Janez Janša še ni poklical

Matej Tonin: V koaliciji šestih levosredinskih strank nas ne bo. Marjana Šarca poskušajo destabilizirati.
Fotografija: Janez Janša je relativni zmagovalec volitev. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Janez Janša je relativni zmagovalec volitev. FOTO: Aleš Černivec

V stranki SDS so se zavili v molk. Na vprašanja, kdaj bo Janez Janša, relativni zmagovalec volitev, predvidoma začel neformalne pogovore s prvaki drugih strank za podporo svojemu poskusu, da sestavi novo vlado, in koga bo najprej povabil na pogovor, ne odgovarjajo. Volilni izid napoveduje težavno in dolgotrajno oblikovanje vladne koalicije, saj ob rekordnem številu strank, ki so prestopile parlamentarni prag, večina izključuje sodelovanje z Janšo. Sklepanje koalicij bo težavno delo tako na desni kot na levi strani političnega prostora.
 

Janša in Tonin le vljudnostno


»Z gospodom Janšo sva se slišala na večer volitev, čestital sem mu za zmago, o strateških zadevah pa se še nisva pogovarjala,« je včeraj povedal prvak NSi Matej Tonin. Njegova stranka je poleg Jelinčičeve SNS edina, ki koalicije s SDS ne izključuje. Tonin je še razkril, da ga v koaliciji šestih strank leve sredine ne bo, ker bi bilo v takšni vladi nemogoče delati. »Po mojem mnenju je čas, da Slovenija zadiha s polnimi pljuči. Naša država potrebuje vlado, v kateri bi bile SDS, NSi, Lista Marjana Šarca in SMC,« je dejal prvak NSi. O njegovi usodi na vrhu stranke, potem ko je ponudil svoj odstop, saj stranka volilnega rezultata ni podvojila, bo svet stranke odločal prihodnji teden.

Okvirna časovnica sestavljanja vlade
Okvirna časovnica sestavljanja vlade


Koalicija, o kateri govori Tonin, bi imela 55 poslancev in bi omogočala ugodno vladanje. Takšno vlado in politično stabilnost, ki bi jo prinesla, bi si želelo tudi gospodarstvo. Kdo bi bil premier takšne vlade, Janez Janša ali Marjan Šarec? Več izkušenj s sklepanjem koalicij ima prvak SDS, ki pa bi lahko v tem primeru morebiti ponovil manever iz leta 2000, ko je vlado sestavila koalicija najmočnejše SDS, skupaj z združeno SLS+SKD. Andrej Bajuk, in ne Janez Janša, pa je postal njen predsednik.


Šarec bo kmalu na realnih tleh


Okoliščine, v katerih ni mogoče sestaviti učinkovite levosredinske vlade, bi lahko Marjana Šarca v njegovih stališčih hitro omehčale in ga postavile na realna tla. Še zlasti ker se ga želi destabilizirati, saj so se že pojavila namigovanja, da ima v svojih vrstah vsaj tri poslance, ki bi se mu ob zavračanju sodelovanja s SDS lahko odrekli.

Mogoče je tudi le špekulirati o tem, ali in kdo bo prvi požrl besedo o izključevanju sodelovanja z Janezom Janšo. Po nekaterih ocenah bi bila to lahko najprej SMC, saj se njen predsednik Miro Cerar ne vidi v poslanskih klopeh, in tudi Desus, saj je Karl Erjavec ostal brez službe. Prvak SD Dejan Židan je na dopustu in ne pričakuje, da se bo v tem tednu zgodilo kaj bistvenega, SD še ni del nobenih pogovorov o sestavljanju vladne koalicije. Zmago Jelinčič pa ponavlja, da se mu nikamor ne mudi. Če bodo stranke ostale na okopih, so realna možnost tudi nove volitve, ki bi bile lahko jeseni hkrati z lokalnimi.

Komentarji: