Gromozanska škoda v občini Tržič, uničeni so kilometri cest in 20 mostov

V Jelendolu eno osebo voda skoraj odnesla, rešil jo je policist v civilu.
Fotografija: Občino Tržič je ponoči prizadelo hudo neurje, ki je povzročilo gromozansko materialno škodo. FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje
Odpri galerijo
Občino Tržič je ponoči prizadelo hudo neurje, ki je povzročilo gromozansko materialno škodo. FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje

Občino Tržič je ponoči prizadelo hudo neurje. Po podatkih uprave RS za zaščito in reševanje je nastala gromozanska materialna škoda, poškodovanih in izginulih pa po dostopnih podatkih s terena na srečo ni. Spodnje dele številnih domov in gospodarskih objektov je poplavila Tržiška Bistrica. Probem je bila tudi komunikacija, saj na nekaterih delih Jelendola ni bilo elektrike.

Vodna ujma je ponoči vas Jelendol z okoli 190 prebivalci odrezala od sveta. Danes so jim zagotovili elektriko, vodo in hrano, obvozno cesto bi lahko vzpostavili v dveh dneh, medtem ko bo sanacija glavne ceste trajala precej dlje. Ujma, kakršna je kraj nazadnje prizadela leta 1938, sicer ni terjala življenj, povzročila pa je veliko škode.

Posledice ujme na tržiškem območju so si ogledali tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor, Agencije RS za okolje in Direkcije RS za vode, ki sta jim tržiški župan Borut Sajovic in poveljnik civilne zaščite Drago Zadnikar predstavila nočno dogajanje in trenutno stanje.


 

Uničeni mostovi in cesta


»Prek slapa in doline smo se prebili vse do zadnjih vaščanov v Jelendolu. Višje kot greš, slabše je in preprosto ne moreš verjeti, da je kaj takega res možno. Škoda je ogromna, manjka 20 mostov in sedem do osem kilometrov dolga cesta je na številnih mestih odsekana,« je pojasnil Sajovic in dodal, da je bilo ponoči na terenu okoli 80 gasilcev in predstavnikov interventnih služb, sedaj pa jih je okoli 200.

Z agregati so ljudem, ki so odrezani od sveta, zagotovili elektriko, s helikopterji so jim pripeljali tudi vodo in hrano. »Ljudje so optimistični in držijo skupaj. Tukaj v Alpah nas marsikaj udari, ampak zlomi pa nikoli,« je izpostavil Sajovic in dodal, da na srečo ni bilo nobene človeške žrtve, čeprav je eno osebo voda skoraj odnesla. A jo je policist Dražen Papec v civilu rešil.

Nesrečni domačin je želel na delu, kjer je bila še včeraj cesta, prečkati reko, ko mu je deroča voda spodnesla noge. Padel je, velika količina vode pa ga je takoj začela zalivati in odnašati proti zelo narasli reki Tržiške Bistrice. Policist, ki takrat ni bil v službi, je brez obotavljanja skočil v vodo in ga potegnil na varno.

Potok zopet poplavlja velik del ceste in parkirišča. FOTO: RTC Krvavec
Potok zopet poplavlja velik del ceste in parkirišča. FOTO: RTC Krvavec


Zasilen dostop do Jelendola v dveh dneh


Poplavljene so bile tudi nekatere hiše. »Vem, da je ljudem v poškodovanih hišah težko, ampak ker nekateri ljudje ne morejo domov in je zima pred vrati, bomo dali prednost sanaciji ceste,« je poudaril Sajovic in dodal, da bi v dveh dneh predvidoma lahko zagotovili zasilen obvozni dostop do Jelendola, sama sanacija ceste pa naj bi trajala od dve do tri leta.

Uničene ceste so občinske. Sajovic, ki škodo ocenjuje na več kot 10 milijonov evrov, pa računa, da jim bo na pomoč priskočila tudi država. Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon je zagotovil, da bosta pri sanaciji občina in država sodelovali.

»To, kar se je danes zgodilo tukaj, je nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. Gre za izjemen dogodek, ki so mu botrovali močan veter in ogromne količine vode,« je poudaril Prijon in dodal, da so to situacije, ki naj bi se zgodile vsakih sto let, sedaj pa se zaradi podnebnih sprememb dogajajo pogosteje. Čeprav so glavni onesnaževalci planeta drugje, tudi mi lahko po svojih najboljših močen prispevamo, da bo prihodnost boljša, je prepričan.

Direktorica Urada za upravljanje z vodami na Direkciji RS vode Suzana Stražar je povedala, da se je vse skoncentriralo na ozkem območju in da takšnih posledic niso pričakovali. V ureditev tržiških vodotokov so že po ujmah leta 2003 in 2007 vložili okoli dva milijona evrov. Vendar je v kratkem obdobju priteklo toliko vode, da tudi ukrepi iz poplavne študije tega ne bi prenesli.
 

Konkretnejše ocene škode prihodnji teden


»Škoda je precejšnja. Moramo počakati, da voda odteče, da bomo videli dejansko razsežnost,« je povedala Stražarjeva, ki računa, da bodo prihodnji teden znane bolj točne številne. Najprej se bodo lotili intervencijskih del za vzpostavitev pretočnosti vodotokov, nato se bodo odločali o nadaljnjih sanacijskih ukrepih, ki so po takem dogodku nujni.

​Deroča Tržiška Bistrica je odnesla hišo na Cankarjevi cesti v Tržiču. Kot poroča Gorenjski glas, je voda hišo odnesla štiričlanski družini, ki jim je iz hiše uspelo pobegniti, preden jo je uničila in odplavila reka.

Kot smo poročali, je minister za obrambo Karl Erjavec v odrezani Jelendol s helikopterjem poslal dva agregata in ostalo nujno pomoč. Na terenu so tudi ostale reševalne ekipe, vključno s PGD Tržič. Helikopterska posadka slovenske vojske je v Jelendol prepeljala 700 kilogramov tovora.

S težavami, ki jih povzroča vreme, se soočajo tudi drugod po Sloveniji.Poplavilo je cesto pred kulturnim centrom ter pred mostom do osnovne šole. Kako prizadeta bo tovarna Tokos, še ni znano, poroča spletni portal trzic.net.

Na svojem facebook profilu se je hitro odzval tudi župan tržiške občine Borut Sajovic. Opozoril je, da dostop do Čadovelj, Doline, Jelendola in vasi v Lomu ni mogoč ter da je razen za interventne ekipe prepovedan. Tamkajšnje prebivalce je pozval, naj obvezno prekuhavajo vodo.

Preberite še:

Komentarji: