki je bil itak že izplačan, potem ko je bil zakon sprejet v Državnem zboru. Je pa po pravilih, ki obstajajo, bilo potrebno zaprositi za soglasje Evropske komisije. Ministrstvo za finance je to storilo. To sogasje je danes prišlo, a gre za sredstva, ki so bila že izplačana.« Pred premierovo izjavo sicer v Uradu vlade RS za komuniciranje (Ukom) odločitve Evropske komisije niso komentirali.

Po besedah direktorja STA Bojana Veselinoviča je Janšev odziv v Parizu »čista manipulacija in laž«, poroča agencija, ki jo vodi. »Vlada je prosila Evropsko komisijo za mnenje, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno obliko državne pomoči po sedmem protikoronskem zakonu januarja letos, torej šele po tistem, ko je začel veljati 31. decembra 2020. Za letos STA ni dobila niti evra, čeprav je Ukom v januarskem sporočilu za javnost napovedoval, da bo plačano vse, ko bo Evropska komisija sprejela dokončno odločitev, kar se je danes zgodilo,« je navedel.

Pingpong med premierom in STA se je okoli 21. ure preselil na Twitter, kjer je Janša dopisal, da je bilo za lansko leto vse izplačano na podlagi pogodbe z Ukomom, čeprav STA ni posredovala dolžne dokumentacije. »Vse ostalo pa bo nakazano potem, ko bo STA izpolnila zakonske obveznosti, sklepe vlade in bo sklenjena pogodba z Ukmom za leto 2021. Kot vedno doslej.«


 

Ukom: Zakonsko določen znesek STA bo nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje


Spomnimo, da je sredstva za ohranitev agencije zagotovil konec decembra sprejet sedmi protikoronski zakon, a je Ukom pod vodstvom Uroša Urbanije ocenil, da je tovrstno financiranje vprašljivo glede skladnosti s pravili EU o konkurenci. Za oceno skladnosti so zato zaprosili Evropsko komisijo. Zakonsko določen znesek STA bo nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, so takrat napovedali v Ukomu. 

»V STA pozdravljamo odločitev Evropske komisije, ki daje zeleno luč za financiranje javne službe STA. Vlada RS je kljub namigu Evropske komisije, naj umakne zahtevo za notifikacijo državne pomoči, pri njej vztrajala. Z danes objavljeno odločitvijo pa se je izkazalo, da pri takšnem financiranju tiskovne agencije, ki opravlja javni servis obveščanja javnosti na način in pod pogoji, kot je to v primeru STA, ne gre za obliko nedovoljene državne pomoči. S tem je odpadla še ena ovira, ki jo je vlada kot družbenica STA postavila pred nemoteno financiranje STA,« so današnjo odločitev komisije pospremili v tiskovni agenciji.FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Evropska komisija: Slovenija lahko zdaj neposredno izvede financiranje STA


Slovenija lahko sedaj neposredno izvede ukrep financiranja STA, ki ga je januarja notificirala Evropski komisiji kot državno pomoč. Pri državni pomoči gre vselej za odločitev članice. Ker je bila ta notificirana, razumemo, da namerava Slovenija dodeliti to pomoč, je danes pojasnila govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta.

Kar zadeva komisijo, je danes odobrila ukrep na podlagi notifikacije, ki jo je januarja prejela od slovenskih oblasti, je povedala govorka. Odločitev je sprejela, ker slovenske oblasti notifikacije niso želele umakniti, čeprav je komisija dala jasno vedeti, da njena odločitev ni potrebna.

Komisija nacionalne oblasti vselej formalno obvesti o odločitvi, je še povedala. Kdaj točno so tokrat obvestili slovenske oblasti, govorka ni mogla povedati, je pa dejala, da si predstavlja, da so jih obvestili takoj oziroma jih bodo tekom dneva.

Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila Slovenije STA za opravljanje javne službe. »Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu,« so zapisali.

»Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji (STA) omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijskem prostoru,« je poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Financiranje je treba sprostiti čim prej


Takoj po objavi odločitve se je odzvala tudi podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je na Twitterju zapisala: »Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena.«

Komisija je odločitev sprejela na podlagi notifikacije slovenskih oblasti, posredovane januarja letos. Slovenija je tedaj komisijo obvestila o nameri nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov, so sporočili v Bruslju.

V komisiji so januarja v prvih odzivih na notifikacijo slovenskih oblasti glede financiranja STA poudarili, da evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU in da se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije.

Evropska komisija je slovenske oblasti po neuradnih informacijah tedaj tudi pozvala k umiku notifikacije o financiranju STA, vendar slovenska stran tega ni storila.

V komisiji so nato na vprašanja v povezavi z notifikacijo odgovarjali, da so v stiku s slovenskimi oblastmi in da zadevo obravnavajo prednostno. Odločitev so sprejeli v manj kot petih mesecih po prejetju notifikacije.


 

Opozicija predvidljivo kritična do vlade 


Današnje sporočilo Evropske komisije pozdravljajo v več strankah opozicije. »Nezakonita ustavitev financiranja STA je tudi del ustavne obtožbe. Dobili smo empirični dokaz o nezakonitem ravnanju. Ko bomo v državnem zboru glasovali o ustavni obtožbi, naj poslankam in poslancem, ki omahujejo, ta odločitev Evropske komisije pomaga pri oddaji glasu. Izgovorov ni,« je na Twitterju zapisal prvak LMŠ Marjan Šarec.

»V LMŠ smo veseli, da je Evropska komisija danes odobrila financiranje STA in odločno pritrdila tudi vsem našim pozivom in argumentom, da je zavestno in namerno (finančno) blokiranje delovanja STA nezakonito. Zdaj je na potezi najprej vlada, ki naj v skladu z zakonom o Slovenski tiskovni agenciji in sedmega protikoronskega zakona ter v skladu z januarja danimi obljubami te končno uresniči ter tako prekine nezakonito finančno uničevanje STA,« so zapisali v LMŠ.

Po njihovem prepričanju pa so »na potezi tudi vsi poslanke in poslanci, da s svojo podporo ustavni obtožbi predsednika vlade presežejo perfidne strankarske poglede in interese ter omogočijo normalno delovanje agencije, ki ima izjemen pomen za našo državo. Nadaljnji koraki predstavnikov vlade in poslank ter poslancev pa bodo jasno pokazali, v kakšni državi živimo«.

Predsednica SD Tanja Fajon je odločitev Evropske komisije v tvitu ocenila kot dobro in hitro. Izpostavila je, da je Margrethe Vestager »odlično poudarila pomen javne službe. Sicer pa ostaja dejstvo, da bo denar morala dati slovenska vlada, ki je januarja sprožila pritisk na Evropsko komisijo za odobritev državne pomoči«, je še zapisala Fajonova, ki vladi očita zavlačevanje.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob novici o današnji odločitvi Evropske komisije na Twitterju ocenila, da je za vlado sramota, »da se mora EU ukvarjati z našo STA«.

Koordinator Levice Luka Mesec je v odzivu za STA ocenil, da gre pri tem samo za nek poskus vlade, da bi se z izgovarjanjem na pravila o prostem trgu, ki jih vzpostavlja EU, znebila obveznosti financirati STA.

»Pričakovan je tudi odgovor Evropske komisije, da to, da ti izstradaš nacionalno tiskovno agencijo, nima nobene veze s prostim trgom ali kakršnimi koli evropskimi predpisi. Prej obratno. To ima vezo samo s poskusom degradacije demokracije v državi, ker STA je konec koncev agencijski medij, po katerem vsi ostali povzemajo novice oziroma pridobivajo osnovne informacije o dogajanju po državi,« je dejal Mesec. Po njegovem mnenju je ambicija vlade sesuti medijski prostor in Evropska komisija ni nasedla.

Po oceni vodje nepovezanih poslancev Janje Sluge je Evropska komisija potrdila samo to, kar je bilo vsem jasno že pred tem, da je financiranje STA možno brez odobritve Evropske komisije. »Še več, poudarili so, da javno financiranje tiskovnih agencij prispeva k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti. Vladni zavlačevalni manever, v katerem je poskusila izrabiti Evropsko komisijo za finančno izčrpavanje STA, je torej neslavno propadel in ponovno v Evropi razgalil poteze vladajočih, ki si za vsako ceno želijo podrediti neodvisne medije,« je zapisala v odzivu za STA.

Evropska poslanka LMŠ Irena Joveva je kot »pričakovano, a glede na razmere svobode medijev v Sloveniji zelo pomembno« označila današnjo odločitev Evropske komisije. Po njenem prepričanju je zelo jasno tudi sporočilo podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove ter izvršne podpredsednice komisije Margrethe Vestager. »Ne pozabimo: to je bil svojevrsten, cinični manever vlade, da zavlačuje pri izplačilu STA,« je dodala Joveva.

Komentarji: