Novi predsednik je Han: Želel bi si, da en teden ne bi rušili predsednika SD

Po aferi z nakupom stavbe na Litijski je odstopilo celotno vodstvo SD. Kongres je izbral novo.
Fotografija: Matjaž Han je novi predsednik SD. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Matjaž Han je novi predsednik SD. FOTO: Matej Družnik

Petnajsti kongres Socialnih demokratov se bo v zgodovino zapisal kot nočni – volilno komisijo je zaposlovalo predvsem štetje glasovnic, ponavljanje glasovanj, tretji krog volitev za nadzorni odbor in iskanje delegatov, da so zagotovili končno sklepčnost. Četudi je bil rezultat za predsednika SD izjemno tesen – odločilo je le deset glasov –, pa so kako uro pred koncem sporočili, da je z 182 glasovi podpore to postal Matjaž Han.

Oba kandidata, Milan Brglez in Han, ki sta se uvrstila v drugi krog, sta sicer pričakovala izjemno izenačen rezultat, kar pa po oceni marsikoga v stranki predstavlja nevarnost za razkol v stranki, saj predstavljata povsem drugačen način usmeritve stranke. »Z Milanom sva govorila, da ne glede na to, kdo od naju bo predsednik, je najina naloga, da stranko združiva in peljemo naprej, saj nam drugega ne preostane,« je dejal v prvi izjavi Han in nato nadaljeval, da je nujno, da so povezani, sicer bo rezultat izostal že na prvih volitvah – evropskih. Sam je ocenil, da bi lahko celo ponovili rezultat s prejšnjih evropskih volitev, ko so osvojili dva mandata.

Na vprašanje o tem, da bodo evropske volitve tudi prvi preskus zanj pa je dejal: »Želel bi si, da morda en teden ne bi rušili predsednika Socialnih demokratov.«

Pozen vstop Hana v predsedniško tekmo, ki je sprva imela le tri kandidate, je sicer zaposloval večji del delegatov, zato ni presenetljivo, da je svoj nagovor na kongresu začel z besedami, da ni vedel, da je glavni problem stranke očitno on in dva milijona pufa.

Ajdovski župan Tadej Beočanin se pred drugim krogom do preostalih dveh kandidatov ni želel opredeliti, vodja poslancev Jani Prednik pa je jasno podprl Brgleza, saj da Han ne predstavlja prekinitve z obstoječimi praksami, ki so jih pripeljale na ta kongres.

Kot odgovor na njegove izjave je Han dejal, da ne pričakuje nobenih premikov v poslanski skupini. »Seveda pa se bomo pogovorili in našli skupno rešitev,« je dejal novi predsednik SD, ki sprememb ne pričakuje niti v koalicijskem delovanju. Še naprej pa prisega na pogovarjanje z vsemi.

Na družbenih omrežjih so se pojavili tudi očitki, da Han kot predsednik SD pomeni veliko koalicijo z Janezom Janšo in SD. »Bo Han izvedel Počivalška,« je na primer zapisal eden od spletnih vplivnežev in s tem spomnil na odločitev nekdanje SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška, da sodeluje v tretji Janševi  vladi. »To so neumnosti. Aktualna Golobova koalicija je edina mogoča. Po prihodnjih državnozborskih volitvah pa bo SD vodilna stranka na levem političnem polu,« je za Delo komentiral očitke Han, ki mu je del članstva zameril tudi pozen vstop, s čimer se je izognil kampanji.

»Aktualna Golobova koalicija je edina mogoča,« je Matjaž Han za Delo zavrnil namigovanja, da bi prestopil v tabor Janeza Janše.  FOTO: Matej Družnik
»Aktualna Golobova koalicija je edina mogoča,« je Matjaž Han za Delo zavrnil namigovanja, da bi prestopil v tabor Janeza Janše.  FOTO: Matej Družnik
Tanja Fajon se je v uvodnem govoru med drugim pozvala k takojšnjemu priznanju Palestine. »Zagotovo bo treba v vladi delati več za uresničitev naših programskih ciljev socialne demokracije. Ko me te dni sprašujejo, kakšen bi moral biti novi predsednik naše stranke, naj odgovorim, da mora biti srčen, iskren, pošten ter da mora delovati povezovalno. Srce mu seveda mora biti na levi,« je dejala. Ceni pa vse kandidate za predsednika.

V nagovorih, ki so sledili, so se delegati že opredeljevali do različnih kandidatov, pa tudi dejstva, da večina kandidatov za najvišje funkcije že del trenutnega vodstva ter tega, da jih skrbi razkol, ki se kaže, in da je nujno tovarištvo. 

image_alt
Kaj nekdanji voditelji pravijo pred izborom novega predsednika SD

Z večino vseh glasov pa so delegati že v prvem krogu izvolili glavno tajnico in vse štiri podpredsednike ...

Sodeč po aplavzih med predstavitvijo kanidatov je bilo jasno, da je favoritka delegatov za funkcijo glavne tajnice Živa Živković, vodja kabineta pravosodne ministrice, ki je med nujnimi ukrepi naštela: »Okrepitev vloge Socialnih demokratov v koaliciji, za kar morejo krepiti strankine svete in forume. Treba je nadaljevati s spreminjanjem statuta. Okrepiti je treba mrežo, še posebej  v urbanih središčih, kjer smo izgubili zaupanje. Finančna sanacija se ne bo zgodila čez noč, pripravili bomo sanacijski program.«

Na listi za evropske volitve Živkovićeva, ki sta jo podprla tako Han kot Brglez, vidi vse najbolj izpostavljene člane SD, vključno s Fajonovo.

Izvolili so tudi štiri podpredsednike, pri čemer so naši sogovorniki največ možnosti za uspeh že od vsega začetka pripisovali pravosodni ministrici Andreji Katič in poslanki Meiri Hot, ki je že zdaj podpredsednica. Podobno je med kandidati veljalo za evropskega poslanca Matjaža Nemca, velike možnosti za uspeh pa naj bi imel tudi šef podmladka Luka Goršek.

Kongres stranke SD, 13. april 2024. FOTO: Matej Druznik
Kongres stranke SD, 13. april 2024. FOTO: Matej Druznik

 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: