Koalicijski partnerji zadovoljni s predstavitvijo načrtovanih ukrepov, področje zdravstva čaka na novega ministra

Teme vrha na Brdu so bili davki, šolstvo, socialna varnost, trg dela in pokojnine in infrastrukturnimi projekti.
Fotografija: Marjan Šarec ob prihodu novinarjem ni dajal izjav. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec ob prihodu novinarjem ni dajal izjav. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vrh koalicije se je danes na Brdu pri Kranju seznanil z zakonodajnimi predlogi s področja davkov, socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema, infrastrukturnimi projekti in načinu uresničitve ustavne odločbe glede financiranja šolstva. Predsedniki strank čakajo še na ukrepe s področja zdravstva.

Čakajo na novega ministra za zdravje, pričakujejo, da bo čim prej zagrizel v delo in predstavil nujno potrebne ukrepe. Predsednik vlade Marjan Šarec je vrh koalicije označil za konstruktivnega, po njegovem mnenju je dosegel svoj namen. Ministri, ki pripravljajo določene zakonske podlage, so danes po njegovih besedah dobili dovolj pripomb in predlogov, da jih lahko vključijo v nadaljnje delo pri pripravi zakonodaje, in to se mu zdi pomembno. Kot je dejal, so ugotovili, da po pol leta delovanja vlade ni razlogov, da ne bi dela nadaljevali.
 

»Trenutek resnice za vse«


Glede sodelovanja z Levico pa je Šarec dejal, da se mu zdi podpora dokaj trdna, glede na to, da je podprla rebalans proračuna. Če bodo državni svetniki v sredo izglasovali veto na rebalans, bo šel zakon nazaj v državni zbor, kjer za ponovno potrditev rabi 46 glasov, in to bo po njegovem mnenju »trenutek resnice za vse«.

Na posvetu so skušali pomiriti tudi strasti, ki jih je razgrelo dogovarjanje o sporazumu o sodelovanju z zunanjo vladno partnerico Levico. SMC, ki je že včeraj napovedala, da si želi od finančnega ministra odgovore glede finančne vzdržnosti sporazuma, teh še ni prejela, saj jih bo ministrstvo posebej. »Dejstvo je, da so bile nekatere zadeve ne glede na ta protokol danes že predstavljene in so s tega vidika dobile soglasje ministrstva za finance,« je povedal vodja poslanske skupine Igor Zorčič.
 

SMC, SD in SAB zmotil odnos


Prvak SD Dejan Židan je že ob prihodu na koalicijski vrh povedal, da se je največja vladna stranka LMŠ sama vse od 5. januarja pogajala z Levico, njim pa so v podpis ponudili nekaj, kar so sami uskladili. »Ne želimo pogrevati starih zgodb, iz napak pa se dajmo nekaj naučiti, kako bomo bolje sodelovali v prihodnje,« je povedal Židan, ki je tako znova povedal, da lahko vsi partnerji ob parafiranju sporazuma slišali, kaj pomeni parafa in da bodo v prihodnje predlagali spremembe.

 


Predvsem SMC, SD in SAB je v preteklem tednu zmotil odnos LMŠ, saj so sporazum o sodelovanju z Levico pripravljali v ozkem krogu nekaj predstavnikov LMŠ in Levice. Strankam pa so ga posredovali le nekaj dni pred predvidenim podpisom.  Koalicijske stranke so na dan sprejemanja rebalansa proračuna na pobudo SD na eni strani zahtevale, da si vzamejo več časa in v prihodnjih 14 dneh uskladijo vsebino sporazuma z Levico, a je na koncu šesterica predsednikov tik pred opoldanskim glasovanjem sporazum z grenkim priokusom le parafirala.


Erjavec: Ko smo oblikovali vlado, smo vedeli, v kakšno kombinacijo gremo z Levico


Bolj spravljiv pa je bil ob prihodu na koalicijski vrh Karl Erjavec, ki meni, da je ta spor nepotreben: »Ko smo oblikovali vlado, smo vedeli, v kakšno kombinacijo gremo z Levico. Sporazum je primeren in ustrezen, tako da ne vidim nobenega razloga, za napetosti z Levico. Zlasti zato, ker smo sporazum parafirali že en teden nazaj. Upam, da spor ne bo imel vpliva na delo vlade. Mi imamo pomembne naloge, davčna reforma, pokojnine. Vemo, da je treba tudi za upokojence še marsikaj narediti«.
 

Levica: Pričakujemo, da bomo sporazum podpisali čim prej


Levica včeraj še ni komentirala, kaj dvomi SD in SMC pomenijo za njeno podporo proračunu. Danes pa je koordinator Levice Luka Mesec povedal, da sta dodatna dva meseca za usklajevanja, kar predlagajo v SD, nepotrebna. »Pričakujemo, da bomo sporazum podpisali čim prej. To je sporazum za leto 2019 in ne moremo privoliti v to, da ga podpišemo sredi junija. Če to storimo, se podre časovni načrt in nič od zapisanega ne bo izvedenega,« je povedal Mesec, ki pa ni jasno odgovoril na vprašanje, kako bodo glasovali ob morebitnem ponovnem potrjevanju rebalansa proračuna, če se državni svetniki odločijo za veto in če sporazum ne bo podpisan. Potrebne glasove za ponovno potrditev bo manjšinski vladi sicer najverjetneje spet prispevala SNS Zmaga Jelinčiča.

Preberite še:

Komentarji: