Odgovore na glavna vprašanja še iščejo

Gospodarstveniki z Golobom: sporno zlasti skrajšanje obdobja prejemanja nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Fotografija: Predsednik vlade se je na vrhu slovenskega gospodarstva 29. novembra že srečal z gospodarstveniki, danes pa je sestanek potekal zaradi interventnega zakona v zdravstvu, ki razburja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predsednik vlade se je na vrhu slovenskega gospodarstva 29. novembra že srečal z gospodarstveniki, danes pa je sestanek potekal zaradi interventnega zakona v zdravstvu, ki razburja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednik vlade Robert Golob se je danes srečal s predstavniki gospodarskih združenj in organizacij. Razprava je bila namenjena predlogu zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva. Delodajalci od vlade zahtevajo umik predlaganih zakonskih rešitev, ki bi jih dodatno obremenili, a skupnega jezika s predstavniki oblasti še niso našli.

Med ukrepi iz predloga interventnega zakona v zdravstvu, ki zadevajo delodajalce, je skrajšanje obdobja prejemanja nadomestila za čas odsotnosti v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, in sicer tako, da se podaljša obdobje bolniškega nadomestila v breme delodajalca v primeru bolezni ali poškodbe z 20 na 30 dni (34. člen predloga zakona).

Poleg tega so s predlogom interventnega zakona nezadovoljne tudi farmacevtske družbe, ki predlagajo črtanje 60. člena zakona, ki se nanaša na sistemska povračila. »Če izdatki zavoda za zdravila iz drugega odstavka tega člena v koledarskem letu presežejo izdatke zavoda za ta zdravila v preteklem letu, imetniki dovoljenja za promet z zdravili iz drugega odstavka tega člena oziroma njihovi zastopniki zavodu povrnejo 40 odstotkov presežne vrednosti,« je med drugim predvideno v za farmacevtsko industrijo spornem členu. Po njihovem mnenju bi taka ureditev ogrozila dostop bolnikov v Sloveniji do novih inovativnih zdravil in postopkov zdravljenja. Sicer pa že zdaj obstaja pogodbeno urejeno povračilo, s katerim ponudniki zdravil vračajo zavodu določen del stroškov za zdravila.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je po srečanju s predstavniki gospodarskih združenj in organizacij pojasnila, da so predstavili poglede obeh strani, se dogovorili o nekaterih rešitvah, o nekaterih pa se bodo še v nadaljevanju v tem tednu, ko se bodo še dodatno srečevali.

Glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček je pojasnil, da so danes govorili o vseh členih, ki težijo delodajalsko stran in predstavljajo dodatne obremenitve za gospodarstvo. »Na marsikatero vprašanje smo našli tudi odgovor oziroma rešitev, ne pa na glavna vprašanja. Kar se tiče glavnih pripomb, smo se dogovorili, da bomo poiskali še dodatne argumente,« je dejal in dodal, da bodo v prihodnjih dneh na podlagi vseh podatkov sprejeli zaključke.

Kot je poudaril Gorenšček, je do ponedeljka, ko bo predlog zakona obravnavan na odboru DZ za zdravstvo, še dovolj časa, da najdejo rešitve tudi za tiste probleme, ki jih najbolj težijo. Med temi je tudi obremenjevanju gospodarstva iz naslova bolezni, in sicer zgoraj omenjeno predvideno podaljšanje obdobja bolniškega nadomestila v breme delodajalca v primeru bolezni ali poškodbe z 20 na 30 dni.

Pojasnil je, da bodo na podlagi vseh podatkov, tudi tistih, s katerimi razpolaga ministrstvo za zdravje in jih delodajalci še niso videli, sprejeli odločitev, ali je res nujno, da se ta člen spremeni že v tem interventnem zakonu.

Predlagali so, da bi vse spremembe komunicirali v januarju, ko imajo tudi napovedana sistematična, redna srečanja z vlado, na katerih bomo govorili o vseh obremenitvah.

Današnjega srečanja se je udeležil tudi minister za finance Klemen Boštjančič.

Interventni zakon bo na odboru za zdravstvo obravnavan 11. decembra, državni zbor naj bi ga potrjeval med 13. in 19. decembrom. Kot smo že poročali, se s sprejemanjem zakona mudi, saj vsebuje določene tehnične napotke glede januarske uveljavitve novega prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki bo nadomestil dopolnilno zavarovanje. Poleg teh napotkov pa prinaša še nekatere sistemske spremembe, ki razburjajo tako gospodarstvenike kot sindikate.

Preberite še:

Komentarji: