Krizni del vlade o morebitnih novih ukrepih

Če bi se izkazalo, da je Slovenija dosegla kriterije za razglasitev epidemije, to po besedah Kacina še ne bo avtomatično pomenilo, da bo razglašena.
Fotografija: Kriteriji za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov so po načrtu, ki si ga je zastavila vlada, skoraj doseženi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Kriteriji za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov so po načrtu, ki si ga je zastavila vlada, skoraj doseženi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Krizni del vlade bo skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje v nedeljo pregledal učinke dosedanjih ukrepov in opravil razmislek o potrebnosti morebitnih novih. Četudi bi Slovenija v nedeljo izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to avtomatično zgodilo, je za STA povedal Jelko Kacin.

Po njegovih besedah bodo na srečanju pregledali trenutno stanje in razmislili, katere ukrepe, če sploh katere, bi bilo treba uvesti in kdaj. Ker pa gre za posvetovalni organ, ki pripravlja delovno gradivo, jutri sprejetja novih ukrepov ne gre pričakovati, je povedal.

image_alt
Ob 5605 testih odkritih 898 okužb


Če bi se v nedeljo izkazalo, da je Slovenija dosegla številke, ki si jih je določila kot pogoj za razglasitev epidemije, to po besedah Kacina še ne bo avtomatično pomenilo, da bo razglašena epidemija, pač pa bi šlo »le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi«. Ob tem je opozoril, da učinki ukrepov dajejo rezultate nekje po osmih dneh.»Na splošno pa ni smiselno kar koli napovedovati ali dodatno podžigati strah. Treba je dobro premisliti, ker smo sprejeli dokaj močne ukrepe,« je dodal Kacin.

Je pa zadovoljen, da so ljudje ukrepe vzeli pozitivno in se jih vse bolj držijo: »Praktično ne srečaš več človeka, ki ne bi imel maske, pa če hodi ali se vozi na kolesu. To kaže, da ljudje razumejo, da je treba naraščanje okužb zaustaviti in zmanjšati, ker zdravstvo enostavno ne zmore«.

Komentarji: