Kam z otroki po razpadu kardiologije

Starši brez odgovorov, politika pristavila lonček, tožbe proti ZZZS.
Fotografija: Dr. David Mishaly, izraelski kirurg, bo spet zdravil slovenske otroke. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Dr. David Mishaly, izraelski kirurg, bo spet zdravil slovenske otroke. FOTO: Igor Zaplatil/Delo

Ljubljana – Strokovna in splošna javnost je pretresena nad podatkom, da bodo v ljubljanskem kliničnem centru, če do poletja ne bodo našli rešitve, ukinili program otroške kardiologije. Kaj bo z otroki? Poslanci SDS in NSi zahtevajo sklic izredne seje.

Marjan Koršič, upokojeni nevrokirurg in kandidat za poslanca na listi GibanjeSkupajNaprej, meni, da odhodi zdravnikov kažejo predvsem slabo vodenje. »Denarja za zdravstvo je absolutno dovolj, ne najde pa svojega naslovnika, ker vmes ponikne,« je povedal včeraj. Meni, da je treba vzpostaviti pregleden, jasen in odgovoren sistem, ki bo omogočil, da bodo zdravniki ostajali, bolnikov pa ne bomo prisiljeni pošiljati na draga zdravljenja v tujino.
 

Zaskrbljeni starši


Otroke s prirojenimi srčnimi napakami smo, ko smo tukaj izgubili kirurga, na operacije pošiljali v Izrael, Nemčijo, na Češko, v Italijo, na Nizozemsko in v Avstrijo. Kam jih bomo pošiljali, ko bodo čez dober mesec pediatrično kliniko zapustili kardiologi, kako varno bo sploh še zdravje otrok in koliko nas bo to stalo? »Otroška kardiologija se začne, še preden je otrok rojen. V nekaterih primerih se nadaljuje takoj po rojstvu, ko je treba nekatere napake reševati takoj, v nekaj urah, sicer otrok umre – s perkutanim posegom ali klasično kirurško operacijo. Kolega, ki obvladata ultrazvok srca ter perkutane posege, ravnokar odhajata. Kirurgi so odšli že zdavnaj,« pojasnjuje strašljivo situacijo zdravnik Blaž Mrevlje.

»Starši sprašujejo, tudi mene, kaj naj naredijo z otrokom, ko se mu bo na hitro spremenilo stanje. Odgovorov nimajo. Nekateri so poskušali dobiti informacije na spletni strani ministrstva za zdravje, kjer ni nobenih napotkov,« je opozorila poslanka SDS Jelka Godec. Včeraj je skupaj s poslancem Nove Slovenije Jernejem Vrtovcem predstavila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora v zvezi z izrednimi razmerami na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami v Sloveniji.


Odprta pot v Izrael


V UKC bodo program otroške kardiologije ukinili, če ne bodo našli kardiologov. Potrdili so še, da bo otroke s srčno napako, ki jih je že operiral izraelski kirurg David Mishaly, lahko spet obravnaval ta zdravnik, če bodo starši želeli. Zoper ZZZS so bile vložene tri tožbe, ki se nanašajo na povračilo stroškov zdravstvenih storitev, opravljenih v Izraelu in povezanih z otroško srčno kirurgijo. Skupni tožbeni zahtevek znaša 77.147,82 evra (brez obresti in stroškov). Dve tožbi iz leta 2015 sta v postopku revizije pred vrhovnim sodiščem, za tožbo, vloženo letos, pa še ni bil razpisan narok za glavno obravnavo.

Komentarji: