James Bond iz Bosanskega Broda

Vplivni duhovnik, ki je očitno v dobrih odnosih s hrvaško vlado.
Fotografija: Frančiškanski duhovnik je povezan tako s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović kot s premierom Andrejem Plenkovićem. FOTO: Tomislav Kristo/Cropix
Odpri galerijo
Frančiškanski duhovnik je povezan tako s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović kot s premierom Andrejem Plenkovićem. FOTO: Tomislav Kristo/Cropix

Župnija Gornja Močila - Sijekovac leži na desnem bregu Save, nekaj sto metrov od središča Bosanskega Broda ter naftne rafinerije. Ivan Tolj je župnik v Gornji Močili. Na prvi pogled se zdi, da je njegovo življenje približno tako dolgočasno kot življenje močvirskih komarjev. Vendar naloge v župniji, v kateri je nekaj sto duš, očitno niso edina reč, ki jo opravlja frančiškanski duhovnik Tolj.

Bolj kot na zdolgočasenega komarja spominja na Jamesa Bonda iz Bosanskega Broda. Ko je pred dnevi v polomljeni angleščini klical neimenovanega poslovneža, ki naj bi poznal ljudi na slovenski Pop TV, se je predstavil kot mož, ki je v dobrih odnosih s hrvaško vlado. Hrvaška vlada bi cenila, je Tolj govoril poslovnežu, če zgodba o prisluškovanju slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu ne bi prišla v javnost. Potrdilo naj bi se namreč tisto, kar je kot dobro utemeljena hipoteza znano od leta 2015 – da je arbitru haaškega arbitražnega sodišča prisluškovala hrvaška obveščevalna služba.

No, tako kot je leta 2015 posnetek pogovora med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik, tedaj visoko uradnico slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, prek srbskih in hrvaških medijev zašel v javnost, je zdaj zašlo v javnost Toljevo besedovanje.
Kdo je Ivan Tolj? Med tednom, ko ima manj obveznosti v Gornji Močili, je svetovalec avstrijske založniške skupine Styria Media Group. Graška Styria je na Hrvaškem, med drugim, lastnica časnika Večernji list. Leta 2015 je prav ta časnik objavil zgodbo o komunikaciji med arbitrom haaškega arbitražnega sodišča in uradnico MZZ.


 

Duhovnik kot poslovni svetovalec


Medijska mreža Styrie na Hrvaškem je seveda bolj razpredena, vendar je Večernji list zaradi visoke naklade središčna točka na tamkajšnjem medijskem zemljevidu. Ivan Tolj je redni gost prireditev Večernjaka. Ko je hrvaški časnik leta 2010 osebnostim, delujočim v diaspori, na slovesnosti v nemškem Bad Homburgu podeljeval Večernjakove potne liste, je frančiškanskemu patru pripadla čast, da podeli »putovnico« v Nemčiji živeči hrvaški misici Ivani Vasilj. Tudi sicer lahko na spletu najdemo množico fotografij elegantno napravljenega frančiškanskega duhovnika na rdeči preprogi in podobnih rekvizitih, ki jih svet slavnih neobhodno potrebuje.

Na prvi pogled se zdi nenavadno, da je avstrijska založniška skupina najela za svetovalca hrvaškega duhovnika, ki deluje v Republiki Srbski. Vendar je založniška skupina Styria zgodovinsko tesno povezana z graško škofijo. Zato ni presenetljivo, da je založniška skupina za svetovalca najela vplivnega duhovnika, ki je očitno v dobrih odnosih s hrvaško vlado. Ne le s sedanjo, ki jo vodi Andrej Plenković, pač pa tudi s prejšnjimi.

Vendar stiki bosanskega frančiškana ne segajo zgolj do Gradca in hrvaških vladnih soban. Ponovimo: župnija Gornja Močila stoji v Republiki Srbski. Leta 2014 je beograjska Adria Media Group sporočila, da je sklenila tesno partnerstvo z graško Styria Media Group za skupni nastop na hrvaškem trgu. Mož, ki je povezal ambiciozno beograjsko založniško hišo in graško Styrio, je bil prav Ivan Tolj.

Leta 2017 je na Hrvaškem odjeknila manjša medijska panika, češ da Tolj zagrebški časnik Večernji list prodaja beograjski Adria Media Group. To se ni pripetilo, panika pa vendarle kaže na močne poslovne stike med Zagrebom in Beogradom. Spletni mediji so namreč napadli Tolja, da najpomembnejši steber hrvaškega časopisja prodaja založniku četniškega časopisa.

Bolj pomenljivo je, da pod okriljem Adria Media Group deluje tudi beograjski tabloid Kurir. Prav ta časnik je leta 2015 prvi objavil novico, da je arbiter Jernej Sekolec po telefonu gostobesedno klepetal z uradnico slovenskega zunanjega ministrstva Simono Drenik.

Na spletu je najti množice fotografij elegantno napravljenega Ivana Tolja. Na zgornji sodeluje na razpravi o prihodnosti davčnega in pokojninskega sistema (v svetlomodri obleki) v zvezi z načrtovano reformo hrvaške vlade. FOTO: Marko Todorov/Cropix
Na spletu je najti množice fotografij elegantno napravljenega Ivana Tolja. Na zgornji sodeluje na razpravi o prihodnosti davčnega in pokojninskega sistema (v svetlomodri obleki) v zvezi z načrtovano reformo hrvaške vlade. FOTO: Marko Todorov/Cropix

 

Kurirska vloga


Seštejmo: Tolj je leta 2014 naredil nekaj nemogočega – na založniškem polju je povezal Zagreb, Gradec in Beograd, torej hrvaški časopisni trg, Adria Medio in Styria Medio. Leta 2015 je časopis Kurir iz portfelja beograjske Adria Medie hrvaški državi naredil strašansko uslugo in objavil prisluhe med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik. Izdelek hrvaških obveščevalnih struktur se je torej naprej pojavil v Srbiji in je bil s tem na neki način »opran«, saj se ne zdi logično, da bi srbski časopis delal za interese hrvaške vlade. Nekaj minut pozneje je zagrebški Večernji list iz portfelja Styria Medie s svetlobno hitrostjo prevzel Kurirjevo novico. Hipoteza, da je bil leta 2015 prav Ivan Tolj ključni posrednik med hrvaško varnostno-obveščevalno službo, beograjskim Kurirjem in Večernjim listom, se zdi vredna temeljitejše raziskave. Soliden indic, da je prav Tolj odigral kurirsko vlogo, je, da štiri leta pozneje išče načine, da bi prikril prisluškovalno akcijo hrvaških obveščevalcev, uperjeno proti haaškemu arbitražnemu sodišču. Zdaj se je ujel v prisluškovalno past še Bond iz Bosanskega Broda.

Preberite še:

Komentarji: