Janša napovedal boj proti »prvorazrednim«

SDS na volilni konvenciji predstavlja svoje kandidate in program. 
Fotografija: Janšo je pred volitvami podprl njegov veliki zaveznik Viktor Orbán. FOTO: Blaž Samec/Delo/
Odpri galerijo
Janšo je pred volitvami podprl njegov veliki zaveznik Viktor Orbán. FOTO: Blaž Samec/Delo/

Celje – Slovenija bo za nas vedno na prvem mestu, je na osrednji volilni konvenciji SDS večkrat poudaril predsednik stranke Janez Janša. Na oder je pred skoraj polno celjsko dvorano Golovec strankinih privržencev stopil trikrat.

Medtem ko sta tuja častna gosta izpostavila varovanje evropskih meja, je prvak SDS ponovno napovedal tudi boj proti tako imenovani »globoki državi« in »prvorazrednim, ki kradejo«, ter obljubil izpolnitev zavez iz volilnega programa.

Slovenije ne vidimo kot imigrantske države, je v govoru povedal Janša. Napovedal je tesno sodelovanje z višegrajsko skupino, Bavarsko in avstrijsko koroško regijo ter povedal, da bo Slovenija središče tega sodelovanja. »Slovenijo želimo ohraniti kot članico Evropske unije in zveze Nato, ki je sposobna varovati svoje schengenske in meje Evrope ter prek tega sposobna varovati svoje ljudi po zgledu, ki ga je dala Madžarska, pa tudi Bolgarija in Makedonija.«

Gosti izpostavili migracije

Med najbolj pričakovanimi gosti konvencije je bil madžarski premier in predsednik stranke Fidezs Viktor Orbán. V daljšem govoru je spomnil na številne skupne točke med njegovo stranko in stranko SDS ter predsedniku Janezu Janši pred volitvami, tako kot že leta 2004 tik pred Janševo zmago, izrazil podporo. »Čakajo vas volitve, ki so ene od najpomembnejših v vaši zgodovini. Zmage ne smemo prepuščati strankam, ki so brez tradicije,« je povedal Orbán.  

V govoru se je Viktor Orbán zavzel za enotno Evropo, ki po njegovem ne »sme kloniti pod ilegalnimi migracijami«. Napovedal je nove prihode migrantov in beguncev ter se zavzel za zavarovanje meja. 

Časten gost konvencije je bil tudi Manfred Weber, vodja največje poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v evropskem parlamentu, katere članica je SDS. Tudi po njegovem mnenju so največji problem Evropske unije migracije, je povedal v govoru.

Evropa mora po njegovem ubraniti svoje kršanske vrednote z zavarovanjem svojih meja pred ilegalnimi prihodi. Zahvalil se je še Viktorju Orbánu za postavitev ograje na madžarski meji in pri tem požel aplavz dvorane.  

Zbrane je nagovoril še podpredsednik makedonske politične stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, ki je v kratkem govoru podprl stranko SDS in povedal, da verjame v njihovo zmago.

Med vidnimi udeleženci kongresa so bili poslanci, Franci Breznik, Alenka Jeraj, Anže Logar in Jelka Godec ter Damjian Terpin, podpredsednik svetovnega slovenskega kongresa. Udeležili sta se ga še evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver

Kaj obljubljajo

V središče programov stranka postavlja slovensko tradicijo, jezik in kulturo. Med drugim napovedujejo, da bodo Slovenijo decentralizirali, okrepili lokalno samoupravo ter pomagali razvojno ogroženim regijam, mestom in občinam.

Stranka še poudarja, da bodo uredili zdravstvo s skrajšanjem čakalnih vrst in povečanjem števila zdravnikov. Obljubljajo še, da bodo skrajšali sodne postopke in razbremenili plače. Odpraviti nameravajo tudi »prvorazrednost« in po njihovem neupravičene privilegije lažnih elit. 

Volilno kampanjo so začeli brez večjih presenečenj na kandidatni listi. Poleg poslancev sedanjega sklica državnega zbora se v politiko podaja Lucija Ušaj Šikovec, odvetnica, ki je Viliju Kovačiču pomagala zrušiti prvi referendum o drugem tiru, na listi pa je tudi operna pevka Alenka Gotar.

Kandidirajo še evroposlanka Patricija Šulin, nekdanji minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač ter nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Mojca Škrinjar

Komentarji: