Golob in Bobnarjeva se razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije

Premier še zaostril ugibanja o širši rekonstrukciji vlade. Dejal je, da imata v marsičem različne poglede.
Fotografija: Kot se je že pokazalo tudi z njenimi pomisleki na sejah vlade – tudi v primeru posameznih Golobovih kadrovanj –, je mogoče sklepati, da ne gre le za vprašanja, ki so povezana z njenim resorjem. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Kot se je že pokazalo tudi z njenimi pomisleki na sejah vlade – tudi v primeru posameznih Golobovih kadrovanj –, je mogoče sklepati, da ne gre le za vprašanja, ki so povezana z njenim resorjem. FOTO: Črt Piksi/Delo

Po današnjem srečanju predsednika vlade Roberta Goloba in ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar je premier še zaostril ugibanja o širši rekonstrukciji vlade. Javno je dejal le, da imata v marsičem različne poglede, pozneje so iz njegovega kabineta sporočili, da se razhajata pri očitkih o politizaciji dela Policije.

Predsednik vlade pa se je z namenom dodatne razjasnitve obrnil na v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava in od njega zahteval, da do jutri, 7. decembra, pojasni, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na Policijo in njene predstavnike.

Ministrica Tatjana Bobnar sestanka ni komentirala, je pa v petek – po tem, ko Lindava vlada ni imenovala za poln mandat – povedala, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja Policije. Napovedala je, da bo pri tem vztrajala in spomnila na predvolilne obljube, tudi če bi zaradi tega izgubila ministrsko mesto. »To me je 13. marca 2020 stalo položaj generalne direktorice Policije, ker politiki nisem dala podatkov, za katere je v nadaljevanju tudi državno tožilstvo ocenilo, da ji niso pripadali, in tako je moje stališče tudi zdaj, kot sem ministrica za notranje zadeve,« je dejala.

Podprla jo je civilna družba, pohvalne besede o njenem delovanju pa je bilo slišati v koaliciji – vključno z Gibanjem Svoboda.

A predsednika vlade Roberta Goloba in njegov krog, v katerega sodi tudi vse vplivnejši Damir Črnčec, nekdanji obveščevalec, zdaj državni sekretar na ministrstvu za obrambo, naj bi motilo predvsem to, da na več položajih v Policiji ni bilo menjave kadrov Janševe vlade.

Na vprašanje, ali ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v Policiji, je Lindav v petek odgovoril, da ves čas zagovarjajo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda skladno z delovnopravno zakonodajo. »Nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil,« je še dejal Lindav, ki pa se (še) ni odzval na prošnjo za komentar.

Kot se je sicer že pokazalo tudi na sejah vlade – tudi v primeru posameznih kadrovanj Roberta Goloba –, je mogoče sklepati, da nesoglasja med Tatjano Bobnar in Robertom Golobom ne izhajajo le iz vprašanj, povezanih z njenim resorjem. Njena usoda v vladi se zdi tako negotova.

Preberite še:

Komentarji: