Kdo so glavni pogajalci pri sestavljanju koalicije

Ključni ljudje: v LMŠ ima osrednjo vlogo strankin generalni sekretar Brane Kralj.
Fotografija: Glavni pogajalci pri sestavljanju koalicije. FOTO: Uredništvo
Odpri galerijo
Glavni pogajalci pri sestavljanju koalicije. FOTO: Uredništvo

Ljubljana – Pravih pogajalskih skupin in njihovih vodij v strankah še niso imenovali, saj z usklajevanji o možnosti sestave koalicije še niso tako daleč. Na pogovorih se tako sestajajo ožje ekipe, v katerih so predsedniki strank, njihovi generalni sekretarji in vodje poslanskih skupin.

V strankah glede koalicijskih povezovanj ostajajo redkobesedni, saj še ne vedo, kdaj bi lahko sklenile dogovor o koalicijskem sodelovanju. V ta namen je od petka na delu pogajalska skupina pod taktirko Liste Marjana Šarca, največje stranke morebitne koalicije. V stranki včeraj niso hoteli govoriti o vsebini in podrobnostih usklajevanj, dokler ta še potekajo, so povedali za Delo.



Kot je znano, osrednjo vlogo pri pogajanjih igra strankin generalni sekretar Brane Kralj, ki je bil v preteklosti zaposlen v enem od kamniških vrtcev, lani pa je na predsedniških volitvah vodil Šarčev štab. Vse od lokalnih volitev 2010 velja za enega ključnih Šarčevih ljudi. Podobno vlogo ima Brane Golubović, ki je bil do izvolitve za poslanca v LMŠ zaposlen v njegovem županskem kabinetu. Oba sta nekdanja člana Pozitivne Slovenije (PS), del katere sta bili do razdrobitve stranke na dva dela tudi Alenka Bratušek, predsednica Stranke Alenke Bratušek (Sab), in Maša Kociper, ki zdaj pri stranki vodi programsko pogajalsko skupino za pogovore s Šarcem.

Vodja pogajalcev Stranke Alenke Bratušek je njena podpredsednica Maša Kociper. FOTO: Blaž Samec
Vodja pogajalcev Stranke Alenke Bratušek je njena podpredsednica Maša Kociper. FOTO: Blaž Samec


V pogajanja so poleg predsednice vpeti še strankin generalni sekretar Jernej Pavlič, posebej za področje zdravstva, ki je za stranko najpomembnejše področje v prihodnjem mandatu, pa se pogaja kirurg iz ptujske splošne bolnišnice Darko Jazbec. Ta je stranki pomagal sestaviti zdravstveni program in se je junija na njeni listi poskušal uvrstiti v državni zbor. V poslanskih klopeh je že sedel med letoma 2011 in 2014, in sicer v poslanski skupini PS, vendar se je po njenem razpadu priključil Bratuškovi.

Za vstop v novo vlado se pogaja premier odhajajoče vlade Miro Cerar. FOTO: Blaž Samec
Za vstop v novo vlado se pogaja premier odhajajoče vlade Miro Cerar. FOTO: Blaž Samec


V SMC je vodja pogajalske ekipe, tako kot je po njihovih besedah v vseh strankah, njen predsednik, odhajajoči premier Miro Cerar. Ob njem so ponavadi za pogajalsko mizo strankin generalni sekretar Jože Artnak, vodja poslanske skupine Igor Zorčič in v nekaterih primerih dodatni sodelavci oziroma strokovnjaki za posamezna področja.

Tudi v NSi so pogajanja prepustili svojemu podpredsedniku Valentinu Hajdinjaku. FOTO: Blaž Samec
Tudi v NSi so pogajanja prepustili svojemu podpredsedniku Valentinu Hajdinjaku. FOTO: Blaž Samec


V imenu NSi, ki kot edina desnosredinska stranka sodeluje pri pogajanjih, se s strankami pogovarja njen podpredsednik Valentin Hajdinjak, ki znotraj stranke vodi odbor za obrambo. V preteklosti se je ukvarjal z odnosi z javnostmi, naprej v SKD, nato pa v Bajukovi in prvi Janševi vladi. Poleg njega je v pogovore vključenih še pet ali šest ljudi. S socialnimi in vprašanji družinske politike se, denimo, ukvarja podsekretar poslanske skupine Janez Cigler Kralj, z zdravstvenimi predsednik sveta NSi Matjaž Trontelj in s pokojninskimi Igor Klinar, ki v stranki nima posebne funkcije, je pa njen član. V usklajevanje je vpet tudi Robert Ilc, strankin glavni tajnik.

Karl Erjavec v pogajanjih zastopa Desusova stališča. FOTO: Blaž Samec
Karl Erjavec v pogajanjih zastopa Desusova stališča. FOTO: Blaž Samec


V Desusu pravijo, da se bodo prava usklajevanja šele začela, in uradne pogajalske skupine še niso imenovali, pogovorov v okviru koalicijskih povezovanj pa se je udeleževal njihov generalni sekretar Branko Simonovič, poleg njega predsednik Karl Erjavec, nekajkrat tudi odhajajoči minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc. Pričakovati je, da bodo o uradnih pogajalcih spregovorili pojutrišnjem, ko se bodo sešli organi stranke.

Jernej Pikalo je ponovno v igri za ministra za izobraževanje. FOTO: Blaž Samec
Jernej Pikalo je ponovno v igri za ministra za izobraževanje. FOTO: Blaž Samec


V SD svojih pogajalcev (še) ne razkrivajo. Njen predsednik Dejan Židan, ki si menda želi prevzeti gospodarski resor, je v minulih dneh omenil, da pri pogovorih sodeluje pet ljudi, a imen ni navedel. Najverjetneje gre za vodilne funkcionarje v stranki, poleg Židana so to še glavni tajnik Dejan Levanič, vodja poslanske skupine Matjaž Han in Jernej Pikalo, ki je bil eden glavnih snovalcev strankinega predvolilnega programa in v stranki vodi svet za izobraževanje, znanost in šport, v preteklosti pa je bil minister za to področje. To bi menda lahko vodil tudi v prihodnji vladi, če bo v njej SD.

Komentarji: