Bevk: EU mora vzpostaviti ekonomsko neodvisnost od velikih sil

Predsednik odbora za obrambo je po zaprti seji odbora za obrambo ter odbora za zunanjo politiko dejal, da Slovenija glede ključnih vprašanj ostaja enotna.
Fotografija: Samo Bevk in Branislav Rajić. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Samo Bevk in Branislav Rajić. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po včerašnjem ruskem napadu na Ukrajino, ki se nadaljuje tudi danes, je EU, pa tudi svet, obsodil ruski napad ter Rusijo in njenega predsednika Vladimirja Putina pozval k umiritvi. Vrh EU se je ponoči odločil za obsežene sankcije proti Rusiji. Z njimi naj bi, kot je dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, postopoma spodkopali industrijsko bazo Rusije. Sankcije bodo v postopkih v svetu EU uradno sprejete danes. Ruski napad na Ukrajino je tudi v Sloveniji naletel na enotne najostrejše obsodbe z vseh strani. Razmere o Ukrajini so bile tudi tema včerajšnje zaprte seje vlade, na pogovor pa je bil znova poklican ruski veleposlanik. Na poslopju vladne stavbe in predsedniške palače so v znamenje solidarnosti z Ukrajino izobesili ukrajinsko zastavo. 

Minister za obrambo Matej Tonin je včeraj na twitterju zapisal, so slovenski vojaki na vzhodni meji Nata že prisotni v Latviji, kjer zagotavljajo varnost. »Za prisotnost slovenskih vojakov je že zaprosila tudi Slovaška. Pogovori s Slovaki potekajo, predvidoma bi tja poslali približno 50 vojakov Slovenske vojske. Minister Tonin je včeraj za Televizijo Slovenija tudi povedal, da bo Slovenija pomagala Ukrajini s tehnično pomočjo, v tem trenutku pa ne z ubojnimi sredstvi. »Ukrajina prosi za različne načine pomoči, države pomagamo tako kot le lahko.« Ob tem je še dejal, da bo – če bo treba – tudi Slovenija sprejela svoj pravični delež beguncev, ki bežijo iz države. »V teh kritičnih trenutkih je ljudem treba pomagati,« je dejal.

Izjava predsednika odbora za obrambo Sama Bevka po skupni zaprti seji odbora za obrambo ter odbora za zunanjo politiko:

Premier Janez Janša se je sicer včeraj ponovno zavzel, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU. V tej luči sta s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim na EU in Evropski svet tudi naslovila posebno pismo, ki ga je doslej podprlo že več njunih evropskih kolegov.

»Po temeljiti razpravi smo se seznanili z informacijo vlade RS o stanju v Ukrajini in invaziji ruske federacije na Ukrajino in ukrepi Slovenije v zvezi s tem. Na pogovoru smo imeli dokaj visoko stopnjo enotnosti parlamentarnih strank glede obsodbe invazije RF na Ukrajino, da smo izpostavili vprašanje sklica sveta za nacionalno varnost in političnega vrha vseh parlamentarnih strank v RS, kar je že pred dnevi predlagala predsednica SD Tanja Fajon,« je uvodoma povedal Samo Bevk.

Kot je pojasnil, so na seji predlagali, da bi lahko predčasno preklicali napovedan obisk predsednica vlade v Ukrajini, saj so tam ostali nekateri njegovi sodelavci, ki so predčasno prišli v Kijev in se sedaj skupaj z drugimi delegacijami vračajo proti meji s Poljsko: »Upam, da bo vse vredu, to je bilo večkrat izpostavljeno kot neodgovorno dejanje, četudi so bili v preteklih dneh drugi visoki funkcionarji EU na obisku v Ukrajini.« Bevk je ob tem pojasnil, da je pot zapletena, seveda po cestah, saj je zračni prostor zaprt. Dejal je, da upajo, da se bodo po cestah srečno prebili izven Ukrajine, da pa so povedali, da traja več ur, da se prebijejo čez le nekaj kilometrov.

Samo Bevk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Samo Bevk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na seji so predlagali tudi, da bi bila RS pobudnica sklica generalne skupščine OZN, kjer bi obravnavali in obsodili to invazijo. »Moje mnenje pa je, da EU mora zmanjšati predvsem varnostno odvisnost od ZDA, mora zagotovitvi ekonomsko neodvisnost od velikih sil, predvsem od Kitajske in Evropa si mora kot celota zagotoviti energetsko neodvisnost od Rusije. Treba je na področju skupne zunanje, varnostne in obrambe in politike preiti od besed k dejanjem in resno pristopiti k oblikovanju skupnih obrambnih sil EU.«

image_alt
Noben vojni scenarij ni več izključen

»Ko gre za vroče zadeve, smo v Sloveniji še vedno enotni, to je dobro, da smo se enako odzvali v ocenah in razpravah. Vprašanja smo postavljali o varnosti slovenskih državljanov, ko gre različne stopnje odziva Nata – torej za varnost državljanov Slovenije, ki bivajo v Rusiji ali Belorusiji, da se jih pravočasno obvesti. Glede na to, da v Sloveniji posluje ena večjih ruskih bank; so naši državljani lahko brez skrbi, da so vloge varne in banka posluje brez težav. Gre za zelo varovane informacije, ki se iz minute v minuto spreminjajo, kolikor gre za Slovenijo in za našo zunanjo politiko situacija kolikor se da pod kontrolo. Želja je, da bi Slovenija v teh okoliščinah izboljšala svoje izglede, da pridobi članstvo v varnostnem svetu ZN, kjer se bojuje kot protikandidatka Belorusiji,« pa je pojasnil podpredsednik Odbora za zunanjo politiko Branislav Rajić.

O včerajšnjem sklepu pa je podpredsednik Odbora za zunanjo politiko navedel, da gre za tajne podatke, zato podrobnosti ni mogel posredovati: »Vse to je v skladu z Nato standardi. Tudi glede povečane aktivnosti slovenske vojske je to del tajnosti tega sestanka.«

FOTO: Matias Baglietto/Reuters
FOTO: Matias Baglietto/Reuters

V izjavi se je oglasila tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je povedala, da veliko novih informacij glede situacije in stanjem v Ukrajini niso dobili. Povedala je, da se je sama in nekaj drugič članov pridružili pobudi sklica sveta za nacionalno varnosti – in da je minister Matej Tonin dejal, da bodo naredili vse, da bo do tega prišlo čim prej, saj so si enotni v tem, da je to nujno potrebno.

 »V imenu stranke SAB sem kritična, da si je predsednik vlade dovolil, da sta dva zaposlena ostala, (ker ni pravočasno odpovedal sestanka) v Ukrajini in sta danes še vedno ogrožena. S strani Tonina je bilo povedano, da so imeli opozorila, da do napada lahko pride. Kar je naredil premier je neodgovorno, lahko se tudi na drug način kot z obiskom izkaže podporo.« Ob tem je dejala, da je v tej slabi situaciji vesela sporočila, da je Evropa enotna in da ni nikakršnih signalov, da bi bila lahko enotnost na preizkušnji. »Vsi bomo čutili sankcije, ki jih v tem trenutku podpiramo.« Kritična je bila tudi do tega, da Slovenija ni prej opozorila svoje državljane v Ukrajini, da se umaknejo, saj je bilo signalov o ruskem napadu več in so se vrstili že od decembra.

Vlada je včeraj izobesila ukrajinsko zastavo. FOTO: Črt Piksi/Delo
Vlada je včeraj izobesila ukrajinsko zastavo. FOTO: Črt Piksi/Delo

Izjavo je podal tudi poslanec Matjaž Nemec iz SD, ki je povedal, da celotna politika izraža solidarnost z ukrajinskim narodom in se strinja s predlogom Fajonove, da se skliče Snav in se tja povabi vse voditelje parlamentarnih strank. »Kar smo pogrešali s strani vlade je, da bi bam predstavila nadaljnje ukrepe, kako bo država reagirala v primeru večjega begunskega vala, na področje gospodarstva oz. krize, ki bi nam lahko potencialno pretila.« Ob tem je dejal, da so v SD razočarani nad odločitvijo Janše, da v teh dneh obišče Kijev: »Imel je dovolj dokazov, da tega ne počne.« Poleg tega pa je Nemec izpostavil tudi zaskrbljujoče dogajanje na Zahodnem Balkanu, pa tudi Tajvan in ob tem opozoril na premierovo vmešavanje v vprašanja, ki bi lahko negativno vplivala na Slovenijo.

Preberite še:

Komentarji: