Kmalu prepoved arom v vseh oblikah elektronskih cigaret

Vlada je potrdila predlog prenovljene tobačne zakonodaje. Poleg prepovedi arom – dovoljeni bosta le aromi tobaka in mentola – tudi prepoved kadilnic.
Fotografija: Elektronske cigarete z aromami bodo kmalu preteklost. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Elektronske cigarete z aromami bodo kmalu preteklost. FOTO: Roman Šipić/Delo

Vlada je na seji potrdila predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, predvsem zato, ker uporaba elektronskih cigaret med otroki in mladimi strmo narašča, je po seji vlade pojasnila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Vse več raziskav kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete bistveno poveča verjetnost tudi do štirikrat, da bodo začeli kaditi običajne cigarete.

Predlog sprememb in dopolnitev o tobačnih izdelkih tako v vseh ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah prepoveduje značilne arome sadja, začimb, zelišč, alkohola, bombonov, vanilje itd. Ostajata pa okus tobaka in mentola, ki bosta nadzorovani po zgledu Danske in Estonije, saj so tudi v teh aromah škodljive snovi, ki jih bodo analizirali in po potrebi prepovedali. Nemogoče bi bilo namreč nadzorovati preko 15000 arom, kolikor jih je na voljo.

Večina mladostnikov začne uporabljati elektronske cigarete prav zaradi različnih arom, je poudarila ministrica in dodala, da ravno arome zmanjšujejo zaznavanje škodljivosti, vdihavanje pa je prijetnejše in olajša začetek pa tudi nadaljevanje uporabe.

Predlog zakona uvaja tudi prepoved kadilnic v vseh zaprtih prostorih, saj so se izkazale za neučinkovito zaščito pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu. Zaradi možnosti kadilnic so Slovenijo mednarodne organizacije uvrstile med države z nepopolno zaščito prebivalstva pred tobačnimi izdelki, kar slabša mednarodno oceno slovenske politike nadzora nad tobakom, je poudarila ministrica. 

Z namenom preprečevanja črnega trga in učinkovitejšega izvajanja zakona so dopolnili tudi nekatere določbe nadzora in kazenske določbe, ki vključujejo sodelovanje več nadzornih organov in nove kršitve posameznikov.

Posamezniki prepovedanih izdelkov ne bodo smeli prodajati in uvažati v večjih količinah. Prepoved prodaje tovrstnih izdelkov preko spleta velja že od leta 2017, predlog novele pa posameznikom prepoveduje uvoz teh izdelkov iz tretjih držav. »Gre za izdelke, ki mnogokrat kršijo zakonodajo, predvsem glede dovoljene vsebnosti nikotina in drugih škodljivih snovi, ponudnike teh izdelkov iz tretjih držav pa je praktično nemogoče sankcionirati,« je pojasnila ministrica.

Meni, da so predlagani ukrepi nujni, saj bodo zagotovili varovanje zdravja celotne populacije, še posebej otrok in mladostnikov, ter pripomogli k vzdržnosti slovenskega zdravstvenega sistema v prihodnosti. Ob tem bodo prispevali k uresničevanju dolgoročne strategije za zmanjšanje posledic rabe tobaka, ki predvideva, da bo Slovenija do leta 2040 postala družba brez tobaka.

Odziv na druge aktualne teme

Na vprašanji, ali se je ministrstvo že odzvalo na tožbo prof. dr. Tomislava Klokočovnika in zakaj mu ne izdajo odločbe o tem, ali sme prek podjetja Kardio Klokočovnik operirati v Celju, je ministrica dejala, da zadeva ni lahko rešljiva, da jo preučujejo in da misli, da jim bo uspelo odločbo v kratkem izdati. Glede njegove tožbe pa je dejala, da je na ministrstvu še niso prejeli.

O tem, kaj pričakuje glede današnje seje psihiatrične klinike, pa je dejala, da zadeve ne bi prejudicirala, se bo pa z veseljem seznanili z zaključki.

Ministrica je odgovorila tudi na vprašanje, katere ukrepe lahko pričakujemo v zdravstvu in kaj se dogaja z zdravstveno reformo, odkar je prevzela položaj. Pritrdila je, da se ne pojavljajo veliko v medijih, razlog pa je po njenem v tem, da delajo. »Rešitve bomo predstavili, kolikor hitro jih bomo imeli. Aktivno delamo na vseh spremembah, ki jih želimo uvesti.« Med aktivnostmi je izpostavila pripravo splošnega dogovora, urejanje čakalnih dob, zagotavljanje dostopnosti in kakovosti zdravstvenih storitev, v teku so pogajanja glede vzpostavitve plačnega stebra v zdravstvu, ki naj bi po do zdaj danih obljubah stopil v veljavo 1. januarja prihodnje leto. »Ali bo takrat res zaživel, še ne vemo,« je sklenila ministrica.

Preberite še:

Komentarji: